GR Omgevingsdienst Midden en West Brabant (OMWB)

Doel of belang dat wordt behartigd:

De zorg voor het milieu in de ruimste zin, waarbij in samenspel met andere beleidsterreinen van de deelnemers aan duurzame ontwikkeling vorm wordt gegeven. Ter behartiging van dit belang verricht de OMWB alle milieutaken van de deelnemers, in die zin dat zij wettelijke milieutaken voorbereidt en uitvoert en over de milieubeleidstaken adviseert aan de deelnemers en na besluitvorming door de deelnemers de uitvoering ter hand neemt.

Deze taken worden volgens de Gemeenschappelijke Regeling namens de 27 gemeenten en provincie Noord Brabant uitgevoerd. De deelnemers hebben alle VTH milieutaken en aanvullende verzoektaken ondergebracht bij de OMWB. In sommige gevallen is zelfs een vergaand mandaat neergelegd bij de OMWB.

Beleidsrealisatie:

De komende periode staat, naast de reguliere werkzaamheden ook in het teken van de nieuwe omgevingswet. De OMWB heeft in 2021 het opgestelde Werkprogramma 2021 conform planning uitgevoerd. Er zijn iets minder verplichte taken en adviestaken uitgevoerd dan voorzien, waardoor de uitgaven binnen de gestelde kaders zijn gebleven.

Brabant Water N.V.

Doel of belang dat wordt behartigd:

De levering van drinkwater van hoge kwaliteit, water op maat en water gerelateerde producten en diensten.

Beleidsrealisatie:

Voor 2021 was geen specifiek beleid aangegeven.

Samenwerkingsverband Reinigingsdiensten N.V. (SAVER)

Doel of belang dat wordt beharitgd:

Uitvoering van de wettelijke en autonome taken op het gebied van reiniging en afvalverwijdering.

Beleidsrealisatie:

Verdere reductie van het restafval (Van Afval Naar Grondstof – VANG doelstellingen). Deze doelstellingen zijn 75% afvalscheiding en 100 kg restafval per inwoner per jaar in 2021 en verdere afname naar 30 kg per inwoner per jaar in 2025. Saver heeft in 2021 de taken naar behoren en conform afspraak uitgevoerd.

De gemeenteraad is naar aanleiding van de ingediende motie Aanspraak reserves Saver en Brabant Water (door het college overgenomen) geïnformeerd over de ontwikkelingen bij Saver N.V. De statuten en de aandeelhoudersovereenkomst zijn inmiddels gewijzigd en er is een nieuwe dienstverleningsovereenkomst met Saver vastgesteld.

Verder is het aandelenkapitaal gesplist in cumulatief preferente aandelen en gewone aandelen om het toetreden tot Saver B.V. aantrekkelijker te maken voor andere overheden. Daarnaast heeft de AVA de directie van Saver verzocht om het financieel beleid onder de loep te nemen mede naar aanleiding van de ingediende motie van de gemeenteraad.

Borchwerf II

De gemeenteraad wordt middels het jaarverslag van het grondbedrijf apart geïnformeerd over de ontwikkelingen op het industrieterrein Borchwerf II. In deze paragraaf treft u derhalve slechts summiere informatie aan over de beleidsvoornemens.

Halderberge Borchwerf BV

Doel of belang dat wordt behartigd:

Het doel van de vennootschap is het oprichten en als stille vennoot optreden van de commanditaire vennootschap Borchwerf II CV, die zorg draagt voor en verantwoordelijk is voor de exploitatie van het industrieterrein Borchwerf II.

Beleidsrealisatie:

Halderberge Borchwerf II BV (hierna: Halderberge BV) is een van drie commanditaire vennoten van Borchwerf II CV (hierna CV). Halderberge BV heeft een belang van 24% in de CV.

Aflossing schuld
In 2021 heeft de CV de (nog openstaande) schuld aan Halderberge BV van 1.312.500 volledig afgelost (nog uit te betalen dividend dat eind 2015 is uitgekeerd). Daarnaast heeft de CV de (opgebouwde) rente over deze schuld (211.044) in 2021 aan Halderberge BV betaald. Hiermee heeft de CV ultimo 2021 volledig voldaan aan de betalingsverplichtingen verbonden aan de schuld aan Halderberge BV.

