Bestaand beleid

Parkmanagement Borchwerf

De bijdrage aan het parkmanagement in 2021 valt lager uit dan begroot en daarnaast is het voordelige resultaat over 2020 bekend en wordt in mindering gebracht op de bijdrage over 2021. Totaal een incidenteel voordeel van ca. 87.000.

Actualisatie kosten en opbrengsten Saver

Er is een toename van de kosten die de gemeente betaald aan Saver voor de Kringloper. Eind vorig jaar is gebleken dat als gevolg van corona meer tonnage was aangeleverd ter verwerking. Deze stijging zet zich in 2021 nog verder door met meer dan een verdubbeling van het totaal benodigde budget als gevolg. Er wordt een extra budget opgenomen van 75.000, maar omdat er een deel hiervan direct kan worden gerelateerd aan de coronacrisis wordt 25.000 ten laste gebracht van de reserve compensatie coronacrisis.

Verder worden enkele overige budgetten bijgesteld en is ook een toename van de te ontvangen vergoeding voor ingezamelde kuststofverpakkingen voorzien. Alle mutaties gezamenlijk zorgen voor een totaal nadeel van ca. 38.000. Omdat het saldo van de egalisatievoorziening nihil is, komt dit als nadeel in de begroting 2021 terecht.

Nieuw beleid en ontwikkelingen

Structurele formatie ruimtelijke ordening en vergunningverlening

Binnen het ruimtelijk fysieke domein zien we al jaren een structurele stijging van het aantal nieuwe initiatieven en daarbij ook een stijging van gemeentelijke projecten en experimenten. Het aantal inwoners (afgelopen 7 jaar met ruim 1000) en bedrijven in Halderberge neemt gestaag toe. Dat leidt tot een steeds grotere vraag naar ruimte voor wonen, werken en voorzieningen. Hoe we daar verder in de toekomst mee omgaan, gaan we beschrijven in de omgevingsvisie. De verwachting is, dat ook na 2022 de extra capaciteit nodig zal blijven.

Toerekening personele lasten

Jaarlijks worden personele lasten toegerekend aan de riool- en afvalstoffenheffing en de grondexploitaties. Daarnaast worden op basis van de Nota kostenverhaal interne kosten voor projecten van derden doorberekend op basis van de Nota kostenverhaal en met ingang van 2021 worden er ook personele lasten toegerekend aan investeringen. In de uitgangspunten voor de Programmabegroting 2022 (paragraaf 4.1.7) is aangegeven welk deel als budgettair voordeel wordt meegerekend en welk deel wordt toegevoegd aan het personeelsbudget om zo ook extra formatie/inhuur in te zetten om de werkzaamheden ook daadwerkelijk uit te kunnen voeren.

In de begroting wordt tot nu toe het volgende als budgettaire voordelen meegenomen:

  • Investeringen - 100.000
  • Nota kostenverhaal – faciliterend grondbeleid - 50.000
  • Grondexploitaties (eigen grondpositie) - 250.000

Hierbij is in de uitgangspunten opgenomen dat wanneer er meer werkzaamheden kunnen worden doorbelast, dit zal worden ingezet voor aanvullende capaciteit om deze projecten ook daadwerkelijk te kunnen realiseren.

Voor de doorberekening op basis van de nota kostenverhaal is 50.000 vorig jaar voorzichtig ingeschat. Op basis van de huidige en verwachte initiatieven is ook een budgettair voordeel van 100.000 mogelijk, waarbij er nog voldoende over blijft om capaciteit voor in te zetten. Deze verhoging is opgenomen in de uitgangspunten voor de Programmabegroting 2022. De extra baten ad 50.000 kunnen worden gezien als dekkingsmiddel voor de extra structurele formatie voor ruimtelijke ordening en vergunningverlening.

Beveiliging leegstaande panden

Voor alle leegstaande panden die in eigendom van de gemeente zijn, is beveiliging ingesteld om mogelijke vernielingen uit vandalisme te voorkomen. De kosten worden voor 2021 incidenteel opgenomen in verband met mogelijke ontwikkeling van panden waarna geen beveiliging meer nodig is.

