Jaarlijks stelt de gemeenteraad de tarieven vast voor de gemeentelijke heffingen. Dat gebeurt via de afzonderlijke verordeningen voor die heffingen. De uitgangspunten die de raad hierbij hanteert, komen voort uit het bestuursakkoord en het collegeprogramma voor de jaren 2022 t/m 2026. Daarnaast is de raad gebonden aan diverse wettelijke bepalingen. Voor zover relevant zijn deze hieronder opgenomen.

Wettelijke bepalingen:

  • de tarieven van de afvalstoffen- en de rioolheffing zijn maximaal 100% kostendekkend;

  • datzelfde geldt voor de tarieven van de leges. Binnen de legesverordening is kruissubsidiëring toegestaan. Zie voor een toelichting het onderdeel leges.

Lokale ambities:
In het bestuursakkoord 2022 – 2026 is aangegeven dat Halderberge de ambitie houdt om voor de totale lastendruk één van de goedkopere woongemeenten van de regio te blijven.

Het is gebruikelijk om in de Zomernota een indruk te geven van de ontwikkeling van de lokale lastendruk. Dat is voor 2024 helaas nog niet mogelijk. Voor een volledige weergave zijn concrete gegevens over drie heffingen noodzakelijk: de onroerendezaakbelasting, de afvalstoffenheffing en de rioolheffing. Omdat het nieuwe gemeentelijke rioleringsplan (GRP) pas in september door de gemeenteraad wordt vastgesteld, ontbreken de gegevens over de rioolheffing. Bij het opstellen van de Begroting 2024 zal de ontwikkeling van de lastendruk alsnog in beeld worden gebracht.

Hieronder wordt per belasting of retributie specifieke informatie gegeven. Als concrete gegevens van specifieke heffingen ontbreken, zal in deze Zomernota worden volstaan met de uitgangspunten ervan. Voor zover mogelijk wordt een indicatie van de tarieven gegeven zoals deze in de Programmabegroting voor 2024 zullen worden opgenomen. Tussentijdse ontwikkelingen kunnen nog zorgen voor wijzigingen in deze tarieven. Per heffing wordt aangegeven welke ontwikkelingen van invloed kunnen zijn.

Top