Tussentijds dividend
In 2021 heeft de CV tussentijds dividend uitgekeerd aan de commanditaire vennoten en de beherend vennoot voor in totaal 2.666.666. Halderberge BV heeft in 2021 640.000 aan (tussentijds) dividenduitkering ontvangen. De CV heeft besloten om in 2021 tussentijds dividend uit te keren als gevolg van de negatieve rente op een positief saldo (boven een bepaalde drempel) op zijn bankrekening.

In totaal heeft Halderberge BV in 2021 een bedrag van 2,16 miljoen (afgerond op 10.000) ontvangen van de CV (dividend, schuld en rente over schuld).

Borchwerf II BV

Doel of belang dat wordt behartigd:

Doel van de vennootschap is het oprichten en als beherend vennoot optreden van de commanditaire vennootschap Borchwerf II en het doen realiseren van de ontwikkeling van het bestemmingsplan / bouwplan Borchwerf II.

Beleidsrealisatie:

Borchwerf II BV (hierna: BV) is beherend vennoot van Borchwerf II CV (hierna: CV). De BV is als beherend vennoot aansprakelijk voor de schulden van de CV. De BV bezit een belang in de CV. Dit belang (lees: aandeel in het resultaat van de CV) bedraagt 4%. De gemeente Halderberge heeft een belang van 25% in de BV. De BV is - in tegenstelling tot de CV - vennootschapsbelastingplichtig (de vennootschapsbelasting over het behaalde resultaat wordt geheven bij de vennoten, maar niet bij de CV zelf).

Jaarrekening 2020
Op 31 december 2020 heeft de BV een eigen vermogen van 859.000 (afgerond op 1.000), waarvan 18.000 aan geplaatst kapitaal door de drie aandeelhouders, te weten de gemeenten Halderberge en Roosendaal en Heijmans Vastgoed BV (onderdeel van Heijmans NV). De BV heeft op 31 december 2020 een kortlopende schuld aan de CV van 227.000 (afgerond op 1.000). Over deze schuld wordt geen rente berekend. Bij de opheffing van de BV/CV wordt deze kortlopende schuld weggestreept tegen de vordering van de CV op de BV.
De deelneming van de BV in de CV bedraagt op 31 december 2019 1,06 miljoen (afgerond op 10.000).

Dividenduitkering 2021
In 2021 heeft de algemene vergadering van aandeelhouders (hierna: AVA) van Borchwerf II BV besloten 800.000 aan (tussentijds) dividend uit te keren aan de aandeelhouders. De gemeente Halderberge heeft in 2021 200.000 aan dividend van Borchwerf II BV ontvangen.

Concept jaarrekening 2021
De concept jaarrekening 2021 is op het moment van schrijven nog niet door de AVA vastgesteld en heeft daarmee dus een voorlopig karakter. Op 31 december 2021 heeft de BV een eigen vermogen van 114.000 (afgerond op 1.000) tegenover 859.000 (afgerond op 1.000) per 31 december 2020. De daling van het eigen vermogen van de BV is het gevolg van het besluit van de AVA om tussentijds 800.000 uit te keren aan de aandeelhouders. De kortlopende schuld aan de CV bedraagt eind 2021 1.285.000 (afgerond op 1.000). Bij de opheffing van de BV/CV wordt deze kortlopende schuld weggestreept tegen de vordering van de CV op de BV.
De deelneming van de BV in de CV bedraagt op 31 december 2020 1,02 miljoen (afgerond op 10.000).

Borchwerf II CV, gevestigd in Oudenbosch

Doel of belang dat wordt behartigd:

Het doel van de vennootschap is het uitoefenen van een onderneming, omvattende de realisatie van de ontwikkeling van het bedrijventerrein Borchwerf 2 en het beheer van en beschikken over registergoederen, het verstrekken en aangaan van geldleningen en het stellen van zekerheden.
Als beherend vennoot treedt op Borchwerf II B.V.

Beleidsrealisatie

Borchwerf II CV (hierna: CV) is een (gesloten) commanditaire vennootschap bestaande uit drie commanditaire vennoten en één beherend vennoot, te weten Borchwerf II BV. Halderberge Borchwerf II BV, waarvan de gemeente Halderberge 100% eigenaar is, is een van de drie commanditaire vennoten. Halderberge Borchwerf II BV heeft een belang (aandeel in het resultaat) van 24% in de CV. De CV is fiscaal transparant, hetgeen impliceert dat de vennootschapsbelasting over het resultaat bij de vennoten wordt geheven en niet bij de CV.

