Advieskosten kabels en leidingen

Door de toekomstige veranderingen op het gebied van verduurzaming, energietransitie en modernisering van communicatiemiddelen zoals 5G en glasvezel komt er meer werk binnen bij de afdeling Grondzaken. De vele nieuwe kabels en leidingen worden verzameld in nieuwe kasten, huisjes, antennemasten, batterijen, etc. Deze nieuwe verzamelpunten worden veelal geplaatst op grondgebied van gemeente Halderberge. Het is wenselijk om over deze verzamelpunten goede afspraken te maken en dit goed vast te leggen in het Kadaster. Door de toename in verzamelpunten op grondgebied van onze gemeente is er behoefte aan inhuur van specialistische kennis bij een extern bureau. Voor 2024 wordt een bedrag van 10.000 geraamd, meerjarig gaat het om een structurele verhoging van 15.000.

Klein onderhoud wegen

De komende jaren hebben we extra budget beschikbaar voor het grootschalig opknappen van de trottoirs. Hierdoor zal er minder klein onderhoud zijn aan de trottoirs. Het budget voor klein onderhoud kan hierdoor afgeraamd worden met 50.000 structureel.

Onderhoud civiele kunstwerken

Na een nadere inspectie is gebleken dat de betonschade aan de te onderhouden bruggen minder is dan eerder was aangenomen. Het budget voor onderhoud aan de bruggen kan voor 2024 incidenteel afgeraamd worden met 50.000.

Onderhoud openbaar groen

Op een tweetal posten binnen het openbaar groen is een budgetverhoging noodzakelijk. Op het maaien van gazons en van de bermen is een nacalculatie uitgevoerd. Hieruit is gebleken dat het budget niet toereikend is om de maaiwerkzaamheden naar behoren uit te voeren. Hoofdoorzaak hiervan is dat het te maaien areaal is uitgebreid. Hierdoor is een structurele verhoging 38.000 noodzakelijk. Daarnaast is uit nacalculatie gebleken dat het budget van onkruidbestrijding niet toereikend is. Hierdoor is een structurele verhoging van 9.500 noodzakelijk.

Onderhoud begraafplaatsen

Onder deze post zitten twee verhogingen. Enerzijds de verhoging van de onderhoudskosten voor de algemene begraafplaats. Deze zijn, gelet op afgelopen jaar, aan het toenemen. Uit nacalculatie is gebleken dat het budget voor personeel van derden niet toereikend is en een structurele verhoging van 9.500 noodzakelijk is. Anderzijds is er door de gemeente een nieuw kerkhof aangekocht en als koper zal de gemeente er zorg voor moeten dragen dat het kerkhof voor een periode van 10 jaar na de begraving van de laatste broeder in de huidige staat wordt onderhouden. De structurele kosten voor onderhoud aan deze begraafplaatsen worden geschat op 9.075.

Onderhoud openbare verlichting

Door de stijgende materiaalprijzen binnen de openbare verlichting is een verhoging in het budget voor onderhoud met 15.000 per jaar noodzakelijk.

Opstellen laadpalenbeleid

Het opstellen van het laadpalenbeleid was gepland in 2024 en geraamd op een bedrag van 8.000. Het opstellen hiervan zal niet in 2024 plaatsvinden maar in 2025 en derhalve wordt het budget verschoven naar 2025.

Onderzoek parkeerdruk

Het gemeentebreed onderzoek naar de parkeerdruk is geraamd op 10.000 en zal in 2025 opgepakt worden. Derhalve wordt het budget verschoven naar 2025.

Opstellen parkeeraanpak

Het opstellen van de parkeeraanpak/parkeertoets, met een kostenplaatje ter hoogte van 5.000 is afhankelijk van gemeentebreed onderzoek parkeerdruk. Zoals hierboven aangegeven is wordt deze opgepakt in 2025. Derhalve wordt ook dit budget verschoven naar 2025.

SIM-subsidies gebouwen

De Subsidieregeling Instandhouding Monumenten (SIM) is bedoeld om monumenten in goede staat te behouden. De regeling bevordert sober en doelmatig onderhoud. Denk hierbij aan kerken, dorpshuizen en musea. Gemeente Halderberge ontvangt deze subsidies voor het Zouavenmuseum, de kerk in Hoeven en de Kapel van St. Louis. De hoogte van deze subsidie wordt bepaald aan de hand van een percentage van de subsidiabele kosten, deze percentages kunnen varieren. Voor het Zouavenmuseum wordt aan de gemeente een subsidie van 29.312 verleend, voor de Kapel van St. Louis een subsidie van 51.498 en voor de kerk in Hoeven een subsidie van 240.980. De subsidies worden verspreid over 2024 tot 2029 beschikbaar gesteld. Dit gaat met 15% van de subsidie per jaar. Aan het eind van de subsidieperiode moet er verantwoording afgelegd worden over de uitgevoerde werkzaamheden. Eventuele restbedragen worden aan de hand van deze verantwoording uitbetaald.

Formatie vastgoed en gebouwenbeheer

We investeren in het bouwen en vernieuwen van dorpshuizen. Daarnaast heeft de gemeente een sporthal overgenomen en bestaat de kans dat dit op meerdere locaties gaat gebeuren. De dorpshuizen en sporthallen zijn eigendom van de gemeente en worden over het algemeen verhuurd aan een stichting die verantwoordelijk is voor het beheer en de exploitatie. De formatie-uitbreiding wordt ingezet als eerste aanspreekpunt voor de dopshuisbesturen en gebruikers en huurders van de sporthallen. Binnen het takenpakket valt ook het beheren van contracten, het zorgdragen voor toezicht, het controleren van de jaarrekeningen en jaarverslagen en voor zover nog niet aan een stichting is overgedragen het organiseren en beheren van verhuur binnen deze gemeentelijke gebouwen. Voorgesteld wordt de formatie structureel met 1 fte te verhogen.

Opbrengst verhuur en pacht gronden

De huuropbrengsten, opstalrechten en pachtgronden zijn voor 2024 geactualiseerd. Per saldo wordt voor 2024 ca. 9.000 aan extra opbrengsten verwacht.

Recht van opstal 380kv tracé

Parallel aan de planologische procedure en het vergunningentraject voor het rijksproject Zuid-West 380kv Oost, is initiatiefnemer TenneT in gesprek met de betrokken grondeigenaren en gebruikers over de aanleg van deze hoogspanningsverbinding en de hiervoor op te stellen overeenkomsten. Een van de overeenkomsten is opgesteld t.b.v. het regelen van het opstalrecht op de kavels in eigendom van de gemeente Halderberge. Onder dit opstalrecht vallen de hoogspanningsverbindingen (masten), tijdelijke voorzieningen, werkwegen en werkterreinen. De bouwperiode van het tracé heeft een beoogde doorlooptijd van 7 jaar en zal aanvangen per begin 2025. De vergoeding voor het vestigen van het recht van opstal bedraagt ca. 242.000. Dit wordt in 2025 geraamd.

Btw component rioolheffing

Doordat de kosten die betrekking hebben op de rioolheffing dalen in 2024 en 2026, daalt ook de btw component die kan worden meegerekend bij het bepalen van de tarieven voor de rioolheffing. In de jaren 2025, 2027 en 2028 stijgen de kosten die betrekking hebben op de rioolheffing. Hierdoor stijgt voor deze jaren ook de btw component die kan worden meegerekend bij het bepalen van de tarieven voor de rioolheffing.

Top