Gebiedsproces Halderberge

Het uitvoeringsprogramma Water zoals in het verleden altijd opgesteld samen met het waterschap wordt niet meer als zodanig geactualiseerd. Samen met het waterschap is dit uitvoeringsprogramma opgegaan in het Gebiedsproces Halderberge. Samen met het waterschap, agrariërs, inwoners van het stedelijk gebied en natuurorganisaties is men bezig om gezamenlijk naar de wateropgave in het gebied te kijken. Maatregelen voortkomend uit het gebiedsproces worden binnen de beschikbare rioleringsbudgetten uitgevoerd. In 2024 worden vanuit het waterschap de peilbesluiten herzien. Zowel het belang van agrariers, stedelijk gebied, natuur en klimaat worden hierin meegenomen.

Bruggen en duikers

De gemeente heeft een onderhoudsverantwoordelijkheid voor de civieltechnische kunstwerken, zoals bruggen en duikers die in eigendom zijn van de gemeente Halderberge. Hierbij kennen we een 50-tal grotere bruggen en duikers en meer dan 300 kleinere duikers onder de verschillende wegen in met name het buitengebied. Daarnaast is er een aantal bruggen en duikers van de provincie, Rijkswaterstaat en het waterschap, waarbij de gemeente in veel gevallen een onderhoudsplicht heeft voor wat betreft de wegconstructie en de afwatering van hemelwater. In het beleidsplan civiele kunstwerken 2022-2031 is aangegeven welke civieltechnische kunstwerken, zoals bruggen, beschoeiingen en aanlegsteigers er in de komende periode aan vervanging en/of onderhoud toe zijn.

Het onderhoud aan de Markbrug loopt. De aanbestedingstrajecten voor de aanpak van een gedeelte van de damwand in de haven van Oudenbosch als ook voor het vervangen van de Lamgatsebrug lopen. De aanpak van de Markbrug en de Lamgatsebrug worden in samenwerking met de gemeente Moerdijk gedaan omdat deze twee kunstwerken ook voor de helft in eigendom zijn van de gemeente Moerdijk. De uitvoering wordt in 1e helft 2024 afgerond.

Top