Jaarrekening 2020
Het jaarresultaat over 2020 bedraagt 537.000 (positief, afgerond op 1.000). De CV heeft op 31 december 2020 nog een schuld aan Halderberge Borchwerf II BV van 1,51 miljoen (afgerond op 10.000). Dit bedrag omvat het nog uit te betalen dividend aan Halderberge Borchwerf II BV vermeerderd met de daarover verschuldigde rente (jaarlijks 3%). De CV is aan Roosendaal Borchwerf II BV een bedrag van gelijke omvang verschuldigd.
Eind 2020 bedraagt het eigen vermogen van de CV 7.383.250, waarvan 50.000 aan kapitaalinbreng van de vennoten. Het aandeel van Halderberge Borchwerf II BV in het totale eigen vermogen bedraagt eind 2020 1.583.089. Het totale vermogen van de CV bedraagt ultimo 2020 10,51 miljoen (afgerond op 10.000).

De solvabiliteit van de CV, gemeten aan de hand van de verhouding tussen het eigen vermogen en het totale vermogen, bedraagt eind 2020 ca. 70%. Een duidelijke verbetering ten opzichte van de jaarrekening 2019. Eind 2019 bedroeg de solvabiliteit nog ca. 43%. De verbetering van de solvabiliteit houdt verband met de lagere financieringsbehoefte van de CV (verreweg de meeste kosten zijn gemaakt, wat resteert zijn met name - afnemende - organisatiekosten en kosten voor het woonrijp maken van de nog te verkopen percelen).

Grex van 1 januari 2021 en de bijgestelde grex van 1 april 2021 ↵
De grex van 1 januari 2021 had een looptijd van een half jaar. De bestuurder van de CV gaf als motivatie hiervoor aan dat - op moment van schrijven - onduidelijk was hoe de samenwerkende partijen de toekomst na 2021 zagen (al of niet tussentijdse opheffing) en hoe de markt zou reageren op een forse inspanning om zoveel mogelijk resterende percelen te verkopen. Kort daarop hebben de samenwerkende partijen besloten de looptijd van de grex te verlengen met - in ieder geval - een jaar tot eind 2021. De CV zou mogelijk ultimo 2021 kunnen worden opgeheven, omdat de verwachting was dat dan vrijwel alle gronden op het bedrijventerrein Borchwerf II zou zijn verkocht. Wat er vervolgens met de eventueel resterende nog te verkopen percelen grond zou moeten gebeuren, was nog een punt van discussie tussen de samenwerkende partijen.
De grex van 1 april 2021 had een looptijd van één jaar. De winstverwachting bedroeg 25,72 miljoen (afgerond op 10.000). Daarbij werd er rekening gehouden met een totaalbedrag van 448.000 (afgerond op €1.000) aan mogelijk lagere opbrengsten en hogere exploitatiekosten (risicovoorziening). Op 1 april 2021 bedroeg de nog te realiseren, verwachte verkoopopbrengst zo’n 12,30 miljoen (afgerond op 10.000), ca. 6% van de totale verwachte verkoopopbrengsten. Hiervan heeft circa 4,58 miljoen betrekking op de nog te verkopen percelen op veld F (kantorenstrook).
De grex van 1 april 2021 is uiteindelijk als basis gehanteerd voor de jaarrekening 2020 van de CV (en Borchwerf II BV).

Ultimo 2021 hebben de samenwerkende partijen besloten de looptijd van de grex in ieder geval voor een half jaar te verlengen.

Voorlopige jaarrekening 2021
De concept jaarrekening over 2021 die - op het moment van schrijven - nog niet door de algemene vergadering van vennoten is vastgesteld en daarom dus een voorlopig karakter heeft, laat een voorlopig jaarresultaat over 2021 zien van circa 1,10 miljoen (afgerond op 10.000). Het eigen vermogen op 31 december 2021 bedraagt 5,78 miljoen (afgerond op 10.000) tegenover een totaal vermogen van 6,13 miljoen (afgerond op 10.000). Het aandeel van Halderberge Borchwerf II BV in het eigen vermogen van de CV bedraagt op 31 december 2021 1,19 miljoen (afgerond op 10.000).
In 2021 is het eigen vermogen per saldo afgenomen doordat de CV in 2021 voor een bedrag van 2,67 miljoen (afgerond op 10.000) aan tussentijds dividend heeft uitgekeerd aan de vennoten, waarvan 640.000 aan Halderberge Borchwerf BV.

