2.8 Paragraaf Openbaarheid

Wet open overheid

Op 1 mei 2022 is de Wet open overheid (Woo) in werking getreden. Deze vervangt de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De Woo richt zich op de volgende drie onderdelen.

Actieve openbaarmaking

Actieve openbaarmaking houdt in dat de gemeente uit eigen beweging informatie openbaar maakt. De Woo verplicht op termijn om ten minste informatie uit elf categorieën openbaar te maken. We volgen hierin de landelijke fasering en maken eerst de elf verplichte categorieën openbaar. Daarna bezien we of we ook andere informatiecategorieën openbaar maken. In 2025 maken we de volgende categorieën openbaar:

  • Convenanten

  • Jaarplannen en jaarverslagen

  • Woo-verzoeken en -besluiten

Passieve openbaarmaking

Passieve openbaarmaking betekent dat de gemeente op verzoek informatie openbaar maken. Dat kan sinds 2022 digitaal via de website.

Op orde brengen en houden van de informatiehuishouding

Volgens de Woo moeten gemeenten hun informatiehuishouding fasegewijs op orde brengen. We volgen daarin het landelijke actieplan.

De actieve en passieve openbaarmaking moet in 2027 volledig geïmplementeerd zijn. In 2030 moet het informatiebeheer op orde zijn. Wij verwachten dat dit haalbaar is.

Financieel

Het kabinet stelt via het gemeentefonds middelen beschikbaar om de kosten van de invoering van de Woo te compenseren. We gebruiken die middelen om het gemeentelijk informatiebeheer in te richten.

Top