Regionale Energiestrategie

Vanuit het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie (RES) wordt sterk aangedrongen om (financiële) ondersteuning aan regio’s en gemeenten te continueren. Het besluit hierover ligt bij het volgend kabinet. Omdat de bijdrage vanuit het Rijk nog onduidelijk is, is het verzoek gedaan vanuit RES West-Brabant om een eenmalige bijdrage die gelijk is aan de bijdrage voor RES 1.0. Dat komt voor Halderberge neer op 7.000.

Daarnaast is in het uitvoeringsprogramma RES melding gemaakt van een ontwikkelfonds. Binnen RES is daar onderzoek naar gedaan. Het idee is dat gemeenten én marktpartijen een geldbedrag inleggen. Een niet-commerciële initiatiefnemer (zoals energiecoöperatie of burgerinitiatief) kan dat gebruiken om de kosten van eerste onderzoeken te betalen. Als het project slaagt/ten uitvoer komt, dan wordt de investering met rente terugbetaald. Als het project niet lukt, dan hoeft er niet terugbetaald te worden. Het bedrag waarmee Halderberge deelneemt is geschat op 25.000.

Omgevingswet

De Omgevingswet heeft gevolgen voor de leges. De omvang hiervan is op dit moment nog niet in te schatten. Dit hangt samen met de grote keuzevrijheid die naar gemeenten toekomt met betrekking tot het bepalen van vergunningplichten en het al dan niet heffen van milieuleges. Naar verwachting treedt de wet in werking per 1 juli 2022. De impact in 2022 is daarmee beperkt omdat ook het overgangsrecht nog van toepassing is op vergunningen die zijn ingediend voor de datum van inwerkingtreding. Wel houden we nog een vinger aan de pols en volgen de ontwikkelingen in het verloop van de legesverschuldigde activiteiten.

Bijdrage supermarkt Bosschenhoofd

Om de leefbaarheid in Bosschenhoofd te behouden en te vergroten is door meerdere partijen de wens uitgesproken om het voorzieningenniveau te verhogen en daarom een supermarkt te realiseren. Op 11 februari 2021 heeft de gemeenteraad ingestemd met een financiële bijdrage aan Woonkwartier voor fase 4 van de centrumontwikkeling Bosschenhoofd. Hiervoor is 50.000 beschikbaar gesteld met dekking uit de algemene reserve.

Vitaal buitengebied

Voor de drie pijlers van het vitaal buitengebied, die met het raadsbesluit van 11 februari 2021 zijn vastgesteld, is in 2021 nog een bedrag van 166.000 beschikbaar uit de algemene reserve.

Winstuitkering Borchwerf

Uitgaande van de grex van 1 januari 2021 en de jaarrekening 2020 van Borchwerf II CV (hierna: CV) bedraagt de verwachte winstuitkering voor de gemeente Halderberge ca. 3,9 miljoen. In dit bedrag is de lening van Halderberge Borchwerf I BV aan de CV (hoofdsom 1.312.500 exclusief verschuldigde rente) opgenomen. Ondanks dat de winstverwachting voor onze gemeente boven het eerder ingeschatte bedrag van 3,75 miljoen uitstijgt, gaan we vooralsnog voorzichtigheidshalve van dat bedrag uit. De winstverwachtingen zijn in de afgelopen namelijk telkens (wat) neerwaarts bijgesteld.

De laatste stukjes grond op het bedrijventerrein Borchwerf II moeten nog worden verkocht (op 1 januari 2021 bedragen de verwachte verkoopopbrengsten van de nog te verkopen percelen zo'n 12,3 miljoen) en ondanks dat we zien dat er behoorlijk wat belangstelling is voor de resterende percelen grond op het bedrijventerrein Borchwerf II is het niet zeker dat alle resterende gronden ook eind 2021 verkocht zullen zijn tegen de huidige verwachte verkoopprijs. Op dit moment wordt er ook een scenario uitgewerkt waarbij de resterende percelen grond door de beide grondgemeenten worden gekocht van de CV. In dat geval zal de winstverwachting wellicht wat lager zijn en zal (een deel van de) de winst ook wat later in de tijd beschikbaar komen.

In theorie is het mogelijk dat eind 2021 de CV is opgeheven en dat de winst aan de vennoten wordt uitgekeerd. Het is echter realistischer om te veronderstellen dat (een belangrijk deel van) de winstuitkering in 2022 volgt.

Conform het collegewerkprogramma 2018 - 2022, Samen Vooruit! wordt voorgesteld de winstuikering toe te voegen aan de algemene reserve.

Top