2.8.2 Impact op de lokale samenleving

De impact op de samenleving en de sociaaleconomische gevolgen van de crisis waren in 2022 zeer beperkt.

De belangrijkste ontwikkeling van het afgelopen jaar was het afschaffen van de coronamaatregelen. De laatste maatregelen zijn op 23 maart 2022 afgeschaft. Alleen de basismaatregelen zoals o.a. was je handen, nies of hoest in je ellebogen en blijf thuis bij klachten blijven bestaan. Hiermee is de samenleving weer "open" gegaan.

Toch was de coronacrisis begin 2022 van nog invloed op de lokale samenleving. Onderstaand zijn, niet limitatief, een aantal gevolgen van de corona-crisis in 2022 weergegeven op diverse lokale doelgroepen en organisaties weergegeven.

Carnaval
Vanwege de coronamaatregelen kon carnaval niet op de normale manier gevierd worden. Samen met de caranvalsstichtingen is gezocht naar een alternatieve manier om invulling te geven aan carnaval. De stichtingen hebben een extra bijdrage ontvangen om de aciviteiten in de kernen op een veilige manier mogelijk te maken.

Subsidieregeling meerkosten corona wmo en jeugd
Voor zorgaanbieders Wmo en jeugd die meerkosten hebben als gevolg van de coronacrisis was voor het jaar 2020 een subsidieregeling "meerkostenregeling corona" opengesteld. Ook voor meerkosten over het jaar 2021 is een dergelijke regeling opengesteld. De regeling wordt regionaal gecöordineerd door de gemeente Roosendaal. Voor de kosten van deze regeling wordt vooralsnog uitgegaan van het bedrag dat voor meerkosten wmo en jeugd van het rijk wordt ontvangen. Voor Halderberge is dit ca.79.000.

Aanvullende subsidie maatschappelijk werk
Surplus heeft een aanvullende subsidie ontvangen om de wachttijd voor het algemeen maatschappelijk werk (AMW) in te lopen, en daarmee de inwoners tijdige en passende ondersteuning te kunnen bieden die nodig is. De aanmeldingen voor het AMW zijn toegenomen tussen de lockdowns in, waardoor een wachttijd is ontstaan die met de bestaande formatie niet was in te lopen. Om deze reden is er voor gekozen om een tijdelijke uitbreiding van formatie in te zetten om deze wachttijd in te korten.

Aanpak eenzaamheid
Tijdens de Week tegen eenzaamheid is de kerngroep 'Naar een hechte gemeenschap' in 2021 in gesprek gegaan met inwoners en diverse organisaties over het thema 'Eenzaamheid'. Naast het bespreekbaar maken van 'Eenzaamheid' wilde de kerngroep een beeld krijgen van de eenzaamheid onder inwoners van Halderberge; in hoeverre de Corona situatie van invloed is geweest op het gevoel van eenzaamheid en welke ideeën er leven om eenzaamheid tegen te gaan. Op basis van de uitkomsten van deze gesprekken is de kerngroep ‘Naar een hechte gemeenschap’ tot de conclusie gekomen dat als gevolg van de corona pandemie ‘herstelwerkzaamheden’ moeten plaatsvinden om het netwerk weer aan te halen en te versterken. Daarom wil de kerngroep ‘Naar een hechte gemeenschap’ in 2022 inzetten op het versterken van het netwerk, het netwerk te ondersteunen door hen te voorzien van meer kennis en vaardigheden omtrent het thema eenzaamheid en ten behoeve van het netwerk een vrijwilligerscampagne op te zetten, zodat zij over voldoende vrijwilligers beschikken om hun activiteiten uit te kunnen voeren.

Pilot wijk ggz-er
De laatste jaren ziet de gemeente een toename van meldingen over personen met verward gedrag. Deze meldingen komen binnen bij de politie die actie onderneemt. Vaak gaat het over personen met verward gedrag die niet of nauwelijks overlast geven, crimineel of gevaarlijk zijn. Hier ligt geen hoofdtaak voor de politie. Om deze personen beter te kunnen helpen en ondersteunen, is een pilot gestart om een wijk ggz-er in te zetten. Deze wijk ggz-er maakt op laagdrempelige wijze contact met de inwoner om zo zijn verward gedrag te kunnen duiden en te verminderen en eventueel toe te leiden naar de juiste zorg en/of ondersteuning.

Top