GR GGD West-Brabant

Doel of belang dat wordt behartigd:

Het behartigen van de belangen van de gemeenten op het gebied van de publieke gezondheid. Het samenwerkingsverband beheert de GGD West-Brabant.

Beleidsrealisatie:

Het jaar 2022 stond voor de GGD deels nog in het teken van de aanpak van COVID-19, naast de bestrijding van het Monkeypox virus en de opvang van vluchtelingen. De GGD heeft haar reguliere taken in 2022 weer volledig opgepakt.  Het merendeel van de beleidsdoelen op de thema’s Gezonde & veilige leefomgeving, Preventie verbreden & verdiepen, Gelijke gezondheidskansen en Moderne eigentijdse dienstverlening is in 2022 behaald. De inhaalcampagne voor het Rijksvaccinatieprogramma een HPV voor alle 18- tot 26-jarigen is echter door het ministerie uitgesteld tot 2023. En voor Moderne en eigentijdse dienstverlening zijn resultaten voorzien begin 2023. Het invullen van vacatures, met name die van artsen, bleef in 2022 erg lastig.

GR Regionale Ambulancevoorziening (RAV)

Doel of belang dat wordt behartigd:

Regionaal ambulancevervoer

Beleidsrealisatie:

In 2022 heeft de RAV een voorzichtige start gemaakt met ‘terug naar normaal’ na de COVID-pandemie. De RAV is gestart met het stapsgewijs operationaliseren van de indicatoren uit het Kwaliteitskader Ambulancezorg 1.0, waarvan tijdigheid een onderdeel is. Zij voerde één van de tien landelijke pilotprojecten voor zorgcoördinatie uit en heeft acties ondernomen om een oplossing te vinden voor de personeelskrapte, waaronder een eigen opleiding tot ambulanceverpleegkundige. Bij het opstellen van de jaarrekening waren de overschrijdingspercentages op de A1-ritten in 2022 nog niet bekend.

GR Werkvoorzieningschap Westelijk Noord-Brabant (WVS)

Doel of belang dat wordt behartigd:

In het rechtsgebied uitvoeren van de Wet sociale werkvoorziening door een op zo doelmatige wijze taken en bevoegdheden op het terrein van gesubsidieerde arbeid en arbeidsre-integratie te behartigen.

Beleidsrealisatie:

Met de invoering van de Participatiewet is de toegang tot de WSW afgesloten. WSW-werknemers met een dienstbetrekking houden hun rechten en plichten, maar onder deze wetswijziging worden door uitstroom vrijkomende plekken niet langer door nieuwe WSW’ers ingevuld. De gevolgen hiervan voor de toekomst van WVS hebben geleid tot de omvorming van traditioneel SW-bedrijf naar ontwikkelbedrijf.

In 2022 heeft de WVS de Wet Sociale Werkvoorziening uitgevoerd en is werkgever geweest voor de WSW-medewerkers. Daarnaast voerde WVS beschut werken uit en bood inwoners met een grote afstand tot de arbeidsmarkt een ontwikkeltraject.

WVS werkt samen met het Werkplein Hart van West-Brabant en ISD Brabantse Wal bij de invulling van de Participatiewet (de ketensamenwerking). Het uiteindelijke doel van deze ketensamenwerking is het zodanig vormgeven van de samenwerking dat partijen werken als een gezamenlijk ontwikkelbedrijf, waar inwoners die binnen het werkgebied wonen en vallen onder de Participatiewet optimaal worden ondersteund bij hun ontwikkeling naar een betaalde baan of als dat niet haalbaar is betaalde detachering óf vrijwilligerswerk.

In 2022:

  • zijn 4 ketenmonitoren opgesteld;

  • is vanuit proeftuinen een nieuwe werkwijze ontwikkeld op basis van maatwerk en wensen van de inwoner én de samenwerking is verbeterd doordat professionals vaker gezamenlijk vanuit één locatie werkten;

  • is gestart met de doorontwikkeling van WVS Groen naar een Publiek Groenbedrijf waarmee inwoners kans krijgen te ontwikkelen naar een betaalde baan in het groen én waarmee gemeenten invulling geven aan inclusieve werkgelegenheid voor hun eigen inwoners;

  • zijn bestaande branchegerichte leerlijnen omgebouwd naar de Praktijkacademie West Brabant. Deze academie is bedoeld voor een brede instroom vanuit zowel de werkpleinen als vanuit scholen en sluit aan op de vereisten die werkgevers hebben ten aanzien van nieuw personeel;

  • zijn leerwerktrajecten ingezet om inwoners te ontwikkelen naar werk. Naast de leerwerktrajecten zijn loonwaardemetingen uitgevoerd om de loonkostensubsidie vast te stellen en worden medewerkers bij reguliere bedrijven begeleid door een jobcoach zodat de kans op uitval kleiner is;

  • is er een nieuwe overlegstructuur georganiseerd met de besturen van de drie organisaties. De Algemeen Besturen vergaderen direct na elkaar en daarnaast wordt ook elk kwartaal een gezamenlijke bestuursvergadering gehouden. Dit wordt door de deelnemers positief ervaren omdat zo meer vanuit het geheel gestuurd wordt;

  • is er een gezamenlijk ketenjaarplan 2023 opgesteld. Dit is op 17 oktober 2022 vastgesteld.

