4.4 EMU-saldo

Conform het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten doet de gemeente in de Begroting een voorspelling inzake het verwachte EMU-saldo. In de Jaarrekening wordt verslag gedaan van de ontwikkeling van het EMU saldo, zowel nationaal als voor de gemeente zelf.

Het volgende staatje laat de ontwikkeling van het EMU-saldo zien sinds 2017.

Jaar

EMU saldo totale overhead

EMU-saldo centrale overheid

EMU saldo lokale overheid

Sociale zekerheidsfondsen

2017

1,3%

1,0%

-0,1%

0,4%

2018

1,4%

0,8%

-0,2%

0,8%

2019

1,7%

1,2%

-0,3%

0,8%

2020*

-4,2%

-4,5%

-0,3%

0,6%

* Voorlopige cijfers

Het EMU-saldo van de totale Nederlandse overheid wordt bepaald door drie sectoren, namelijk

  • de centrale overheid;
  • de lokale overheid; en
  • sociale verzekeringsinstellingen.

De belangrijkste oorzaken van mogelijke tekorten bij de lokale overheid zijn grondaankopen (die de verkopen overtreffen), investeringen (die de afschrijvingen overtreffen) en een negatief exploitatiesaldo. Hoewel een negatief EMU saldo niet in strijd is met de verslaggevingsregels of met de Gemeentewet, zijn gemeenten wel verzocht hier aandacht aan te schenken. Monitoring van het EMU-saldo van de gemeente vindt plaats via de begroting en de kwartaalrapportages aan het CBS.

Het aandeel van de decentrale overheden in het EMU-saldo is macro genormeerd. De rijksoverheid maakt daarover jaarlijks afspraken met het Interprovinciaal Overleg, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Unie van Waterschappen. De rijksoverheid heeft voor 2019 t/m 2022 een EMU-tekortnorm voor decentralie overheden vastgesteld van -0,4% van het BBP. Het Rijk heeft conform de Wet Houdbare overheidsfinanciën (Hof) een onderverdeling van deze macro EMU-norm vastgesteld. Om gemeenten en provincies een beeld te geven wat dit voor hen betekent, is per gemeente een referentiewaarde gepubliceerd. De referentiewaarde voor de gemeente Halderberge voor 2021 was 2.955.000. Deze referentiewaarde is overigens geen norm, maar een indicatie van het aandeel dat een provincie of gemeente in de gezamenlijke tekortnorm heeft.

Het werkelijke EMU-saldo over 2021 van de gemeente Halderberge komt uit op een tekort van ca. 1,7 miljoen. In de Begroting was nog uitgegaan van een tekort van 14,5 miljoen. Net als in andere jaren is de belangrijkste oorzaak van het verschil het doorschuiven van investeringen en vertraging in de uitvoering. Het positieve effect van het doorschuiven en vertragen is dat er daardoor geen overschrijding is van de referentiewaarde voor 2021.

Top