Gemeenschappelijke regeling Regio West-Brabant (RWB)

Doel of belang dat wordt behartigd:

De regeling heeft tot doel de gemeenschappelijke belangen van de deelnemende gemeenten te behartigen, primair ten behoeve van de economisch ruimtelijke structuurversterking van West-Brabant. Onder deze belangen vallen in elk geval:

  • Economische Zaken;

  • Mobiliteit;

  • Ruimtelijke Ontwikkeling;

  • Arbeidsmarktbeleid.

Daarnaast heeft de regeling tot doel om andere belangen van deelnemende gemeenten te behartigen. Op dit moment zijn er de volgende uitvoeringsgerichte taken:

  • Kleinschalig Collectief Vervoer (KCV);

  • Regio-archeologie en cultuurhistorie;

  • Regionaal Mobiliteitscentrum (MBC).

Beleidsvoornemens:

De RWB kent een algemeen programma dat gaat over de ontwikkeling van/binnen de RWB en een programma voor de strategische agenda.

Programma Algemeen
Wat wil de RWB bereiken?

  1. Competentie ontwikkeling medewerkers door diverse trainingen. RWB functioneert als een lerende en flexibele netwerkorganisatie, die resultaat- en opgavengericht werkt en financieel in control is.

  2. Een lange termijn aanpak van het totaal aan communicatie van RWB, gericht op het informeren, verkrijgen van positieve houding en het actief betrekken van stakeholders.

Programma Strategische Agenda
In de Strategische Agenda staan de volgende richtinggevende doelen van de RWB:

  • Veerkrachtige overheid: die uitdrukt dat de West-Brabantse overheidspartners zich toekomstgericht ontwikkelen in leiderschap, transitiegericht werken en lerend vermogen. In kennis, bewustzijn en attitude.

  • Sterke netwerksamenwerking: Sterke netwerksamenwerking tussen West-Brabantse overheden onderling en tussen overheid en andere relevante partners uit onderwijs, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties in het netwerk, gericht op synergie, uitvoeringskracht en lerend vermogen.

  • Krachtige positionering: van West-Brabant, in Nederland en Europa. Stimulerend vestigingsklimaat: stimulerend vestigingsklimaat voor innovatieve ondernemers die bijdragen aan de transitie naar de nieuwe economie.

  • Lobby en multiplier: we streven naar realisatie van tenminste één grotere multiplier per jaar.

Richtlijnen 2026

Beleidsmatige richtlijnen:
In de begroting 2026 wordt in heldere taal aangegeven:

  1. Welke doelen uit de strategische agenda en actieprogramma 2024 – 2028 in 2026 worden gerealiseerd en welke doelen in de periode 2027-2028 worden beoogd;

  2. Wat de financiële en personele inzet van de RWB hierbij is en welke aanvullende middelen (capaciteit en financiën) van de gemeenten worden gevraagd;

  3. Of, en zo ja op welke wijze er voor de uitvoering van de actieagenda samenwerking nodig is met de Stedelijke Regio’s en Rewin en hoe deze samenwerking wordt vormgegeven;

  4. Op welke wijze de verbinding met onderwijs en bedrijfsleven wordt gelegd bij de uitvoering van het actieprogramma.

Financiële richtlijnen:
Voor de financiële richtlijnen 2026 verwijzen wij u naar de paragraaf Verbonden partijen.

Top