2.8.2 Toelichting

Bestaand beleid

Schoonmaakkosten

Als gevolg van de gestegen kosten voor schoonmaak en de doorbelasting van de kosten voor schoonmaakmiddelen is het beschikbare budget niet toereikend. Het budget dient structureel te worden verhoogd met 10.000.

Buitendienst

De budgetten voor het onderhoud van materieel en de schoonmaakkosten van de gemeentewerf zijn niet toereikend gebleken en worden structureel verhoogd, het onderhoud met 3.000 en ook de schoonmaakkosten met 3.000.

CAR-verzekering

Voor de CAR-verzekering heeft een naverrekening plaatsgevonden aan de hand van de definitieve investeringskosten over het jaar 2020. Na aftrek van de voorschotpremie moet een bedrag van ca. 20.750 worden bijbetaald.

Bijdrage West-Brabants Archief

De deelnemersbijdrage aan het WBA valt voor 2021 lager uit. Conform de resultaatbestemming 2020 wordt het behaalde jaarresultaat van het WBA verrekend met de deelnemersbijdrage voor 2021. Voor 2021 betekent dit een voordeel van ca. 7.500. Op basis van de conceptbegroting 2022 van het WBA, behandeld in de raadsvergadering van 24 juni 2021, wordt de bijdrage aan het WBA meerjarig bijgesteld.

Diverse kleine mutaties (< 5.000)

Binnen de verschillende programma's zijn diverse kleine financiële mutaties (< 5.000). Voor het overzicht en de leesbaarheid van deze Zomernota zijn deze posten niet afzonderlijk opgenomen en toegelicht.

Nieuw beleid en ontwikkelingen

Structurele formatie interne controle

Over enige tijd (waarschijnlijk vanaf Jaarrekening 2021) wordt het verplicht om een rechtmatigheidsverantwoording door het college af te laten geven aan de raad. Dit heeft gevolgen voor de manier waarop de interne controle is vormgegeven. Er is een routeplan uitgebracht om te komen tot een goede implementatie van de rechtmatigheidsverantwoording. De huidige capaciteit (kwantiteit en kwaliteit) verbonden aan de verbijzonderde interne controle onvoldoende is onvoldoende om de geformuleerde ambitie(s) ‘financiën aantoonbaar in control’ waar te maken. Hiervoor is 1 fte extra benodigd. Binnen de huidige formatie is 0,75 fte vacatureruimte beschikbaar. Daarnaast heeft de gemeenteraad in de Programmabegroting 2020 al een bedrag van 20.000 per jaar beschikbaar gesteld voor de verandering op het gebied van rechtmatigheid. De extra kosten om een volledige fte in te kunnen vullen bedragen nog ca. 14.000 per jaar.

Capaciteitsplanning 2021-2022

In januari 2021 heet het college de capaciteitsplanning 2021-2022 vastgesteld. Op basis van de teamplannen en de ambities van het college is in beeld gebracht op welke onderdelen er knelpunten zijn in de capaciteit en welke mogelijkheden er zijn om deze op te lossen. Daarbij is ook gezocht naar dekkingsmogelijkheden binnen de bestaande begroting. Om de knelpunten in de capaciteitsplanning in 2021-2022 op te kunnen lossen is een bedrag benodigd van 105.000.

Voorgesteld wordt deze bedragen in te zetten voor de capaciteitsplanning 2021-2022:

