2.6.3 Nota Verbonden partijen

Aanvullend op de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) is regionaal een Nota Verbonden Partijen opgesteld die spelregels bevat over hoe concreet omgegaan moet worden met Verbonden Partijen in het algemeen en Gemeenschappelijke Regelingen in het bijzonder. In de nota zijn de kaderstellende spelregels opgenomen.

Eén van de spelregels in deze nota verbonden partijen is dat er vooraf gezamenlijke financiële en inhoudelijke richtlijnen worden meegegeven aan de gemeenschappelijke regelingen. We verwachten dat deze richtlijnen door de Gemeenschappelijke Regelingen als basis worden gebruikt voor hun kaders die ze voorafgaand aan hun begroting toezenden aan de gemeenteraden. In deze Programmabegroting 2025 zijn de voorgestelde richtlijnen voor de begrotingen 2026 per gemeenschappelijke regeling opgenomen. Na vaststelling van de Programmabegroting 2025 worden de richtlijnen verzonden aan de betreffende gemeenschappelijke regelingen.

Binnen De6 wordt extra inspanning geleverd om in ieder geval in deze netwerksamenwerking zo veel als mogelijk te komen tot gelijkluidende richtlijnen. Wij verwachten dat de gemeenschappelijke regelingen deze richtlijnen als basis gebruiken voor hun kaders voor de begroting 2026. Deze kaders zenden ze voorafgaand aan hun begroting aan de gemeenteraden toe en wel voor 1 februari 2025.

Top