De solvabiliteit van de CV bedraagt op 31 december 2021 ca. 94%. Deze stijging wordt vooral veroorzaakt door de afname van de schulden. In 2021 heeft de CV de openstaande schulden aan twee commanditaire vennoten volledig afgelost (ca. 3,02 miljoen). De resterende schuld van de CV beslaat ultimo 2021 nog slechts 346.000 (afgerond op €1.000).

Voorlopige grex van 1 januari 2022 ↵
De concept grex van 1 januari 2022 is op het moment van schrijven nog niet door de algemene vergadering van vennoten vastgesteld. De winstverwachting in de voorlopige grex van 1 januari 2022 bedraagt 25,77 miljoen (afgerond op 10.000). Hiervan is overigens reeds ca. 18,67 miljoen (afgerond op 10.000) - tussentijds - aan dividend uitgekeerd aan de vennoten. Ten opzichte van de grex van 1 januari 2021 betekent dit een (lichte) toename van de winstverwachting van 45.000 (afgerond op 1.000).
In 2021 heeft de CV voor een totaalbedrag van 6,69 miljoen (afgerond op 10.000) aan percelen grond verkocht. Deze verkochte percelen liggen voornamelijk op veld D (ca. 57% van de gerealiseerde verkoopopbrengsten) waarna er ultimo 2021 op dit veld nog slechts één nog te verkopen perceel grond resteert.

Met de opbrengsten van de verkochte percelen in 2021 zijn, naast de lopende kosten, de schulden - inclusief rente - aan Halderberge Borchwerf II BV en Roosendaal Borchwerf II BV volledig afgelost. Daarnaast is er besloten om tussentijds dividend uit te keren aan de vennoten (in totaal 2,67 miljoen), aangezien een hoog positief saldo op de bankrekening een negatieve rente met zich mee bracht.

Eind 2021 moet de CV nog voor circa 5,84 miljoen (afgerond op 10.000) aan grond verkopen. Dat komt overeen met circa 2,9% van totale verwachte verkoopopbrengsten. De - qua financiële omvang - belangrijkste percelen grond liggen op de velden A en F (tezamen circa 5,154 miljoen aan verwachte verkoopopbrengsten).

In de concept grex van 1 januari 2022 is vooralsnog rekening gehouden met een looptijd van een half jaar. Dit betekent dat er in de concept grex alleen rekening is gehouden met de verwachte kosten (met name kosten verbonden aan het woonrijp maken en organisatiekosten) voor de eerste helft van 2022. Mocht de looptijd van de grex medio 2022 nog verlengd worden, dan resulteert dat uiteindelijk in wat hogere kosten (organisatiekosten die doorlopen).

Stichting Beheer Borchwerf II

Doel of belang dat wordt behartigd:

De stichting Borchwerf II (hierna: Stichting) heeft tot doel het parkmanagement op het bedrijventerrein Borchwerf II uit te voeren. Het bestuur van de Stichting bestaat uit een vijftal leden. De gemeenten Halderberge en Roosendaal wijzen elk één bestuurslid (vanuit de eigen organisatie) aan en de Coöperatieve Vereniging van vestigende bedrijven Borchwerf II (hierna: Vereniging) wijst twee leden aan. Gezamenlijk wijzen ze nog een onafhankelijk bestuurslid aan.
De bestuurders in de Stichting stemmen zonder last of ruggespraak; ze behartigen primair de belangen van de Stichting.
De gemeente Halderberge draagt bij in de kosten verbonden aan het beheer en onderhoud van de openbare ruimte voor zover het werkzaamheden betreft op het grondgebied van Halderberge. Daarnaast draagt de gemeente bij (25%) in de gezamenlijke kosten van parkmanagement (kosten inhuur parkmanager, huisvestingskosten, accountantskosten e.d.).
Voor het benoemen en ontslaan van bestuurders is, naast de goedkeuring van het bestuur van de Stichting, ook de goedkeurig van de colleges van de gemeenten Halderberge en Roosendaal benodigd.
De Stichting is een aanbestedende dienst en dient zich - net als de gemeente - te houden aan de aanbestedingswetgeving (Europees en nationaal). Andere wetgeving die van toepassing is op de Stichting zijn onder meer het Burgerlijk Wetboek Boek 2 (titel 1 en 6), de statuten (2011) en de Overeenkomst Parkmanagement uit 2005

