2.6.1 Stand van zaken activiteiten Programmabegroting 2023

Doel

Wat gaan we daarvoor doen

Participatie

Wanneer

Stand van zaken 2023

Onderwijshuisvesting

Knelpunten in de huisvesting bij de basisscholen (de Klinkert; De Regenboog; de Bukehof; Uniek; ’t Bossche Hart; Futura) en het voortgezet onderwijs (Markland College) worden opgelost. Hierbij wordt ook gezorgd voor de benodigde tijdelijke huisvesting.

Faciliteren

2022-2025

Er is invulling gegeven aan de afspraken zoals deze zijn vastgelegd in het IHP opvang- en onderwijshuisvesting. De gewenste oplossingsrichtingen voor basisschool ’t Bossche Hart, De Klinkert en Uniek zijn nader uitgewerkt. Er is een aanvullend krediet beschikbaar gesteld voor de uitbreiding van basisschool De Klinkert en Uniek. Er is een oplossingsrichting voor basisschool Talente en De Linde opgesteld. De eerste bouwfase van het Markland College is doorlopen. Er is gezorgd voor de benodigde tijdelijke huisvesting bij de basisscholen en het Markland College. De gemeenteraad heeft opdracht gegeven om de herhuisvesting van de basisscholen De Regenboog en De Bukehof vooruitlopend op 2027 nader uit te werken.

Het duurzamer maken van schoolpleinen en ze klimaatadaptief maken. Schoolpleinen aanpassen op de risico’s van een klimaat dat verandert. Denk aan: betere opvang van regenwater bij zware regenbuien.

Co-Creatie

2023-2026

Om de schoolpleinen van basisschool 't Bossche Hart, De Klinkert en Uniek te vergroenen en klimaatadaptiever te maken is een bijdrage beschikbaar gesteld.






Verdere ontwikkeling van de integrale kindcentra

De coördinator kindcentra na 1 jan 2023 behouden om het uitvoeren van de visie structureel te versterken.

Co-creatie

Doorlopend

De doelen uit de visie kindcentra zijn op de locaties veelal behaald en hierdoor zijn de kindcentra toe aan de volgende stap. In overleg met de kinderopvangorganisaties en het onderwijs is besloten om de coördinatie taken te beleggen bij de schoolbesturen. Hierdoor stopt de coördinatie vanuit de gemeente Halderberge per 31 juli 2023. Hier tegenover komt een stimuleringsbijdrage voor de kindcentra waar zij aanspraak op kunnen maken ten behoeve van de verdere ontwikkeling.

Er is samen met het onderwijs en JGZ en GGZ aandacht voor de geestelijke gezondheid van leerlingen. We koppelen het gedrag van kinderen aan de leeftijd, ontwikkeling, omgeving en de verantwoordelijkheid van de ouders voor de opvoeding. We zetten ook in op het verstevigen van sociale vaardigheden.

Faciliteren

2022-2023

Op het voortgezet onderwijs zijn GGZ-steunpunten waarin meerdere partijen (GGZ, Novadic Kentron, GGD) samenwerken. Zij zetten in op vroegsignalering van hulpvragen van leerlingen en bieden laagdrempelige hulp. Er worden trainingen aangeboden om GGZ-problematiek te voorkomen.

Co-creatie (met onderwijs, JGZ en GGZ)

Jongerenwerkers en buurtsportcoaches werken samen met scholen aan voorlichtingsactiviteiten over gezondheid en welzijn. De jongerenwerkers gaan ook meer de wijken in.

Co-creatie (met onderwijs)

Doorlopend

De buursportcoach en JOGG-regisseur hebben samen met het jongerenwerk verschillende initiatieven opgepakt. Het jongerenwerk is vaker de wijk ingegaan en aangesloten bij bijeenkomsten.

Passend, flexibel inspelen op plotselinge instroom van kinderen, zowel nu als in de toekomst (zoals groep vluchtelingenkinderen). Dat doen we samen met het onderwijs.







Co-creatie (met onderwijs)

2022-2023

Er volgt in Q3 een collegevoorstel met betrekking tot de bekostiging en borging van het NT2 onderwijs.

We geven extra aandacht aan het op tijd signaleren van (verhoogd) ziekteverzuim binnen het onderwijs. Zo voorkomen we dat jeugd thuis komt te zitten. We starten hiervoor de pilot M@zl binnen basisscholen. Dat doen we samen met scholen en zorgpartners.

Co-creatie (met partners)

2022-2026

Het draagvlak om M@zl binnen het primair onderwijs te implementeren is onderzocht. Hierbij is geconstateerd dat er geen consensus is over de bekostiging vanaf het moment dat de incidentele bekostiging vanuit het Nationaal Programma Onderwijs stopt. Daarbij volgt ook mogelijk een wetsvoorstel in verband met ziekteverzuim en een veranderende rol van het samenwerkingsverband hierin. Op basis van deze informatie is besloten om vanuit de gemeente de inzet van M@zl voorlopig on hold te zetten.

