Bestaand beleid

Exploitatie De Vossenberg

De exploitatielasten van De Vossenberg waren tot medio 2021 in de begroting opgenomen in verband met de ontwikkeling van het nieuwe cultuurcluster en de daarbij voorziene verhuizing van o.a. KBO van de Vossenberg naar het nieuwe cultuurcluster.
Gezien de ontwikkelingen binnen het nieuwe cultuurcluster en het onderzoek naar de mogelijke verplaatsing van basisschool de Regenboog en Bukehof naar de Vossenberg, worden de exploitatielasten van de Vossenberg tot en met 2024 bijgeraamd.

Planvoorbereiding en onvoorzien religieus erfgoed

In het raadsbesluit van 20 april 2017 is een post voor onvoorziene uitgaven opgenomen welke gezien de ontwikkelingen de afgelopen jaren jaarlijks is doorgeschoven. Deze 50.000 wordt nu in 2021 weer opgenomen. Het bedrag van 50.000 welke in het raadsvoorstel van 15 oktober 2020 is opgenomen voor verdere planvorming, en met een amendement is vastgesteld, wordt nu geraamd in 2021. Beide bedragen worden onttrokken aan de algemene reserve conform eerdere besluiten.

Jeugdzorg

Vrij lange tijd zagen we binnen het jeugdzorggebruik nauwelijks gevolgen van de coronacrisis terug. Inmiddels is dat beeld veranderd en is in zeer korte tijd een andere werkelijkheid ontstaan.

Dit is wat we nu zien:
- forse toename duurzame zorg (langdurig dure zorg);
- forse toename hoogcomplexe zorg (zeer intensieve, complexe dure zorg);
- forse toename op maatwerk (geen passend zorgaanbod, daarom zorginzet op basis van 1-op-1
afspraken met zorgaanbieder);
- forse toename op woonzorg (jongeren geplaatst in gezinshuizen).

Door de coronacrisis is de noodzaak tot zorg zichtbaarder is geworden. Kinderen zijn veel thuis en daardoor vrijwel volledig in beeld bij ouders. De zorg die wordt ingezet is de preventie al voorbij en daardoor ook complexer en/of zwaarder. Daarnaast zien we:
- veel wachtlijsten bij zorgaanbieders, maar zeker ook lokaal bij jeugdprofessionals;
- dat bij bestaande probleemgezinnen de zorginzet intensiever is geworden en verder is uitgebreid;
- daar waar de zorginzet eerst enkel op de jeugdige plaatsvond, deze nu veel meer gezinsbreed plaatsvindt door oplopende spanningen;
- een toename van eetproblematiek.

Met de kennis van dit moment bedraagt het tekort op jeugdzorg ca. 1,2 miljoen voor 2021. Ingeschat wordt dat hiervan ca. 400.000 incidenteel is en ca. 800.000 structureel. Dit betreft een inschatting op basis van de lopende jeugdzorg arrangementen op dit moment (begin mei 2021) en de arrangementen die naar verwachting dit jaar nog worden toegekend.

Wat het verdere verloop van het begrotingsjaar zal zijn is normaal gezien al lastig te voorspellen, maar door de coronacrisis is dit nog vele malen moeilijker. Verwachting is wel dat we eerder een verdere toename van het zorggebruik zullen zien dan een afname (bijvoorbeeld door de heropening van de middelbare scholen).

Inspiratiesessie pilot top 10 gezinnen

Tijdens de casusverdiepingen vanuit de pilot top 10 gezinnen kwamen weinig out-of-the-box gedachten/oplossingen naar voren. Deelnemers waren dit ook niet gewend. Als gemeente vinden wij het belangrijk om onze toegangsmedewerkers breed naar een gezin te laten kijken, het vertrouwen te geven dat ze verdienen en ze te stimuleren om verder te kijken dan het reguliere zorgpad en de gangbare kaders. Deze praktijkgerichte inspiratiesessie gaat hierover. Alle bij de pilot betrokken partijen worden voor deze inspiratiesessie uitgenodigd. De kosten voor de inspiratiesessie bedragen ca. 5.500 en komen ten laste van de reserve knelpunten en innovaties sociaal domein.

Woonplaatsbeginsel

Vanaf 2022 verandert het woonplaatsbeginsel in de Jeugdwet. Het woonplaatsbeginsel bepaalt welke gemeente financieel en bestuurlijk verantwoordelijk is voor de jeugdhulp. Om het woonplaatsbeginsel eenduidiger te maken en beter te laten aansluiten op de doelen van de Jeugdwet, wordt per 1 januari 2022 de Jeugdwet gewijzigd in verband met de verduidelijking van het woonplaatsbeginsel. Ter voorbereiding hierop heeft de regionale werkgroep Woonplaatsbeginsel recent een simulatie uitgevoerd. Hieruit komt naar voren dat in onze regio de gemeente Halderberge (en de gemeente Roosendaal) te maken gaan krijgen met een stijging van het aantal cliënten. Het gaat om cliënten die jeugdhulp met verblijf ontvangen, welke volgens het nieuwe woonplaatsbeginsel onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Halderberge gaan vallen. De simulatie geeft geen exacte aantallen aan wat betreft de toename van cliënten, maar we mogen verwachten dat de toename van cliënten extra kosten met zich meebrengt.

