1.6.6 Wat hebben we bereikt en wat hebben we ervoor gedaan?

Doelstelling

Activiteiten 2019

Wat is er bereikt in 2019?

Verder ontwikkelen van de brede scholen

Opstellen beleidsvisie doorontwikkeling brede scholen in samenwerking met het onderwijsveld en andere partijen zoals bibliotheek en voorschoolse voorzieningen.

De visie kindcentra is op 19 december 2019 vastgesteld door de gemeenteraad.

Afspraken maken met de voorschoolse instellingen over uitbreiding van de Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) naar 16 uur ingaande 2020.

Met de aanbieders van voorschoolse VVE is afgesproken dat gemeentebreed ingaande 2020 16 uur VVE wordt aangeboden. De subsidiering is hier op afgestemd. Met deze uitbreiding krijgen peuters met een (risico op) taalachterstand een nog intensiever programma aangeboden en is al voldaan aan de wettelijke verplichting om per 1 augustus 2020 16 uur VVE aan te bieden.

Het bieden van aantrekkelijk basis- en voortgezet onderwijs

Samenwerking stimuleren tussen onderwijs en bedrijfsleven.

In 2019 is de samenwerking van het Markland College en de metaalvakschool vormgegeven. Ook wordt vanuit de Kruisvereniging de samenwerking met het Markland College (welzijn en zorg) verkend.

Doorontwikkeling van passend onderwijs op de basisscholen zodat leerlingen zoveel als mogelijk in de eigen kern onderwijs kunnen volgen

In 2019 is deelgenomen aan de overlegtafel onderwijs-jeugdzorg. Deze overlegtafel fungeert als aanjager en ontwikkelaar voorde samenwerking tussen onderwijs en jeugdzorg om onderwijs en ondersteuning zo dichtbij mogelijk te organiseren.

Met ingang van schooljaar 2019-2020 is een taalklas georganiseerd op basisschool De Schittering in Oudenbosch.

Realisatie nieuw Markland College.

Zoals vermeld in de Najaarsnota 2019 (pag. 42) is de nieuwbouw van het Markland College doorgeschoven naar 2021.

In de kernen wordt sport en bewegen mogelijk gemaakt

De combinatiefunctionaris organiseert sport- en bewegingsactiviteiten op en rondom de scholen.

De combinatiefunctionaris heeft binnen het project Sjors Sportieve School sport- en bewegingsactiviteiten, op en rondom de scholen georganiseerd.

Tussen gemeente en verenigingen worden afspraken gemaakt omtrent beheer, exploitatie en onderhoud.

De kaders voor het beheer en onderhoud van de buitensportaccommodaties zijn vastgesteld

Opstellen van een catalogus voor het monitoren van de kwaliteit van de buitensportaccommodaties

Er is een start gemaakt met het opstellen van de conditiecatalogus. Verwacht wordt dat deze eind Q2 2020 gereed zal zijn.

Het sportloket Uniek Sporten brengt vraag en aanbod bij elkaar.

Er is een regionale uitwisseling van kennis en expertise op het gebied van aangepast sporten via een sportloket. Het loket ‘Uniek Sporten Brabant’ brengt vraag en aanbod bij elkaar en is aangesloten bij de landelijke infrastructuur op het gebied van aangepast sporten en de website/applicatie ‘Uniek Sporten’.

Behouden, stimuleren en uitdragen van een cultureel aantrekkelijke gemeente

De Cultuur Loper verbetert de kwaliteit van cultuureducatie.

Er nemen vijf basisscholen en één school voor middelbaar onderwijs deel aan de Cultuurloper.

Jongeren raken via de Marktplaats Cultuureducatie bekend met alle uitingen van kunst en cultuur.

Via de subsidieregeling cultureel-educatieve activiteiten en de verlengde schooldag komen kinderen op de basisschool in aanraking met alle vormen van cultuur.

Om alle kinderen van 6 tot 18 jaar de kans te geven beeldende kunst of muziekonderwijs te volgen kunnen ouders en verzorgers vanuit de subsidieregeling beeldende kunst en muziekonderwijs een bijdrage ontvangen.

Er zijn 175 aanvragen voor een bijdrage vanuit de subsidieregeling muziekonderwijs, beeldende kunst en vormgeving ontvangen en gehonoreerd.

Culturele initiatieven die een bijdrage leveren aan het stimuleren en uitdragen van een cultureel aantrekkelijke gemeente kunnen een beroep doen op de subsidieregeling ‘Cultuurinitiatieven Halderberge’.

De volgende instellingen hebben een subsidie in het kader van deze regeling gekregen: Stichting Symfonische Amateurklanken West-Brabant Stichting Cultuur Oudenbosch Filmtheater Fanfare Stichting Cultuureducatie Halderberge en Creatief contact Halderberge.

In samenwerking met de werkgroep voor de Cultuurmaand, de jury voor de Cultuurprijs en de gemeentelijk Monumentencommissie wordt vorm gegeven aan de Open Monumentendag en de Cultuurmaand, waarbij ruimte is voor nieuwe initiatieven met als doel partijen en inwoners met elkaar en alles wat Halderberge op cultureel gebied te bieden heeft, te laten kennis maken, te verbinden en te laten beleven. Het aanbod aan activiteiten is op alle leeftijden gericht. Hoogtepunt zijn de uitreiking van de Monumentenprijs en de Cultuurprijs.

De Cultuurmaand en Open Monumentendag 2019 waren een groot succes met duizenden bezoekers. De cultuurprijzen en de monumentenprijs zijn uitgereikt met volop aandacht voor Halderbergs Talent. Nieuwe initiatieven zijn ontplooid zoals de Kunst- en atelierroute. Cultureel en monumentaal Halderberge is hiermee goed op de kaart gezet.

In 2018 is de naoorlogse bouwkunst ofwel de jonge bouwkunst uit de bouwperiode 1940-1970 geïnventariseerd en gewaardeerd. Waardevolle panden zullen worden opgenomen op de lijst van gemeentelijke monumenten. Het project wordt in 2019 afgerond.

Het college en de gemeenteraad zijn geïnformeerd en geconsulteerd over het project jonge bouwkunst. Besluitvorming over het al dan niet aanwijzen van deze panden als gemeentelijk monument zal in 2020 plaatsvinden. Het project eindigt dan.

In overleg met de Broeders van Saint Louis en de Stichting Nederlands Zouavenmuseum zullen nadere afspraken gemaakt worden over het ontsluiten van de museumcollectie.

In 2019 heeft overleg plaatsgevonden en zijn afspraken gemaakt. Mede in het kader van het cultuurcluster Saint Louis krijgt dit vervolg in 2020.

Vergroten van de leefbaarheid in kleine kernen

Onderzoek invulling dorpshuis Bosschenhoofd

Zoals vermeld in de Najaarsnota 2019 (pag. 44) wordt het onderzoek uitgevoerd in 2020.

Top