2.7.1 Stand van zaken activiteiten Programmabegroting 2023

Doel

Wat gaan we daarvoor doen

Wanneer

Stand van zaken 2023

De begroting is reëel en structureel sluitend

Streven naar behoud van het repressief toezicht door de toezichthouder (de provincie Noord-Brabant).

Jaarlijks

Per brief van 2 december 2022 heeft de provincie aangegeven dat ook voor het begrotingsjaar 2023 het normaal geldend repressief toezicht van kracht is.

Structurele lasten dekken met structurele baten.

Jaarlijks

De Begroting 2023 was conform de wettelijke eisen structureel en reëel in evenwicht.

We streven naar een solvabiliteit van minimaal 20%

Eigen vermogen vergroten door positieve rekeningresultaten, begrotingsoverschotten en positieve resultaten van grondexploitaties toe te voegen aan de algemene reserves.

Doorlopend

Van het positieve resultaat van de Jaarrekening 2022 ad 4,9 miljoen is in 2023 3,5 miljoen toegevoegd aan de algemene reserve. Positieve resultaten van de grondexploitaties worden tijdens de looptijd van de projecten eveneens toegevoegd aan de algemene reserves grondexploitaties. Dat betrof over 2022 de resultaten van de projecten Albano, Reuzelaar en Korenweide.

Beperking van de schulden door terughoudend te zijn met nieuwe investeringen.

Doorlopend

Buiten de gebruikelijke investeringen in de openbare ruimte en voor de bedrijfsvoering ligt de nadruk op het realiseren van de investeringen in de dorpshuizen en het religieus erfgoed in Oudenbosch. Zoals in de begroting is aangegeven zorgen deze investeringen ervoor dat de schulden de eerste jaren verder oplopen.

Realiseren van meer flexibiliteit in de organisatie

Het budget voor flexibele vervanging bij ziekte verhogen naar 200.000 per jaar.

Vanaf 2023 ev.

In de Programmabegroting 2023 is het budget voor vervanging bij landurige ziekte structureel verhoogd naar 200.000 per jaar.








De ambtelijke kosten die aan projecten worden toegerekend zoveel mogelijk inzetten voor de vorming van de jaarlijkse flexibele schil.

Vanaf 2023 ev.

In 2023 is de reserve flexibele schil gevormd. Naast een incidenteel bedrag van 750.000 op basis van het collegewerkrpogramma wordt jaarlijks een bedrag in de reserve gestort voor de personele lasten die kunnen worden toegerekend aan investeringen, grondexploitaties en faciliterend grondbeleid. De reserve wordt ingezet voor aanvullende capaciteit voor het uitvoeren van de (investerings-)projecten en grondexploitaties.

Bij nieuwe taken gevolgen meenemen voor ambtelijke capaciteit.

Vanaf 2022 ev.

Voorstellen aan de gemeenteraad zijn zoveel mogelijk “inclusieve voorstellen”. Dit zijn voorstellen waar alle kosten, ook die van de inzet van personeel, in worden weergegeven. Dit is vooral bij nieuwe (wettelijke) taken of (hogere) ambities die niet binnen de bestaande ambtelijke capaciteit zijn opgenomen. Hiervoor wordt aan de gemeenteraad extra capaciteit gevraagd als deze nodig is en niet aanwezig is.

De gemeente Halderberge is voor wat betreft de lastendruk voor burgers en bedrijven in de regio één van de goedkopere gemeenten

Benchmark over de lastendruk bij het opstellen van de begroting.

Jaarlijks

Dit is voor de Begroting 2023 gebeurd. In de paragraaf lokale heffingen zijn de resultaten opgenomen.

De afvalstoffenheffing en rioolheffing zijn 100% kostendekkend.

Jaarlijks

Dit uitgangspunt is gehanteerd bij het opstellen van de Begroting 2023.

Door middel van het tarief voor de onroerendezaakbelasting sturing geven aan de positie in regio.

Jaarlijks

Om de stijging van de lastendruk voor huishoudens te beperken, is het tarief voor woningen niet geïndexeerd met het inflatiepercentage van 4%, maar juist verlaagd met 1%. Bij het opstellen van de Begroting 2024 zal in beeld worden gebracht wat dit heeft betekend voor de positie in de regio.

Top