Op basis van artikel 229 van de Gemeentewet kunnen gemeenten rechten heffen ter zake van het genot van door of vanwege het gemeentebestuur verstrekte diensten. Hieronder vallen onder meer de diensten voor het verstrekken van paspoorten, rijbewijzen en het in behandeling nemen van aanvragen voor omgevingsvergunningen. In de legesverordening is een groot aantal diensten van de gemeente Halderberge opgenomen waarvoor leges in rekening gebracht mogen worden. Deze staan in de bijbehorende tarieventabel. Door de verwachte inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2023 is de tarieventabel flink aangepast. Van deze gelegenheid is ook gebruik gemaakt om de gebruikte termen in de tarieventabel te herzien en de tabel leesbaarder te maken.

De tarieventabel is verdeeld in drie hoofdstukken (voorheen titels). Binnen een hoofdstuk is er een onderverdeling in paragrafen (voorheen hoofdstukken). De drie hoofdstukken zijn:

  • algemene dienstverlening;
  • dienstverlening en besluiten in het kader van de Omgevingswet;
  • en dienstverlening vallend onder Europese Dienstenrichtlijn en niet vallend onder hoofdstuk 2.

De wet spreekt van een maximale kostendekking van 100% op het niveau van de verordening. Dit impliceert dat sommige tarieven hoger kunnen zijn dan nodig is om de geraamde kosten te dekken en dat andere tarieven juist lager kunnen zijn. Indien dit het geval is, is sprake van kruissubsidiering. In de gemeente Halderberge zijn niet van ieder product afzonderlijk de kosten bepaald. Dit vindt minimaal plaats op het niveau van productcategorie of zelfs hoger. Derhalve is het mogelijk dat kruissubsidiëring plaatsvindt.

Op het uitgangspunt van kruissubsidiëring binnen de verordening bestaan enkele uitzonderingen:

  • er is geen kruissubsidiëring toegestaan tussen de dienstverlening vallend onder de Europese dienstenrichtlijn en de overige dienstverlening;
  • de wetgeving over de omgevingsvergunning gaat ervan uit dat alleen binnen de omgevingsvergunning kruissubsidiëring kan worden toegepast en niet met dienstverlening erbuiten.
Tarieven

In hoofdstuk 1 van de tarieventabel zijn tarieven opgenomen voor algemene dienstverlening. Hieronder vallen een aantal producten waarvoor van Rijkswege wettelijke tarieven worden bepaald. Zoals besloten in de Zomernota 2022 worden hiervoor in 2023, net als in 2022, de maximaal toegestane tarieven aangehouden. De tarieven worden naar beneden afgerond op een veelvoud van 0,05.

Voor de overige tarieven is besloten tot een indexering met het inflatiepercentage van 4%. De tarieven worden afgerond op een veelvoud van 0,05. In afwijking hiervan worden de tarieven in hoofdstuk 1 van de tarieventabel (dienstverlening voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap), voor zover wettelijk toegestaan, afgerond op hele euro’s.

In hoofdstuk 2 van de tarieventabel zijn de tarieven opgenomen voor de dienstverlening in het kader van de Omgevingswet. Door de verwachte inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2023 is het hoofdstuk geheel herzien. Bij het opstellen van deze begroting waren de tarieven nog niet berekend. Dit gebeurt bij het voorbereiding van de besluitvorming over de legesverordening voor 2023. Indien de Omgevingswet onverhoopt niet in werking treedt per 1 januari 2023 zullen voor hoofdstuk 2 naast de tekstuele herzieningen alleen de tarieven geïndexeerd worden. De voorwaarden hiervoor zijn eerder opgenomen in de Zomernota 2022.

In hoofdstuk 3 van de tarieventabel zijn de tarieven opgenomen voor vergunningsverlening op het gebied van horeca, organisatie van evenementen of markten, brandbeveiliging en verdere niet specifiek genoemde aangelegenheden. Deze tarieven worden verhoogd met het inflatiepercentage van 1,5% en vervolgens naar beneden afgerond op een veelvoud van 0,05.

Hierboven zijn per hoofdstuk de uitgangspunten opgenomen voor de tariefontwikkeling voor 2023. Het kan echter wenselijk zijn om wegens bijzondere redenen of voor specifieke tarieven een afwijkend voorstel te doen. Indien dat het geval is, zal dat bij het voorstel voor de legesverordening 2023 nader worden toegelicht.

Baten en lasten leges

In het onderstaande overzicht staan de verwachte baten en lasten die betrekking hebben op de dienstverlening waarvoor leges in rekening kunnen worden gebracht. Daarbij zijn de verwachte baten en lasten onderverdeeld naar de hoofdstukken in de tarieventabel.

Hoofdstuk

Lasten 2023

Baten 2023

Kosten- dekking

1.

Algemene dienstverlening

1.088.465

247.969

23%

2.

Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving / omgevingsvergunning

1.640.922

555.770

34%

3.

Dienstverlening vallend onder Europese dienstenrichtlijn

256.560

20.694

8%

Kosten die verbonden zijn aan de leges

In de lasten die zijn opgenomen in bovenstaand overzicht bevinden zich alleen de directe kosten die verbonden zijn aan de betreffende leges. Dit betreft met name het personeel dat de dienst verleend. Indirecte kosten zijn wel meegeteld in het percentage kostendekking en zijn opgenomen conform hetgeen in de algemene toelichting aan het begin van deze paragraaf hierover is opgenomen.

Binnen het hoofdstuk Algemene dienstverlening is er sprake van een gemiddelde kostendekking van 23%. Het belangrijkste aandeel binnen dit hoofdstuk zijn de reisdocumenten, ID kaarten en de rijbewijzen. De tarieven voor deze documenten zijn gelimiteerd. Hierdoor zijn er weinig tot geen mogelijkheden om de kostendekkendheid binnen dit hoofdstuk te verhogen.

Binnen het hoofdstuk Omgevingsvergunningen is voor het begrotingsjaar 2023 vooralsnog sprake van een kostendekking van 34%. De belangrijkste baten binnen dit hoofdstuk zijn de leges voor de omgevingsvergunningen en de leges voor de procedures Ruimtelijke Ordening. Op basis van een eerste inschatting is de legesopbrengst gecorrigeerd voor de inwerkingtreding van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen die naar verwachting samen met de Omgevingswet zal worden ingevoerd. Het percentage kostendekking is voorlopig, aangezien de exacte gevolgen van de inwerkingtreding van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen nog in kaart gebracht moeten worden en de opstelling van de legesverordening en de tarieven nog in behandeling is. 

Binnen het hoofdstuk Europese dienstenrichtlijn is de kostendekking ca. 8%. Binnen dit hoofdstuk vallen de diverse APV vergunningen en vergunningen op basis van de Alcoholwet.

Top