2.11.2 Toelichting onvoorziene uitgaven

Werkprogramma OMWB

Jaarlijks stellen de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) en de gemeente Halderberge een werkprogramma op. Het werkprogramma geeft de financiële kaders voor de taken die de OMWB namens en in opdracht van de gemeente uitvoert. Het college heeft besloten de raad in de gelegenheid te stellen zijn zienswijzen kenbaar te maken op het Werkprogramma 2024 met bijbehorende toelichting voor de overschrijding van de gestelde begroting van de gemeente. Een gedeelte van de extra kosten van het werkprogramma worden gedekt vanuit de post onvoorziene uitgaven 2024.

Bijdrage CV De Meekrap Stampersgat

Vanwege de verbouwing van het dorpshuis De Steiger in Stampersgat is het voor carnavalsvereniging de Meekrap niet mogelijk om de carnavalsactiviteiten te organiseren. Hierdoor krijgt de stichting te maken met hoge incidentele kosten. Het college stemt in om ter overbrugging dit jaar een compensatie van 2.380 toe te kennen aan CV de Meekrap en de kosten te dekken uit de post onvoorziene uitgaven 2024.

Verkoop pand Brouwerijstraat 9

Het college heeft besloten om voor de verkoop van de woning Brouwerijstraat 11 in Oudenbosch de vastgestelde koopprijs los te laten en het verhelpen van de bouwkundige gebreken voor rekening van de gemeente te nemen. Uw raad is hier op 22 december 2023 per brief over geïnformeerd. Voor meer informatie verwijzen wij u naar deze brief. De totale kosten van 40.000 zijn gedekt vanuit de post onvooorziene uitgaven 2024.

Aanvullende subsidie streekomroep

De gemeente ontvangt in het gemeentefonds een bijdrage voor de financiering van de Streekomroep Ons West-Brabant. De bijdrage is gebaseerd op een bedrag per huishouden. Voor 2024 is gerekend met een bedrag van 1,50 per huishouden. In oktober 2023 is bekend geworden dat het richtsnoerbedrag 1,57 per huishouden is. De Streekomroep heeft verzocht om het verschil te verstrekken als aanvullende subsidie. Het college heeft hiertoe besloten waarbij de extra kosten van circa 1.000 worden gedekt vanuit de post onvoorziene uitgaven 2024.

Huur units pastorie Oudenbosch

De gemeenteraad heeft het college opdracht geven in overleg met het bisdom en het parochiebestuur te komen tot een afspraak om de pastoriewoning eerder te kunnen slopen, met als bedoeling het basiliekplein uiterlijk in 2024 te herinrichten volgens de plusvariant. De onderhandelingen met het bisdom en het parochiebestuur zijn met succes afgerond. De voorwaarde voor medewerking is dat de gemeente ervoor zorgt dat de Parochie kan blijven beschikken over een Parochieel Centrum in het centrum van Oudenbosch. Voor de tijdelijke huisvesting is dit opgelost door het plaatsten van 5 units achter de Basiliek. Het college heeft besloten opdracht te verstrekken voor het huren van de tijdelijke units en de kosten van 25.000 te dekken uit de post onvoorziene uitgaven 2024.

Uitvoering Wet Kinderopvang 2024

Het toezicht en de handhavingsopdrachten voor de uit voering van de Wet Kinderopvang worden uitgevoerd door de GGD West – Brabant waarbij het minimale wettelijke pakket wordt afgenomen. Hierdoor voldoet gemeente Halderberge aan de wettelijk gestelde eisen. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om voor het jaar 2024 een bedrag van 59.625 beschikbaar te stellen voor de inspecties Wet kinderopvang voor de gemeente Halderberge. Dit betekent voor 2024 een verhoging van het budget met 6.270. Het college heeft besloten om de extra kosten voor 2024 te dekken uit de post onvoorziene uitgaven 2024.

Juridische advisering exploitatie dorpshuizen

De gemeente Halderberge heeft besloten onderzoek te doen naar de exploitatie van de dorpshuizen in de diverse kernen en daarvoor opdracht te verlenen aan Stijl Advocaten en deze advieskosten te dekken uit de post onvoorziene uitgaven 2024. De kosten bedragen ca. 20.000.

Verhoging sponsorregeling 2024

Het doel van de sponsorregeling 2024-2028 is om Halderberge in de spotlight te zetten en organisaties te stimuleren om een evenement te organiseren door sponsoring van evenementen. In 2024 ontvangen 19 evenementen een sponsorbijdrage van 750. Het college heeft besloten het beschikbare budget voor 2024 te verhogen van 10.000 naar 15.000 en de extra kosten van 5.000 te dekken uit de post onvoorziene uitgaven 2024.

Top