Extra middelen jeugdzorg

Voor een toelichting op de extra middelen die van het rijk worden ontvangen voor jeugdzorg verwijzen wij u naar het raadsvoorstel bij deze Zomernota.

Huishoudelijke ondersteuning

Dit budget dient verhoogd te worden met 60.000. We verwachten op basis van de realisatiecijfers van 2020 en de clientaantallen van het eerste kwartaal meer budget nodig te hebben.

Begeleiding

Op basis van de Jaarrekening 2020 en het aantal cliënten in het eerste kwartaal kan het budget voor zorg in natura verlaagd worden. Daarentegen zien we een hogere besteding van de pgb budgetten. Dit budget wordt op basis van de realisatiecijfers 2020 en cijfers eerste kwartaal 2021 verhoogd. Bij andere gemeenten in de De6-regio wordt momenteel een stijging gezien van het aantal cliënten. Ook wordt landelijk een toename verwacht van het aantal cliënten als gevolg van corona. Dat zien we op dit moment nog niet in Halderberge. We houden dit wel scherp in de gaten.

Bijdrage Regio West-Brabant deeltaxi

Op basis van de conceptbegroting 2022 van de Regio West-Brabant, behandeld in de raadsvergadering van 24 juni 2020, worden de bijdrages meerjarig bijgesteld.

Beschermd wonen

Op basis van de prognose van centrumgemeente Bergen op Zoom wordt een tekort verwacht bij de maatschappelijke opvang. Het Halderbergse deel hiervan bedraagt 56.371. Op basis van het convenant Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang wat is afgesloten, dragen de gemeenten die vallen onder de centrumgemeente Bergen op Zoom gezamenlijk de financiële verantwoordelijkheid bij tekort en/of overschot. Gemeente Bergen op Zoom zet in op het beperkt houden van het tekort, maar net als landelijk wordt ook hier een stijging waargenomen van het aantal dak- en thuislozen.

Bijdrage Werkplein HvWB

Op basis van de conceptbegroting 2022 van het Werkplein Hart van West Brabant, behandeld in de raadsvergadering van 24 juni 2020, worden de bijdrages meerjarig bijgesteld. Het voordeel in 2021 komt uit het voordelige resultaat van de Jaarrekening 2020 en de bijstellingen op basis van de eerste bestuursrapportage van het Werkplein.

Rijksbijdrage BUIG

In tegenstelling tot voorgaande jaren heeft het Werkplein HvWB in de begroting 2022 de bijstandsuitgaven ook meerjarig doorgerekend in de meerjarenraming opgenomen. Als gevolg hiervan is het wenselijk om ook de verwachte ontwikkeling aan de batenkant, ofwel de rijksbijdrage BUIG, in de meerjarenraming op te nemen.
Voor het ramen van de lasten kan uitgegaan worden van de p x q systematiek, waarbij de p staat voor de gemiddelde uitkering en de q staat voor het aantal bijstandsontvangers. Voor de inkomstenkant kan niet op dezelfde wijze te werk worden gegaan. Er is in feite geen directe één-op-één relatie tussen de rijksbijdrage BUIG en de uitgavenontwikkeling. Hoewel het macrobudget BUIG voor een belangrijk deel bepaald wordt door het werkelijke aantal bijstandsontvangers op landelijk niveau, is deze relatie op gemeentelijk niveau minder eenduidig. Immers het gemeentelijke budget wordt in belangrijke mate bepaald door het objectieve verdeelmodel. Daarnaast is voor het macrobudget en het gemeentebudget voor het jaar t, de realisatie op landelijk niveau van het jaar t-1 bepalend. Anders gezegd, er is een vertraging van een jaar aan de inkomstenkant.
Op basis van het nader voorlopig budget 2021 en de (landelijk) verwachte ontwikkelingen in aantallen bijstandsontvangers en minimumloon is een inschatting gemaakt van de BUIG-uitkering in de jaren 2022-2025. Op basis hiervan neemt de BUIG-uitkering in de komende jaren toe.

Bijdrage WVS-Groep

Op basisi van de conceptbegroting 2022 van de WVS-Groep, behandeld in de raadsvergadering van 24 juni 2020, worden de bijdrages meerjarig bijgesteld. Het voordeel in 2021 komt uit het voordelige resultaat van de Jaarrekening 2020 en de uitkering van de compensatie tranisitievergoedingen.

