GR West-Brabants Archief (WBA)

Doel of belang dat wordt behartigd:

Artikel 3 van de Archiefwet 1995 verplicht overheidsorganen om hun archieven in goede, geordende en toegankelijke staat te bewaren; artikel 14 regelt de openbaarheid; artikel 30 regelt de zorg voor het beheer van de in de archiefbewaarplaats berustende archiefbescheiden van de deelnemers en artikel 32 lid 2 het toezicht. Deze wettelijke taken zijn uitbesteed aan de gemeenschappelijke regeling WBA.

Beleidsrealisatie:

  • In 2024 heeft het WBA ingezet voor het behoud, beheer, de digitale ontsluiting en toegankelijkheid van archieven en collecties. Het verleden snel gevonden is het leidende principe waar het West Brabants Archief (WBA) dagelijks aan werkt. Actief bezig geweest met de uitwerking van de opgave erfgoed. Ze gaan de rijke verhalen van West-Brabant delen. 

  • Zorg voor een goede advisering en het prioriteren van de praktische  ondersteuning van de deelnemers. Denk hierbij onder andere aan het e-depot. Deelnemers zijn in 2024 actief bezig geweest met het aansluiten op het e-depot. 

  • In 2024 heeft de ontwikkeling van de nieuwe web portaal van het WBA een belangrijke rol gespeeld binnen hun organisatie. De ingebruikname staat gepland voor medio 2025. Het goed kunnen ontsluiten is en blijft grotendeels afhankelijk van de toegekende metadata.

  • Een nieuwe inspectievorm is toegepast. Door meer het gesprek aan te gaan met de deelnemers heeft het WBA beter inzicht gekregen in de stand van zaken van de informatiehuishouding bij de gemeenten. 

  • Het West-Brabants Archief zorgt ervoor dat protocollen en standaarden aansluiten bij de landelijke normen en standaarden. Voor onder andere het E-depotprotocol, en als voorbeeld “Metagegevens Duurzaam Toegankelijke Overheidsinformatie (MDTO)”. Bij het overgaan naar een actuelere versie van een standaard of protocol hanteert het West-Brabants Archief voor de deelnemers een ruimte overgangsfase.

Karel (voorheen: Stichting Inkoopbureau West-Brabant)

Doel of belang dat wordt behartigd:

Het bieden (tegen lage kosten) van de beste toegevoegde waarde in inkoopoplossingen voor de deelnemende gemeenten, door het ontwikkelen en implementeren van ‘Best in Class’ inkoopbeleid, processen, methodieken, systemen en training.

Karel draagt dus bij aan een continue verbetering van het inkoop- en aanbestedingsbeleid, van de implementatie van dit beleid in de praktijk binnen de aan de Karel deelnemende gemeenten en aan borging van inkoop binnen het werkproces.

Beleidsrealisatie:

Karel heeft de organisatie in staat gesteld om toonaangevend te zijn en te blijven, kwaliteit te leveren en een breed scala van dienstverlening aan te kunnen bieden.

Top