Doel of belang dat wordt behartigd: | Het openbaar lichaam heeft tot doel samen te werken voor een goede behartiging van de zorg voor de veiligheid en de hulpverlening aan de burgers in het werkgebied bij het bieden van brandweerzorg, geneeskundige hulpverlening en de voorbereiding op en bestrijding van ongevallen, crises en rampen. Het primaire doel is het beschermen van burgers tegen risico’s op het gebied van fysieke veiligheid. Het secundaire doel is om te zorgen voor een efficiënte en kwalitatief hoogwaardige organisatie van de brandweerzorg, de geneeskundige hulpverlening, de gemeenschappelijke meldkamer en de rampenbestrijding en crisisbeheersing onder één regionale bestuurlijke regie. |
Beleidsvoornemens: | Het uitvoeren van het beleidsplan vor de periode 2019-2023. in dit plan ligt het accent op risicobeheersing, zelfredzaamheid burgers, brandvelig leven, en het vernieuwen van de organisatie voor bevolkingszorg. Jaarlijks worden deze onderwerpen vertaald in acties. Belangrijkse voornemens voor 2023 zijn: - opstellen nieuw beleidsplan voor 2023-2027
- implementatie Omgevingswet
- implementatie nieuwe wet- en regelgeving zoals de Wet open overheid (Woo), de Wet modernisering electronisch bestuurlijk verkeer (Wmbev) en de wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen.
|
| |
Richtlijnen 2024 | Beleidsmatige richtlijnen: - De Veiligheidsregio heeft als taak zorg te dragen voor crisisbeheersing, risicobeheersing, brandweerzorg, bevolkingszorg en geneeskundige hulpverlening bij rampen en crises met als doel gezamenlijk de fysieke veiligheid en maatschappelijke continuïteit in de regio te borgen. Zodoende draagt de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant bij aan een veilige omgeving.
- In het nog op te stellen beleidsplan 2024-2027 zijn actiepunten opgenomen, die uiterlijk in 2027 moeten zijn gerealiseerd. In de kaderbrief 2024 geeft de Veiligheidsregio aan welke actiepunten in 2024 centraal staan. In de begroting geeft de Veiligheidsregio aan op welke wijze deze actiepunten worden ingevuld.
- Onderdeel controles, toezicht en handhaving
- hoe staat het met de implementatie van het basistakenpakket?
- een algemene rapportage over de bevindingen van de controles (aantallen, overtredingen, opgelegde sancties) met zo mogelijk een differentiatie per gemeente.
- Verder zijn we benieuwd naar het volgende (deze zaken mogen ook terugkomen als projectvoortgang binnen de Burap):
- Voortgang Safety Village (kosten, gebruik, etc.)
- Regionaal Coördinatie Centrum : prestaties meldkamer.
- In de kaderbrief dient aandacht gegeven te worden aan de ontwikkelingen op het gebied van:
- Invoering omgevingswet
- Energietransitie
- Verder is er behoefte aan een toelichting op de verdere uitwerking van de “ Stichting risicobeheer” en een actualisatie van de nota reserves en voorzieningen.
Financiële richtlijnen: Voor de financiële richtlijnen 2024 verwijzen wij u naar de paragraaf Verbonden Partijen. |