Voor de kinderen uit het basisonderwijs wordt met ingang van 2022 het educatieve doe-programma ‘Democracity’ ingezet. Hierin leren kinderen om actief deel te nemen aan de maatschappij (burgerschap). Ook doen we het voortgezet onderwijs het aanbod voor gastlessen over dit thema.

Faciliteren

2022-2026

Het educatieve doe-programma Democracity is aangeboden aan leerlingen in het basisonderwijs. Leerlingen van het Juniorcollege hebben deel kunnen nemen aan het burgerschapsspel ‘Gefeliciteerd je hebt een eiland gewonnen!’

Sport

Het behouden van het huidige basisaanbod van sportvoorzieningen. Waar mogelijk willen we dit verbeteren en verduurzamen. Hierbij is aandacht voor monitoring van de kwaliteit van de accommodaties en bijvoorbeeld het gebruik van LED verlichting. De harmonisatie van de buitensport accommodaties (inclusief het rekenmodel) wordt geëvalueerd.

Faciliteren

Doorlopend

Voor het beheer en onderhoud van de buitensportaccommodaties hebben de verenigingen een onderhoudsvergoeding ontvangen. De buitensportaccommodaties zijn beoordeeld middels een visuele inspectie waarbij gebruik is gemaakt van de conditiecatalogus die is opgesteld voor de buitensport. 

Er wordt een plan geschreven dat rekening houdt met een toekomstbestendige en duurzame zwembadaccommodatie. Dit gebeurt onder begeleiding van een onafhankelijke partij samen met het bestuur van zwembad Blankershove.

Advies vragen

2023

Er is een plan opgesteld voor zwembad Blankershove om te komen tot een toekomstbestendige en duurzame zwembadaccommodatie.

Door het bundelen van activiteiten, geld en mensen willen we zoveel mogelijk mensen de kans geven om mee te doen aan sportactiviteiten bij een reguliere sportvereniging. Of aan speciaal opgezette sport- en beweegactiviteiten. Ook als zij te maken hebben met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking of als zij chronisch ziek zijn. We zorgen dat tenminste één speelplek per kern inclusief is.

Co-creatie

Doorlopend

Er is invulling geven aan de ambities en projecten op het gebied van sport en bewegen zoals opgenomen in een lokaal Sportakkoord. Naast het verzorgen van bewegingslessen in het basisonderwijs is de combinatiefunctionaris, als buurtsport- en beweegcoach, ingezet bij het organiseren van sport- en bewegingsactiviteiten op zowel de school, sportaccommodaties als in de wijken met als doel om inwoners zo gezond mogelijk te houden en te zorgen dat iedereen kan meedoen, ondanks eventuele gezondheids- of financiële beperkingen. De buursportcoach heeft samen met het jongeren verschillende sportieve activiteiten georganiseerd met in het bijzonder aandacht voor de JOGG aanpak: water drinken, gezonde voeding en beweging.

De belevingswaarde vergroten van wat we hebben aan kunst, cultuur en cultuurhistorie

Bij de inrichtingsplannen voor openbare ruimte spelen we in op bijzondere cultuurhistorische waarde (zoals de waterput Oud Gastel).

Faciliteren

2022-2026

Dit is een continu aandachtspunt.

Er wordt een integrale visie opgesteld over cultuur. Dat doen we in samenspraak met de betrokken plaatselijke organisaties.

Adviseren

2023: visie

Om tot de visie te komen is een projectplan opgesteld en vastgesteld. Het bureau Wendingen is in Q2 van start gegaan met o.a. de organisatie van een startbijeenkomst voor alle culturele partners en geïnteresseerden op cultureel gebied. Momenteel staat een enquête uit waaraan iedereen kan deelnemen. In november 2023 staat een bijeenkomst met de gemeenteraad gepland. Vaststelling van de visie zal plaatsvinden in Q1 2024.


De visie op de musea wordt afgerond. Aandachtspunten binnen de visie zijn gezamenlijke huisvesting van de musea en het creëren van een aantrekkelijker aanbod voor de bezoekers waardoor er meer betalende bezoekers komen.

Co- creatie

Q1 2023

De visie wordt op dit moment opgesteld. Verwachting is dat de besluitvorming in 2024 kan plaatsvinden.

Kunst in de openbare ruimte

Er wordt samen met plaatselijke kunstenaars een actieplan ‘Kunst in de Openbare Ruimte’ opgesteld, met aandacht voor o.a. kunst op rotondes, langs routes, en teksten op gevels, en bestickeren van stroomhuisjes ed. Hierbij betrekken we inwoners (waaronder jongeren) en ondernemers zoveel mogelijk met onder andere prijsvragen.

Co creatie

2023: opstellen actieplan

In de op stellen visie op cultuur wordt beschreven hoe we die visie kunnen bereiken aan de hand van beleidsvoorstellen en acties. Aan het opstellen van een actieplan ‘Kunst in de openbare ruimte’ wordt grote waarde toegekend. Dit maakt onderdeel uit van de visie.

Top