GR Schoolverzuim en Voortijdig schoolverlaten (RBL)

Doel of belang dat wordt behartigd:

De gemeenschappelijke regeling is aangegaan met als doel het behartigen van de belangen van de deelnemende gemeenten op het gebied van de Leerplichtwet 1969 en de Regionale Meld en Coördinatiefunctie.

Beleidsrealisatie:

In de begroting 2022 van het Regionaal Bureau Leerplicht West-Brabant (RBL) zijn een aantal speerpunten opgenomen met daarbij behorende aandachtsgebieden.

Speerpunt 1: Thuiszitters
De zestien West-Brabantse gemeenten en de zes samenwerkingsverbanden passend onderwijs in West-Brabant hebben zich enkele jaren geleden via een ‘thuiszitterspact’ verbonden aan de ambitie dat in schooljaar 2019-2020 geen enkel kind langer dan drie maanden thuiszit zonder een passend aanbod van onderwijs en/of zorg. Deze ambitie is ongewijzigd blijven staan voor 2022.

Aandachtsgebied 1.1 Vermoedelijk ongeoorloofd ziekteverzuim
Voor de aanpak van vermoedelijk ongeoorloofd ziekteverzuim werken scholen in het voortgezet onderwijs (vo) en het mbo (tot 18 jaar) in West-Brabant met de landelijk erkende M@ZL-methode (Medische Advisering Ziekgemelde Leerling). Als er geen medische redenen voor het ziekteverzuim zijn, komt de casus terecht bij de leerplichtambtenaar. Ook voor het primair onderwijs (po) is M@ZL in ontwikkeling. In de gemeente Halderberge is in 2022, met een doorloop naar 2023, gekeken wat de mogelijkheden zijn van financiering van M@zl vanuit het Nationaal Programma Onderwijs met hierna een structurele borging in het primair onderwijs.

Aandachtsgebied 1.2 Keren van de toename van vrijstellingen
Dit is een landelijke ontwikkeling waar een wetswijziging aan ten grondslag ligt.

Aandachtsgebied 1.3 Verder met de MAS-aanpak
Binnen die samenwerking hanteert het RBL de wettelijk verankerde Methodische Aanpak Schoolverzuim (MAS). Doel van de MAS-aanpak is om te komen tot een eenduidige en vooral meer preventieve aanpak van schoolverzuim: vroegtijdig met betrokkenen voor een leerling tot een maatwerkaanpak komen. De MAS-methode geeft richtlijnen voor de samenwerking met de bedoelde ketenpartners. In 2022 zijn nadere afspraken gemaakt en zijn de leerplichtambtenaren gestart met het werken volgens de MAS-methode.

Speerpunt 2. Sluitend regionaal vangnet voor jongeren van 12 tot 23 jaar

Aandachtsgebied 2.1 VSV Vangnetcoördinator
De vangnetcoördinator is vanuit het VSV-programma 2021-2024 ‘Gezien, gehoord en geholpen worden’ werkzaam bij RBL en initieert overlegtafels met (sub)regionalepartners uit onderwijs, zorg en arbeidsmarkt om individuele maatwerkoplossingen te creëren voor jongeren.

Aandachtsgebied 2.2 On My Way
Met de aanpak On My Way worden jongeren in een dynamisch traject van vier weken individueel en groepsgewijs intensief begeleid. Trajectbegeleiders van RBL begeleiden jongeren van 18 tot 23 jaar zonder startkwalificatie met workshops en trainingen bij het vinden van een passende opleiding en/of een combinatie van werken en leren. Hiervoor wordt samengewerkt met gemeenten, onderwijs, werkgevers, arbeidsbemiddelingspartners en speciale VSV-werkcoaches in West-Brabant. De groepsaanpak begeleidt jongeren succesvol op weg naar een startkwalificatie en goede uitgangspositie op de arbeidsmarkt. De uitvoering van ‘On my Way’ voor onze gehele regio wordt gefinancierd vanuit het VSV-programma ‘Gezien, gehoord en geholpen worden’.



Speerpunt 3. Overstap onderwijs (aansluiting po en vo, aansluiting vo en mbo en overstap mbo-mbo)

Aandachtsgebied 3.1 Digitaal volgen In het regionaal programma VSV 2021-2024
‘Gezien, gehoord en geholpen worden’ zijn middelen beschikbaar gesteld voor het digitale programma Intergrip en het digitale doorstroomdossier. Door middel van deze applicatie kunnen de overstappers in West-Brabant beter gevolgd worden tijdens hun overstap van vo naar mbo en kan eerder gesignaleerd worden wanneer dit niet goed lijkt te gaan. In 2022 is een start gemaakt met het werken met Intergrip.

Aandachtsgebied 3.2 Structureel exitgesprek bij het startcollege
Als een jongere besluit te stoppen met het volgen van onderwijs bij het startcollege zonder het behalen van een startkwalificatie, is een exitgesprek cruciaal. In het exitgesprek kunnen studieloopbaanbegeleiders samen met RMC-trajectbegeleiders van RBL de redenen van uitval achterhalen en de jongere informeren over de mogelijkheden tot het volgen van een andere opleiding, het behalen van een praktijkverklaring of de begeleiding naar een duurzame positie op de arbeidsmarkt. In 2022 zijn de exitgesprekken gestart bij het startcollege van Curio.

Speerpunt 4. Aanpak oud-voortijdig schoolverlaters

Aandachtsgebied 4.1 NEET-aanpak
In oktober 2021 is de NEET-aanpak (Not in Education, Employment of Training) gestart. Deze aanpak richt zich op jongeren tussen de 18 en 23 jaar zonder werk, onderwijs of startkwalificatie. Deze jongeren worden actief benaderd met de vraag hoe het gaat en wat het RBL voor hen kan betekenen. De NEET-aanpak is een regionale aanpak en wordt gefaseerd uitgebreid totdat alle 16 gemeenten zijn aangehaakt. In 2022 is de aanpak in de gemeente Halderberge gestart en krijgt een vervolg in 2023.

Top