Structurele formatie hulp bij financiële zorgen

Op 3 juni 2021 heeft de raad het beleidsplan Hulp bij financiële zorgen vastgesteld. Voor de uitvoering hiervan is structureel 2,3 fte vaste formatie nodig. Ten opzichte van de huidige formatie voor Hulp bij financiële zorgen betekent dat een uitbreiding van de vaste formatie met 1,0 fte (met ingang van 2022). De kosten hiervan bedragen 84.000 per jaar. In de begroting 2021 was vanaf 2022 een PM-post opgenomen voor de benodigde capaciteit voor Hulp bij financiële zorgen. Met deze formatie-uitbreiding wordt invulling gegeven aan deze PM-post.

Nieuw beleid

Inburgering

In 2020 en 2021 ontvangt de gemeente middelen van het rijk voor de voorbereidings- en invoeringskosten van de nieuwe Wet inburgering. In de begroting 2020 was hiervoor een budget van 60.110 opgenomen. Hiervan is in 2020 11.776 besteed door het Werkplein. Over 2020 resteerde dus 48.334. Ook in de begroting voor 2021 is in de begroting budget opgenomen voor de verdere voorbereiding op de nieuwe Wet inburgering (42.696). Naar verwachting is dit voldoende budget om de voorbereiding af te ronden. De raad heeft gevraagd om, indien mogelijk, de invoering van de wet op 1 januari 2022 niet af te wachten maar al eerder te starten met de begeleiding van statushouders volgens de werkwijze zoals die onder de nieuwe Wet inburgering gehanteerd gaat worden. De structurele middelen voor uitvoering van de nieuwe Wet inburgering worden echter pas vanaf 2022 ontvangen. Daarom wordt voorgesteld het resterende budget 2020 van 48.334 in te zetten om in de 2e helft van 2021 al te kunnen starten met de uitvoering volgens de nieuwe werkwijze.

Onderzoeksbudget dorpshuizen Stampersgat en Bosschenhoofd

Op 14 juli 2021 heeft de raad besloten om zowel voor de ontwikkeling van dorpshuis De Blokhut in Bosschenhoofd en dorpshuis De Steiger in Stampersgat een aanvullende onderzoeksbudget beschikbaar te stellen voor onder andere voor advieskosten inzake flora en fauna, fiscaliteiten, een subsidiescan en een onderzoek naar de ontwikkeling van appartementen bij dorpshuis de Steiger. Dit budget wordt nu bijgeraamd.

Dorpshuis De Blokhut Bosschenhoofd

Uit een peiling bij inwoners en verenigingen in bosschenhoofd blijkt dat er een grote behoefte aan een dorpshuisfunctie is. Voor het realiseren van de gewenste dorpshuisfunctie lijkt ouderensociëteit De Blokhut in Bosschenhoofd de meeste kansen te bieden.Om tot een volwaardig dorpshuis op die plek te komen waaraan binnen Bosschenhoofd behoefte is zijn aanpassingen aan - en uitbreiding van - het gebouw nodig. Conform het raadsbesluit van 14 juli 2021 worden de lasten voor de aanpassingen en uitbreiding bijgeraamd.

Dorpshuis De Steiger Stampersgat

In dorpshuis De Steiger in Stampersgat vinden vele activiteiten plaats, maar het dorpshuis moet duurzamer en gerenoveerd worden. Er is onderzoek gedaan naar wat nodig is om van De Steiger een toekomstbestendig dorpshuis te maken. In het onderzoek is verkend welke aanvullende kansen er zijn voor een toekomstbestendig dorpshuis, zoals meer multifunctioneel gebruik, het realiseren van een horecafunctie en het benutten van het dorpsplein in relatie met het nabijgelegen water.
Op 14 juli 2021 is door de gemeenteraad het voorkeurssceanrio vastgesteld en de lasten van dit scenario worden conform dat besluit bijgeraamd.

Dorpshuis Hoeven

Op 14 juli 2021 heeft de raad het plan vastgesteld voor de realisatie van het nieuwe dorpshuis als een multifunctioneel gebouw waarin verschillende partijen hun onderkomen vinden. Er is zowel een dag- als een avondbezetting, waardoor een dynamiek ontstaat die bijdraagt aan de verlevendiging van de Sint Janstraat en het centrum van Hoeven. De transformatie van de kerk wordt aangevuld en compleet door een herinrichting van het plein en de aanleg van parkeerplaatsen.
Conform het raadsbesluit van 14 juli 2021 wordt het voorbereidingskrediet met 25.000 verhoogd en wordt de erfpacht voor het gebruik van de St. Jan de Doperkerk in Hoeven in de meerjarenraming opgenomen.

Religieus erfgoed

In de huidige meerjarenraming zijn de budgetten voor het religieus erfgoed opgenomen op basis van de reeds genomen raadsbesluiten. De komende periode wordt per deelproject van het religieus erfgoed de balans opgemaakt. De juridische, financiële en planning technische implicaties worden in beeld gebracht. Na de zomer wordt over het religieus erfgoed een voorstel aan uw raad aangeboden. In de Zomernota is hiervoor een PM-post opgenomen.

Top