E-mail: gemeente@halderberge.nl - Telefoon 14 0165
Bezoekadres: Parklaan 15, 4731 GJ Oudenbosch
Postadres: Postbus 5, 4730 AA Oudenbosch
Website: www.halderberge.nl
De impact op de samenleving en de sociaaleconomische gevolgen van de crisis zijn groot. De Rijksoverheid kan dankzij haar goede financiële positie eerste hulp bieden aan ondernemingen, zelfstandigen en getroffen sectoren. Maar we kunnen niet voorkomen dat veel mensen in meer of mindere mate geraakt worden. Gelukkig zien we dat overal in de samenleving mensen, bedrijven en organisaties opstaan om elkaar te helpen.
Zoals in de inleiding al benoemd, was 2021 een bijzonder jaar. Vanaf half juni zijn stap voor stap de rijksmaatregelen versoepeld, waarmee de samenleving weer "open" is gegaan. Hierdoor mogen onder voorwaarden bijvoorbeeld de terrassen weer open, mogen eendaagse evenementen weer worden georganiseerd, kan iedereen weer binnen en buiten sporten en is bioscoopbezoek weer mogelijk. Helaas liepen de laatste weken van 2021 het aantal besmetting weer op. Vanuit het Rijk zijn er om deze reden weer een aantal aangescherpte maatregelen genomen.
Onderstaand zijn, niet limitatief, een aantal gevolgen van de corona-crisis op diverse lokale doelgroepen en organisaties weergegeven.
Campagne Lichtpuntjes
Halderberge is aangesloten bij de campagne “Lichtpuntjes” van de Veiligheidsregio. Hierin worden positieve aspecten aan de coronatijd benoemd. Hier hebben we meerdere malen aandacht aan geschonken op social media. Verder zijn de trotters (verkiezingsborden) hiervoor ingezet.
Halderberge Leeft!
Woonkwartier, huurdersvereniging Fijn Wonen en gemeente Halderberge hechten grote waarde aan de leefbaarheid van kernen, wijken en buurten. De coronacrisis heeft een grote negatieve impact op de leefbaarheid. Woonkwartier en gemeente Halderberge kennen verschillende initiatieven om de leefbaarheid in haar kernen te bevorderen. Het Leefbaarheidsfonds ‘Halderberge Leeft!’ is een gezamenlijk initiatief van gemeente Halderberge en woningcorporatie Woonkwartier. Met Halderberge Leeft! kan materiaal worden uitgeleend aan inwoners die een activiteit organiseren, welke de sociale samenhang en leefbaarheid in een buurt, wijk of kern in de gemeente Halderberge bevorderen. Door materialen kosteloos uit te lenen, wil het fonds op een duurzame manier bijdragen aan dergelijke activiteiten. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten het leefbaarheidsfonds Halderberge Leeft! voor een pilotperiode van 2 jaar op te starten.
Carnaval
Met de carnavalsstichtingen is overleg gevoerd hoe carnaval 2021 op een alternatieve wijze vormgegeven kon worden. Hieruit zijn een aantal alternatieve carnavalsactiviteiten gekomen die dit jaar in iedere kern georganiseerd zijn. Met deze alternatieve carnavalsactiviteiten kon er op een veilige manier, binnen de geldende coronamaatregelen, toch een Halderbergse carnavalsbeleving plaatsvinden.
Koningsdag en Bevrijdingsdag
In overleg met de Oranje Comités is gezocht naar wat op Koningsdag binnen de geldende coronamaatregelen mogelijk was. Net als vorig jaar vond de Dodenherdenking op 4 mei plaats via live-stream en een verslag met foto’s.
Scholen en kinderopvang
Vanaf begin dit jaar waren de scholen vanwege de lockdown gesloten. Kinderen kregen thuisonderwijs of gingen naar de noodopvang. De scholen en kinderopvang instellingen mochten vanaf 8 februari weer open. Er is contact geweest met de Borgesiusstichting en Stichting Openbaar Basisonderwijs West-Brabant. Zij hebben aangegeven dat er geen signalen zijn van grote weerstand van ouders of personeel rondom het weer open gaan van de scholen.
Wmo
Ook tijdens de tweede golf hebben we gezien dat de huishoudelijke ondersteuning en begeleiding zoveel als mogelijk doorliep. Aanbieders hebben hun weg gevonden in aanbieden van de ondersteuning binnen de RIVM maatregelen.
De andere manieren om in contact te blijven met de client worden in combinatie met huisbezoeken en fysiek contact afgewisseld. Voor begeleiding groep zijn kleinere groepen opgestart. Ook is per client beoordeeld wat zij minimaal nodig hebben aan dagbesteding. Dit wordt in ieder geval aangeboden en waar mogelijk bieden de aanbieders meer dagen/dagdelen aan. Dit gebeurt in overleg met client en zijn netwerk.
Meerkostenregeling WMO & Jeugd
Vanaf 1 april 2021 is de regeling "meerkostenregeling corona" opengesteld. Deze regeling wordt regionaal gecöordineerd door de gemeente Roosendaal. In totaal hebben 39 aanbieders binnen onze gemeente een beroep gedaan op de meerkostenregeling corona. De totale subsidie is gemaximeerd op het bedrag dat voor meerkosten wmo en jeugd van het rijk wordt ontvangen. Voor Halderberge is dit ca.€ 98.000.
