1.3.6 Wat hebben we bereikt en wat hebben we ervoor gedaan?

Doelstelling

Activiteiten 2022

Wat is er bereikt in 2022?

We maken Halderberge groener, schoner en veiliger

Versterken van de kwaliteit van het openbaar groen daarbij rekening houdend met gevolgen veranderend klimaat en herstel van de biodiversiteit.

Er is onderscheid gemaakt tussen kort gemaaid gazon en langer groeiend bijvriendelijk gazon. Laatst genoemde wordt minder vaak gemaaid en na het maaien afgeruimd. Bij de vervanging van beplanting is rekening gehouden met een zo divers mogelijke gevarieerde aanplant. Gevarieerde aanplant die de kwetsbaarheid doet afnemen.

Het geven van een vervolg op de vervanging van in slechte conditie verkerende / verloren gaande beplanting.

Op diverse locaties zijn in slechte conditie verkerende beplantingsvakken vervangen door nieuwe aanplant. Diverse plantvakken in de Clemensstraat, Breugelhof, Marijkestraat, Christinastraat in Bosschenhoofd. Vlasblok, Madelieflaan, Donkweg, Pres. van Rijenlaan, Meidoornlaan en Bovendonsestraat in Hoeven. Achterdijk kruising met de Kerkstraat , Bieslook, nabij busstation Veerkensweg, De Biestraat, Hagelkruis, Het Hof, Karolinastraat, Oranje Nassaustraat, van Glymesstraat, Kruidenlaan en in de Schoolstraat in Oud Gastel. Darinkveld, De Meren, Acer Flamingolaan en Nijverheidsweg in Oudenbosch.

Zorgen voor een samenhangende groenstructuur.

Om te zorgen voor een samenhangende groenstructuur zijn bomen geplant cq. bijgeplant in de Bornhemweg, Nattestraat, Jan Theunisstraat, Galgestraat en in de Boutweg. Binnen de bebouwde kom in de Patershof in Bosschenhoofd,  Linnaeuslaan en Reinaartlaan in Oudenbosch. En in de Schoolstraat en Kerkstraat in Oud Gastel.

Voorzetting gefaseerde overgang naar bijvriendelijk berm beheer.

Als vervolg op voorgaande jaren is de oppervlakte bijvriendelijk bermbeheer in het buitengebied verder uitgebreid. Ten opzichte van het totaal te maaien bermareaal is 20 % op bijvriendelijke wijze gemaaid.

Klimaat staat voorop: Klimaatadaptatie

Subsidieregeling klimaat adaptieve maatregelen voor inwoners, verenigingen en bedrijven.

In 2022 zijn er 31 subsidies toegekend, waarbij er 315 m2 groen dak is gerealiseerd.

Alle reconstructies en groot onderhoud wordt zoveel mogelijk klimaatadaptief uitgevoerd.

Dit jaar hebben in het teken gestaan van twee grote reconstructies, te weten de Sint Janstraat in Hoeven en het centrumgebied van Oud Gastel. Daar is uitdrukkelijk gekeken naar klimaatadaptatie, waarbij de aanleg van gescheiden stelsels, waterberging en vergroening een grote plus hebben gekregen met een aantrekkelijke, toekomstbestendige openbare ruimte tot gevolg.

Verbeteren verkeersveiligheid voor alle verkeersdeelnemers

Uitvoering geven aan mobiliteitsvisie.

Vanuit de mobiliteitsvisie zijn verschillende zaken uitgevoerd, zoals o.a.: uitvoering van mensgerichte maatregelen, en ook zijn er twee nieuwe smileys aangekocht t.b.v. gedragsbeïnvloeding. Verder heeft een burgerparticipatietraject over het verkeer op de Molenstraat plaatsgevonden. Op korte termijn worden de met de bewoners afgestemde maatregelen (snelheidsremmers: verkeerseinlandjes en attentieverhogende maatregelen t.h.v. de zebra) uitgevoerd. Verder heeft in 2022 het  participatieproces voor de te actualiseren Mobiliteitsvisie en Kadernota Parkeren plaatsgevonden. Beide beleidsstukken worden in 2023 ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad.

Alle kernen bereikbaar

Periodieke afstemming met vervoerders over wijzigingen in routes, haltes, aansluitingen en rijtijden, bereikbaarheid scholen en vervoer van en naar de (kleine) kernen.

Mede door de coronapandemie en personele problemen heeft de openbaar vervoersector   het moeilijk. Hierdoor hebben er op verschillende momenten (tijdelijke) versoberingen plaatsgevonden in de dienstregeling. Dit is aan alle gemeenten gecommuniceerd.

Inwoners, ondernemers en gebruikers hebben invloed op de openbare ruimte

Afhankelijk van de verschillende werkzaamheden worden bewoners betrokken bij de totstandkoming van het werk. Dit kan op basis van de verschillende participatietredes.

In 2022 het heeft participatieproces voor de te actualiseren Mobiliteitsvisie en Kadernota Parkeren plaatsgevonden. Dit is niet via de “Keet in de Wijk” gegaan, maar hebben we digitaal uitgevraagd. We hebben hierbij veel input van onze inwoners ontvangen: er zijn ongeveer 1.300 reacties binnengekomen. Beide beleidsstukken worden in 2023 ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad.

Keet wordt ingezet voor participatietrajecten.

De keet is dit jaar onder andere ingezet voor een informatiebijeenkomst in Oud Gastel, de St Janstraat in Hoeven, de ontwikkelingen in het havengebied en bij de participatietrajecten voor de werkzaamheden van de Broeder Christorfoorlaan / Zouavenlaan zijn we met de Keet de wijk in gegaan.

Daarnaast is de keet in het kader van "keet in de wijk" ingezet om de inwoners kennis te laten maken met de BOA's.

Aandacht voor communicatie, educatie en bewustwording

Verkeersveiligheidsprojecten op scholen (BVL,Totally Traffic, #Doeslief).

Ook in 2022 zijn de jaarlijkse BVL en TT projecten op school weer uitgevoerd.

Top