1.6.5 Wat hebben we bereikt en wat hebben we ervoor gedaan?

Doelstelling

Activiteiten 2024

Wat is er bereikt in 2024?

Onderwijshuisvesting

Knelpunten in de huisvesting bij de basisscholen (de Klinkert; De Regenboog; de Bukehof; Uniek; ’t Bossche Hart; Futura) en het voortgezet onderwijs (Markland College) worden opgelost. Hierbij wordt ook gezorgd voor de benodigde tijdelijke huisvesting.

Er is invulling gegeven aan de afspraken zoals deze zijn vastgelegd in het IHP opvang- en onderwijshuisvesting. 

De gewenste oplossingsrichtingen voor basisschool ’t Bossche Hart zijn opgeleverd. De gewenste oplossingsrichtingen voor basisscholen De Klinkert en Uniek zijn nader uitgewerkt. De opdracht is door de Borgesiusstichting aanbesteed. De vernieuwbouw van het Markland College is opgeleverd. 

Er is gezorgd voor de benodigde tijdelijke huisvesting bij de basisscholen en het Markland College. In overleg met de schoolbesturen zijn kaders opgesteld waarbinnen afspraken over onderwijshuisvesting voor de bassischolen De Regenboog en De Bukehof gemaakt kunnen worden.

Het duurzamer maken van schoolpleinen en ze klimaatadaptief maken. Schoolpleinen aanpassen op de risico’s van een klimaat dat verandert.

Er is een ontwerp gemaakt voor het plein aan de voor- en achterzijde van sport- en schoolcomplex Futura, Oud Gastel.

Verdere ontwikkeling van de integrale kindcentra.

Vanaf 2024 kunnen de kindcentra aanspraak maken op een vergoeding als zijnde stimuleringsbijdrage om te komen tot een kindcentra.

Begin 2025 is het integraal gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleidskader (GOAB) 2025-2027, passend bij het huidige wettelijke kader, de gemeentelijke ambities en gedragen door de betrokken ketenpartners door het college vastgesteld. Ook de kindcentrumontwikkeling is een onderdeel van het GOAB. Om deze ontwikkeling nog meer te stimuleren voorziet een nieuwe subsidieregeling in een jaarlijks bedrag per kindcentrum. School en kinderopvang kunnen dit in gezamenlijkheid aanvragen, aansluitend bij de doelen die zij opgesteld hebben tijdens de kindcentrumgesprekken.

Jongerenwerkers en buurtsportcoaches werken samen met scholen aan voorlichtingsactiviteiten over gezondheid en welzijn. De jongerenwerkers gaan ook meer de wijken in.

De buursportcoach en JOGG-regisseur hebben samen met het jongerenwerk verschillende initiatieven opgepakt. Het jongerenwerk is vaker de wijk ingegaan, is aanwezig op de scholen en aangesloten bij bijeenkomsten.




Voor de kinderen uit het basisonderwijs wordt met ingang van 2022 het educatieve doe-programma ‘Democracity’ ingezet. Hierin leren kinderen om actief deel te nemen aan de maatschappij (burgerschap). Ook doen we het voortgezet onderwijs het aanbod voor gastlessen over dit thema.

Het educatieve doe-programma Democracity is in 2024 aangeboden aan leerlingen in het basisonderwijs.

Sport

Het behouden van het huidige basisaanbod van sportvoorzieningen. Waar mogelijk willen we dit verbeteren en verduurzamen. Hierbij is aandacht voor monitoring van de kwaliteit van de accommodaties en bijvoorbeeld het gebruik van LED verlichting. De harmonisatie van de buitensport accommodaties (inclusief het rekenmodel) wordt geëvalueerd

Voor het beheer en onderhoud van de buitensportaccommodaties hebben de verenigingen een onderhoudsvergoeding ontvangen. Er is een subsidieregeling om sportverenigingen met een eenmalige bijdrage tegemoet te komen in de kosten voor het vervangen van de conventionele sportveldverlichting door ledverlichting.