Ondersteuning vaccinatie-aanpak huisartsen
De gemeente is benaderd door de Huisartsengroepen Oud Gastel en Oudenbosch in verband met het vaccineren van kwetsbare personen en inwoners van 60 jaar en ouder. Dit lukt niet in hun eigen praktijk vanwege ruimtegebrek. Mensen die een vaccinatie krijgen, moeten namelijk 15 minuten na de vaccinatie nog op deze locatie blijven. Om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte is tussen deze mensen, is meer ruimte nodig dan er is in de huisartsenpraktijken. Daarom zijn zij voor de vaccinaties uitgeweken naar het Veerhuis en sporthal De Beuk. Voor de kosten die zij maken voor de huur van deze locaties hebben zij de gemeente benaderd. De gemeente heeft de huisartsen gefaciliteerd door de locatiekosten te vergoeden. De dekking hiervoor is gevonden in de reserve compensatie coronacrisis. Dit zijn gelden vanuit de Rijksoverheid.
Vaccinatielocatie Breda International Airport
Breda International Airport is één van de vier nieuwe vaccinatielocaties in West-Brabant. Met deze vier extra locaties wil de GGD meer en ook sneller kunnen vaccineren. De inrichting van de locatie en uitvoering van de vaccinaties wordt geheel door de GGD zelf geregeld. Samen met o.a. GGD en politie zorgen wij voor een goed verkeerscirculatieplan. Ook ondersteunen wij de GGD op het gebied van communicatie.
Compensatie ouderbijdrage kinderopvang
Ook voor de sluiting tijdens de tweede lockdown heeft de gemeente aan de kinderopvangorganisaties de ouderbijdrage voor kinderopvang die via een gemeentelijke regeling loopt, gecompenseerd. Het gaat om voor- en vroegschoolse educatie, peuteropvang en opvang waarvoor een sociaal-medische indicatie is afgegeven.
Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is in 2021 minder hard geraakt, dan we oorspronkelijk dachten. In West-Brabant is nog steeds veel vraag naar arbeidskrachten, waardoor meer mensen van werk naar werk worden begeleid. Ook de uitstroom naar werk vanuit de bijstandsuitkering is hoger dan verwacht. Het bestandsvolume van het Werkplein stijgt hierdoor minder snel (2%) dan verwacht (6%). Vanuit het WerkgeversServicepunt van het Werkplein werken we aan een betere aansluiting van het aanbod op de arbeidsmarkt door kandidaten via een korte praktijkgerichte opleiding of training klaar te maken voor de arbeidsmarkt.
Ondernemers
Door de voortdurende coronacrisis had een deel van de ondernemers het in 2021 zwaar. Om hen in deze crisis te steunen zijn vanuit het Rijk diverse maatregelen genomen. Denk bijvoorbeeld aan de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (Tozo) en de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke kosten (TONK).
De TONK is opgezet, omdat door de coronacrisis veel mensen hun noodzakelijke kosten niet kunnen betalen. De TONK is bedoeld om een terugval van inkomsten als gevolg van de coronacrisis op te vangen. De uitkering geldt voor ondernemers en werknemers waarvoor andere regelingen, zoals Tozo, onvoldoende uitkomst bieden. De ondersteuning gold voor de periode 1 januari tot en met 30 september 2021. Van de TONK regeling is door Halderbergse ondernemers geen gebruik gemaakt.
Ondanks de berichtgeving in de media valt op dat het aantal Halderbergse ondernemers, dat zich bij de gemeente Halderberge gemeld heeft voor hulp bij financiële zorgen, beperkt is. De verwachting is dat de vraag om financiële ondersteuning bij ondernemers zal toenemen wanneer de steunmaatregelen ophouden. Op dit moment werken we in De6 regio met onze partners die ondernemers ondersteunen aan een betere en aantrekkelijke toegang tot ondersteuning aan onze ondernemers.
Weekmarkten
Weekmarkten gingen in 2021 aangepast door omdat markten, als het gaat om het aanbieden van voedsel, voorzien in een primaire levensbehoefte. Non-food kramen waren de eerste maanden niet toegestaan. Kramen waar ter plekke eten genuttigd kan worden, waren ook niet toegestaan. Bij deze kramen kon alleen eten worden afgehaald. Het college heeft maatregelen getroffen om deze marktkraamhouders tegemoet te komen. Inmiddels zijn de weekmarkten onder voorwaarden van het handhaven van de gestelde maatregelen weer open voor publiek.
Horeca
Voor de horecaondernemers was 2021 tot op heden een moeilijk jaar. De horeca-instellingen waren vanaf 15 oktober 2020 gesloten. Enkel voor afhalen en bezorgen was de horeca geopend. Vanaf begin mei zijn de terrassen onder voorwaarden weer geopend. Helaas moest de horeca vanwege het oplopende aantal besmetting aan het einde van het jaar weer de deuren sluiten.
Cultuur en sport
De culturele en sportverenigingen zijn in 2021 diverse malen geconfronteerd met een beperking of volledige stop van hun activiteiten. Om de verenigingen en instellingen (financieel) tegemoet te komen konden zij een beroep doen op het lokale noodfonds of diverse rijksregelingen. De verenigingen mochten aan het einde van het jaar volgens de richtlijnen van het RIVM hun activiteiten weer beperkt opstarten.