  • Resterend budget actiekaarten 30.000
    Bij het opstellen van de actiekaart werd gedacht dat er extra instrumenten (zoals bv plansubsidie) nodig waren om vastgoedeigenaren te verleiden om te investeren in de toekomst van hun pand. Nu is duidelijk geworden dat dit nog niet noodzakelijk is: er lopen inmiddels al tientallen initiatieven. Die extra instrumenten zijn nu nog niet ontwikkeld. Deze vele initiatieven zorgen voor extra druk op de huidige personele capaciteit, terwijl het de wens van vastgoedeigenaren is dat er vooraf meegedacht kan worden met plannen en een tijdige beoordeling van de plannen. Daarom wordt voorgesteld om een deel van het resterende budget 2020 van de actiekaarten in te zetten voor extra capaciteit ruimtelijke ordening in 2021-2022. Op deze manier kan sneller gewerkt worden aan de gewenste ruimtelijk economische structuur in de centrumgebieden.
  • Extra baten faciliterend grondbeleid 50.000
    Op basis van de Nota Kostenverhaal kunnen kosten van faciliterend grondbeleid worden doorberekend aan externe ontwikkelaars. Op basis van de afgesloten overeenkomsten met ontwikkelaars is in 2020 een hoger bedrag doorbelast dan geraamd. Voorgesteld wordt dit bedrag in te zetten voor extra capaciteit op de projecten in 2021-2022.
  • Vergoeding Veiligheidsregio 25.000
    In 2020 is een vergoeding ontvangen van de Veiligheidsregio voor geleverde uren in verband met de coronacrisis. Voorgesteld wordt dit bedrag in 2021 in te zetten voor dekking van de benodigde capaciteit.
Personele lasten ivm langdurige ziekte

Oop bepaalde cruciale plaatsen in de organisatie (met name team Zorg & Jeugd) is sprake van langdurige ziekte. Hiervoor is tijdelijk aanvullende capaciteit ingezet voor de functie van teammanager. De kosten hiervoor bedragen 90.000 tot en met april 2022.

Aanschaf materieel buitendienst

Enkele onderdelen van het beschikbaar materieel bij de Buitendienst moeten worden vervangen. Het gaat hier om een sneeuwschuiver en een drietal aanhangwagens. Voor de sneeuwschuiver wordt 12.000 opgenomen in 2022 en voor de aanhangwagens 15.000 in 2023.

Investeringen voertuigen buitendienst

Er zijn voor de komende jaren weer enkele voertuigen uit het wagenpark van de buitendienst aan vervanging toe. Het gaat om een tractor en een tweetal voertuigen voor respectievelijk de groenservicedienst en de gemalendienst. Ook is de vervanging van de watertank opgenomen.

Investeringen automatisering

In het informatiebeleidsplan zijn twee investeringen opgenomen die, naar nu blijkt, onterecht als investering op het investeringsprogramma 2021 zijn opgenomen. Het betreft de invesatering "Uitrol plaats en tijdonafhankelijk werken" en de Oracle migratie 19c.

Vanuit het project (samen) werken met en in een digitale omgeving moet een omgeving ingericht worden op basis van de reeds aanwezige office 365 licenties. Hiermee moeten medewerkers en bestuurders van de gemeente halderberge plaats en tijd onafhankelijk (dus in het gemeentehuis maar ook extern) kunnen samenwerken. De kosten van het project "uitrol plaats en tijdonafhankelijk werken" hebben betrekking op de inhuur van externe expertise voor de inrichting van dit concept. Er wordt niet geïnvesteerd in nieuwe software.

De meeste kernapplicaties die gebruikt worden zijn op basis van het Oracle database- en applicatieplatform. Eén keer in de 4 jaar moet het bestaande platform geüpdatet worden door de leverancier (in dit geval Centic) zodat het Oracle platform blijft voldoen aan alle (beveiligings)eisen die er zijn. Omdat het een upgrade betreft op de oracle software waar we al licenties voor hebben, betreft het hier vooral eenmalige dienstverlening van derde partijen om de migratie uit te voeren.

Wet Open Overheid en Wet Elektronische Publicaties

Op 26 januari 2021 heeft de Tweede Kamer de (Wijzigingswet) Wet open overheid (Woo) aangenomen. Het betreft een initiatiefwet uit de Tweede Kamer die beoogt de gehele overheid transparanter en toegankelijker te maken.