Beleidsrealisatie:

Jaarrekening 2020
De totale werkelijke lasten van de Stichting over 2020 bedroegen - volgens de (vastgestelde) jaarrekening 2020 - 594.000 (afgerond op 1.000). Hiervan heeft zo’n 98.000 (afgerond op 1.000) betrekking op algemene, gezamenlijke kosten. De totale begrote lasten over 2020 bedroegen 609.000 (afgerond op 1.000).
De bijdrage van de gemeente Halderberge in de totale werkelijke lasten over 2020 bedroeg zo’n 273.000 (begroot 203.000). De twee belangrijkste kostenposten voor onze gemeente zijn de kosten onderhoud verharding en de kosten onderhoud openbaar groen en beperkt grijs.
In 2020 heeft de Stichting het groenonderhoud Europees aanbesteed. Er zijn in 2020 herstelwerkzaamheden verricht aan de kruisingen aan de Rietschotten die uiteindelijk duurder uitvielen dan waarmee vooraf rekening was gehouden (diepere scheuren). Dit is de belangrijkste oorzaak waarom de werkelijke bijdrage van de gemeente in 2020 hoger is uitgevallen dan begroot.

De solvabiliteit van de Stichting bedraagt ultimo 2020 circa 66%. Het eigen vermogen van de Stichting bedraagt ultimo 2020 742.000 (afgerond op 1.000) en bestaat voornamelijk uit bestemmingsreserves, deels bestemmingsreserves ter financiering en dekking van investeringen die voor rekening van de Verenging komen en deels nog te bestemmen bestemmingsreserves 1 afdrachten (per verkochte m2 draagt Borchwerf II CV eenmalig 1 af aan de Stichting).

Begroting 2021
De begroting 2021 heeft een begrotingstotaal van 604.000. De gemeentelijke bijdrage is op basis van deze begroting 2021 voorlopig vastgesteld op 206.000.

Bestuurswisselingen
In de tweede helft van 2021 is aan het licht gekomen dat de maximale zittingstermijn van een van de bestuursleden, zoals vastgelegd in de statuten, was verstreken. Dit heeft geleid tot het vertrek van een van de bestuurders, zodat het bestuur ultimo 2021 nog maar uit vier bestuursleden bestaat. Er is inmiddels gestart met het werven van een nieuwe bestuurder.
In het eerste kwartaal van 2022 loopt de maximale zittingstermijn van het bestuurslid, aangewezen door de gemeente Roosendaal, af. Er is inmiddels een vervanger voorgesteld. Er vindt in 2022 vanuit de gemeente Halderberge ook een bestuurswisseling plaats, zodat de Stichting in 2022 bijna uit volledig nieuw bestuursleden bestaat

REWIN NV

Doel of belang dat wordt behartigd:

De regionale ontwikkelingsmaatschappij REWIN West-Brabant is actief voor een economisch veerkrachtig West-Brabant. REWIN voert daarbij de Economische Agenda uit; de visie voor de regio zoals vastgesteld door de Economic Board West-Brabant, door overheid, onderwijs en bedrijfsleven samen. Met de inzet van regionale programma’s gericht op het versterken en vernieuwen van de sectoren maintenance, logistiek en agrofood/biobased. En door het bevorderen van startups & innovatief mkb en het aantrekken van nieuwe vestigers die een meerwaarde vormen voor de West-Brabantse economie.

Beleidsrealisatie:

REWIN heeft recent het jaarverslag 2021 gepubliceerd, waarin per project/ programma is aangegeven welke (deel)resultaten zijn behaald.

De bekendheid met de projecten en programma’s van REWIN neemt toe nu er op lokaal niveau meer contacten ontstaan. Aandacht voor communicatie door/samen met REWIN richting (regio)ondernemers blijft ook voor de komende jaren een aandachtspunt.

De volledige tekst van het jaarverslag is terug te vinden op de site van de REWIN.

Top