GR Werkplein Hart van West-Brabant (HvWB)

Doel of belang dat wordt behartigd:

Het Werkplein Hart van West-Brabant (hierna te noemen: het Werkplein) beschouwt werk als het belangrijkste middel om zelfstandig te zijn en uit de armoede te komen. Het is belangrijk dat iedereen die kan werken dat ook doet en zelf in zijn levensonderhoud voorziet. Een uitkering is dan niet aan de orde. Wie niet direct aan het werk kan, gaat actief aan de slag om zijn of haar kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Het Werkplein kan ondersteunen, maar in principe blijft de cliënt zelf verantwoordelijk voor het vinden van een baan. Als daarbij inkomensondersteuning nodig is, dan is dat altijd tijdelijk en gericht op het vinden van een baan. Wie echt niet kan werken, levert een tegenprestatie voor de uitkering die nuttig is voor de maatschappij.

Beleidsrealisatie:

In 2022 heeft het Werkplein conform opdracht uitkeringen en minimavoorzieningen verstrekt én inwoners ondersteund bij hun ontwikkeling naar werk of participatie. Vanaf 2022 voert het Werkplein ook de regie over de uitvoering van de nieuwe wet Inburgering.

Daarnaast voerde het Werkplein in 2022 de energietoeslag uit en verstrekt zij namens een deel van de aangesloten gemeenten, waaronder Halderberge, het leefgeld aan Oekraïense vluchtelingen.

Het Werkplein werkte in 2022 verder aan de cultuurverandering naar het nieuwe Werkplein. Binnen het nieuwe Werkplein staat de klant centraal en is de menselijke maat het uitgangspunt. Zo is de organisatiestructuur gewijzigd, is de huisstijl aangepast en zijn medewerkers gebiedsgericht gaan werken. Vanaf oktober ontvangt het Werkplein onze inwoners op het gemeentehuis in Oudenbosch in plaats van Etten-Leur en Roosendaal.

Ook heeft het Werkplein in 2022 samen met de WVS en de ISD Brabantse Wal gewerkt aan het verder optimaliseren van de ondersteuning van de inwoners in hun ontwikkeling naar een betaalde baan of als dat niet haalbaar is betaalde detachering óf vrijwilligerswerk (de ketensamenwerking). Welke stappen in 2022 hierin zijn gezet kunt u hierboven lezen bij de beleidsrealisatie van de WVS.

GR inzake Geweld in Afhankelijkheidsrelaties (GIA) en Meldpunt Crisiszorg West-Brabant (VTWB)

Doel of belang dat wordt behartigd:

Met Veilig Thuis is er één advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling voor de regio West-Brabant. De missie van Veilig Thuis is om huiselijk geweld en kindermishandeling te stoppen, terug te dringen en de schade ervan te beperken en zo de cirkel van geweld, de overdracht van generatie op generatie te doorbreken. Ook heeft Veilig Thuis de taak sinds 2019 om te zorgen voor één Meldpunt Crisiszorg in de regio West-Brabant.

Beleidsrealisatie:

  • In 2022 zijn de eerste voorbereidingen getroffen door de veiligheidsteams voor het toekomstscenario voor de jeugd- en gezinsbescherming.

  • Veilig Thuis heeft deelgenomen aan het bestuurlijke netwerk Ouderenmishandeling

  • In 2022 is een start gemaakt met het doorzetten van niet-acute zorgmeldingen van de politie naar het meldpunt Crisiszorg. Dit gaat niet overal in de regio nog goed. Dit blijft een punt van aandacht.

  • Vanuit het bestuurlijke samenwerkingsnetwerk zijn er 7 aanbevelingen gedaan om de samenwerkingsnetwerk rondom seksueel geweld te verstevigen.

  • Het ‘’interventieteam huiselijk geweld’’ is verder doorontwikkeld op het gebied van systeemgericht werken, pleger aanpak en kindermishandeling.

  • De samenwerkingsafspraken zijn geïmplementeerd, gemonitord en aanscherpt. Er is ook een aangepaste versie van de samenwerkingsafspraken opgesteld.

Top