Met dit wetsvoorstel geven de initiatiefnemers zowel de actieve als de passieve openbaarmaking van overheidsinformatie een nieuwe basis, verankeren zij het recht op toegang tot informatie wettelijk en beogen zij de informatievoorziening en informatiehuishouding van het Rijk en decentrale overheden te verbeteren. De Eerste Kamer dient nog een besluit te nemen over de Woo. Bij instemming van de Eerste Kamer zal de wet een halfjaar later in werking treden. Dit zal waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2022 zijn. De huidige Wet openbaarheid van bestuur (Wob) wordt ingetrokken bij de inwerkingtreding van de Woo. De Woo wordt gefaseerd ingevoerd, waarbij er jaarlijks meer informatie categorieën actief openbaar gemaakt en ontsloten moeten worden.

Naast de Woo is per 1 juli 2021 ook de Wet Elektronische Publicaties (WEP) van kracht. Deze heeft ook een relatie met de Woo. Vanaf die datum gelden er nieuwe publicatieverplichtingen voor gemeenten. Een aantal wettelijk voorgeschreven bekendmakingen dienen dan op officielebekendmakingen.nl gepubliceerd te worden en niet alleen meer in bijvoorbeeld de Halderbergse Bode. Vanaf 1 juli 2022 wordt dit verder uitgebreid met alle geldende beleidsregels.

Voor de WEP is voor 2021 in beeld gebracht wat de impact op de gemeente is en ook is een doorkijk gemaakt naar 2022. Voor de Woo wordt op dit moment ook geïnventariseerd wat de gevolgen zijn voor de gemeentelijke organisatie. Het gaat hierbij om de volgende taken en werkzaamheden:

  • Inventariseren van de beschikbare informatie en beleidsregels en deze toegankelijk maken;
  • Actief openbaar maken van informatie via de verschillende systemen;
  • Beheren en onderhouden van de systemen en de bijbehorende informatievoorziening en publicaties;
  • Inrichten en koppelen van informatiesystemen;
  • Het aanstellen van een contactfunctionaris voor de Woo en het organiseren van de coördinatie voor de WEP.

Het college tracht voor de Begroting 2022 inzichtelijk te hebben wat deze nieuwe wetgeving voor Halderberge concreet betekent, ook in financiële en formatieve zin.

Vooruitlopend op de besluitvorming in de Eerste Kamer heeft het kabinet bij de kabinetsreactie op het rapport ´Ongekend onrecht´ van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK) financiële middelen vrijgemaakt. Met de beschikbaarstelling van deze financiële middelen ondersteunt het Rijk gemeenten bij de implementatie en uitvoering van de Woo. Deze middelen zijn beschikbaar gesteld middels de algemene uitkering in de meicirculaire 2021. De meicirculaire is ook verwerkt in deze zomernota.

De financiële middelen bestaan uit zowel incidentele als structurele middelen. Voor de gemeente Halderberge zijn de volgende bedragen opgenomen in de meicirculaire 2021:

  • incidentele middelen, 2022 t/m 2026, ca. 60.000 per jaar
  • structurele middelen, vanaf 2022 ca. 50.000 per jaar, oplopend naar ca. 100.000 vanaf 2026

Voor uitlopend op de definitieve inventarisatie bij de begroting 2021, stelt het college voor in deze Zomernota vooralsnog voor 2021 een bedrag beschikbaar te stellen van 30.000. Voor de jaren vanaf 2022 vraagt het college structureel 100.000 te reserveren op basis van de beschikbare gelden uit de meicirculaire 2021. Bij de Programmabegroting 2022 verwachten we hier dan meer duidelijkheid over te kunnen geven.

Beveiliging

Naar aanleiding van een beveiligingsincident, waarover de raad is geïnformeerd, is het noodzakelijk gebleken om de beveiliging van het netwerk en de systemen grondig te onderzoeken op kwetsbaarheden. Hierbij is het noodzakelijk gebleken om op onderdelen extra maatregelen te treffen waardoor we niet meer kwetsbaar zijn voor aanvallen van buitenaf. Op dit moment kunnen we nog niet beoordelen wat de financiële gevolgen hiervan zijn. In de Najaarsnota zal meer duidelijkheid hierover gegeven kunnen worden.

Top