1.7.7 Verbonden partijen

Gemeenschappelijke regeling Belastingsamenwerking West-Brabant (BWB)

Doel of belang dat wordt behartigd:

De BWB verzorgt de heffing en de inning van de belastingen voor de gemeenten, Bergen op Zoom, Breda, Etten-Leur, Halderberge, Oosterhout, Roosendaal, Woensdrecht, Dongen, Moerdijk, Zundert, Rucphen, Loon op Zand en het waterschap Brabantse Delta. Voor de gemeenten wordt ook de uitvoering van de Wet onroerende zaken verzorgd.

De GR BWB biedt de mogelijkheid tot de uitvoering van de Wet Basisregistraties Adressen en Gebouwen (hierna BAG). Voor de gemeente Moerdijk wordt de BAG uitgevoerd.

Beleidsvoornemens:

Het beleid genoemd in de kadernota 2025-2028 heeft een tweetal aanvullingen uit de begroting 2025:





  • Voor het opvangen van afwijkingen tussen de indexeringen die in de begroting zijn opgenomen en de werkelijke cao-indexering, overige cao-afspraken en de werkelijke prijsontwikkeling houdt de verbonden partij een beperkte algemene reserve aan om de bedrijfsvoering in het lopende boekjaar te kunnen continueren zonder dat hiervoor een beroep moet worden gedaan op de deelnemers en een zienswijzenprocedure moet worden gevolgd. In de begroting 2025 is de aanvulling hierop dat dit alleen mag geschieden uit een positief resultaat bij de jaarrekening

  • In aanvulling op het uitgangspunt dat de BWB haar positief jaarrekeningresultaat uitkeerd aan de deelnemers, mag de BWB ook een eventueel positief resultaat aanwenden voor het vormen van een algemene reserve.

Richtlijnen 2026

Beleidsmatige richtlijnen:
Van de BWB wordt verwacht dat ze op de hoogte blijft van nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden om de werkzaamheden zo efficiënt mogelijk uit te voeren. In dit kader wordt de BWB verzocht in de begroting aan te geven welke moderne ontwikkelingen er zijn, wat deze kunnen betekenen voor de BWB, welke daarvan daadwerkelijk ingezet gaan worden en wat het verwachte effect ervan is.

Onze deelnemers mogen van de BWB verwachten zich te blijven inspannen om het kostenniveau te verlagen. De structurele krapte op de arbeidsmarkt versterkt de noodzaak om in te blijven zetten op innovatie en LEAN-werken. Ook wanneer de kansen zich voordoen om verdere kostenverlagingen vóór 2026 te realiseren zullen we dat doen

Financiële richtlijnen:
Voor de financiële richtlijnen 2026 verwijzen wij u naar de paragraaf Verbonden Partijen.

N.V. Bank Nederlandse Gemeenten (BNG)

Doel of belang dat wordt behartigd:

De Bank Nederlandse Gemeenten is de bank van en voor overheden en instellingen voor maatschappelijk belang. Met gespecialiseerde financiële dienstverlening draagt de BNG bij aan zo laag mogelijke kosten van maatschappelijke voorzieningen voor de burger. Daarmee is de bank essentieel voor de publieke taak.

Beleidsvoornemens:

Er zijn geen beleidsvoornemens voor 2025 bekend.

Richtlijnen 2026

Niet van toepassing

Top