Leerlingenvervoer

De tarieven voor het leerlingenvervoer zijn gestegen. De twee belangrijkste ontwikkelingen die in deze hoge index meewegen zijn de stijging van de cao-lonen met 8% in 2023 en de stijging van de brandstofkosten. Deze indexering was bij het opstellen van begroting nog niet bekend. De indexering is pas op 1 december 2023 bekend gemaakt. De tarieven worden ook structureel verhoogd.

Huuropbrengst 't Bossche Hart

De gemeente Halderberge wil de kinderopvang en basisschool in Bosschenhoofd in één gebouw huisvesten. Op dit moment huurt het kinderdagverblijf een ruimte van de Borgesiusstichting in ’t Bossche Hart. De school gaat deze ruimte terug in gebruik nemen als leslokaal. Kinderdagverblijf ’t Toverbosch is daarom op zoek naar een andere ruimte in het gebouw om haar kinderen te huisvesten en heeft daarom een ruimte in ’t Bossche Hart gekocht van Woonkwartier. ’t Toverbosch gaat de aangrenzende spreekkamers huren van de gemeente en deze verbouwen. De gemeente ontvangt hievoor een huurprijs. De looptijd van deze overeenkomst loopt van medio april 2024 tot en met medio april 2034. De jaarlijkse totaalprijs komt neer op 13.590.

Exploitatiebijdrage zwembad De Baarlebossche

Laco ontvangt jaarlijks een geïndexeerde exploitatievergoeding. De indexering wordt mede bepaald door de indexering van de gas- en electraprijzen. Op basis van deze indexcijfers valt de jaarlijkse bijdrag hoger uit dan bij de begroting geraamd. Het contract met Laco loopt tot en met 2025. Op dit moment wordt overleg gevoerd met Laco of en op welke wijze het contract wordt verlengd. Om die reden is vanaf 2026 een PM-post opgenomen.

Verduurzaming zwembad Blankershove

Een van de actiepunten uit het CWP was te komen tot een toekomstige en duurzame zwembadaccommodatie. Voor het zwembad is in 2023 een advies en plan opgesteld om te komen tot een toekomstbestendige en duurzame zwembadaccommodatie. Er wordt geadviseerd om vooral in te zetten op de volgende onderdelen:

  1. Het opstellen van een meerjarenonderhoudsplanning (MJOP). Op basis van het onderhoudsplan wordt duidelijk welke investeringen de komende 10 jaar noodzakelijk zijn.

  2. Het doorvoeren van de duurzaamheidsmaatregelen.

Begin mei heeft de stichting het MJOP ontvangen. De stichting heeft aangegeven nog te werken aan een investerings- en duurzaamheidsplan. De gemeente mag de resultaten in juni verwachten. In afwachting hiervan is er nog geen financiële mutatie toe te wijzen en derhalve is er een PM-post opgenomen.

Herijking harmonisatiemodel buitensportaccomodaties

In 2019 heeft de gemeenteraad ingestemd om vanaf 2021 de onderhoudsbijdrage die buitensportvereningen ontvangen te bepalen aan de hand van een rekenmodel dat gebaseerd is op de benodigde behoefte- en capaciteit en het toepassen van een dekkingspercentage per tak van sport. Bij besluitvorming is de toezegging gedaan om het model in 2024 te evalueren. Daarnaast wordt het model aangevuld met een toeslag voor milieuvriendelijk beheer. De financiële gevolgen van deze herijking zijn verwerkt.

Bovendien vindt er in 2025 ook een herijking van het tarief van de tennisbanen plaats. Hiervoor is een bedrag van 25.000 opgenomen om dit uit te voeren. Om die reden is er een incidentele stijging van de lasten in 2025.

SPUK regeling bibliotheekvoorziening

In december 2023 hebben we aanvragen ingediend om in aanmerking te komen voor de middelen vanuit de SPUK-regeling lokale bibliotheekvoorzieningen voor de periode 2024 en 2025. Er zijn twee aanvragen ingediend voor;

  1. De doorontwikkeling van de vestiging Oudenbosch. De aangevraagde middelen worden ingezet om de bemenste openingstijden met minimaal 10 uur per week uit te breiden.

  2. Van afhaalpunt naar vestiging Hoeven. Hoeven heeft momenteel alleen een haal/brengpunt. De aanvraag is gedaan om de huidige beperkte bibliotheekvoorziening in Hoeven door te ontwikkelen naar een bibliotheekvestiging.

Beide aanvragen zijn goedgekeurd, en daarvoor krijgen we per aanvraag een uitkering van 220.000 (totaal 440.000). Een voorwaarde van deze uitkering is dat de gemeente 20% dient te co-financieren. Hierdoor is de bijdrage die de gemeente Halderberge moet leveren 44.000 per aanvraag (totaal 88.000). De bijdrage voor 2024 bedraagt 50.000 en voor 2025 bedraagt deze 38.000.

Welzijnssubsidies

Het ontwerp-overzicht te verlenen subsidies 2024 heeft ter inzage gelegen. De ingediende zienswijzen leiden tot aanpassingen in het ontwerp-overzicht te verlenen subsidies 2024. Op grond van de ingekomen zienswijzen zijn de subsidies aangepast. Tegenover de lasten die hieruit voortkomen staat ook nog een baat die voortkomt uit de SPUK IDO. Daarnaast is er ook een subsidie plusbus opgenomen voor Surplus. Hiertegenover staat in 2024 een subsidie vanuit de SPUK GALA. Dit is niet het geval voor 2025 en verder. Dit verklaart de toename in het negatieve saldo, in combinatie met indexering.

Top