De harmonisatie van de buitensport accommodaties (inclusief het rekenmodel) wordt geëvalueerd.

De gemeenteraad heeft ingestemd met een herijking van het model. Er is besloten om voor het bepalen van de onderhoudsbijdrage het rekenmodel in stand te houden en het model aan te vullen met een toeslag voor milieuvriendelijk beheer. In 2025 zal opdracht worden gegeven voor een kwaliteitsopname met toetsing aan de norm en renovatieadvies van de tennisbanen.

Door het bundelen van activiteiten, geld en mensen willen we zoveel mogelijk mensen de kans geven om mee te doen aan sportactiviteiten bij een reguliere sportvereniging. Of aan speciaal opgezette sport- en beweegactiviteiten. Ook als zij te maken hebben met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking of als zij chronisch ziek zijn. We zorgen dat tenminste één speelplek per kern inclusief is.

Er is invulling geven aan de ambities en projecten op het gebied van sport en bewegen zoals opgenomen in het Leefstijlakkoord. De samenwerking met Uniek Sporten is verlengd. De buurtsport- en beweegcoach is ingezet bij het organiseren van sport- en bewegingsactiviteiten op zowel de school, sportaccommodaties als in de wijken met als doel om inwoners zo gezond mogelijk te houden en te zorgen dat iedereen kan meedoen, ondanks eventuele gezondheids- of financiële beperkingen. Er zijn twee Walk in the Parq wandel- en een QR-fit beweegroute gerealiseerd.  De buursportcoach heeft samen met jongeren verschillende sportieve activiteiten en een beweegweek georganiseerd met in het bijzonder aandacht voor de JOGG aanpak: Water drinken, gezonde voeding en beweging. De speelplek aan de Wezemaal in Hoeven is inclusief ingericht.




De belevingswaarde vergroten van wat we hebben aan kunst, cultuur en cultuurhistorie.

Bij de inrichtingsplannen voor openbare ruimte spelen we in op bijzondere cultuurhistorische waarde.

Dit is een continu aandachtspunt. Bij de inrichtingsplannen die na vaststelling van de visie zijn opgesteld is de 1%-regeling meegenomen. Dit betekent dat bijzondere aandacht aan cultuur(historie) in het plan wordt gegeven middels een kunstwerk.

Er wordt een integrale visie opgesteld over cultuur. Dat doen we in samenspraak met de betrokken plaatselijke organisaties. Vaststelling van de visie is voorzien in Q1 2024. Vervolgens zal de implementatie plaatsvinden

De visie op Cultuur is op 30 mei 2024 vastgesteld en is er budget beschikbaar gesteld voor extra formatie voor het beleidsveld Cultuur en cultuureducatie en het uitvoeren van de Visie.  Samen streven we naar een gemeenschap waarin cultuur bloeit, creativiteit wordt gekoesterd en verbindingen worden gelegd. De cultuurvisie vormt de leidraad voor onze gezamenlijke inspanningen om een levendige en inclusieve culturele gemeenschap te behouden in Halderberge en te borgen voor de toekomst.

Met het uitschrijven van een prijsvraag stimuleren we acties om de belevingswaarde te vergroten op het gebied van cultureel erfgoed.

In 2024 heeft de focus gelegen op de totstandkoming van de visie op Cultuur, waarbij een intensief participatietraject is gevolgd van ongeveer 1 jaar. Nu de Visie is vastgesteld en voorzien is in extra capaciteit wordt dit actiepunt opgepakt.

De visie op de musea wordt afgerond. Aandachtspunten binnen de visie zijn gezamenlijke huisvesting van de musea en het creëren van een aantrekkelijker aanbod voor de bezoekers waardoor er meer betalende bezoekers komen.

De visie op de musea is afgerond. De gemeenteraad heeft op 14 november 2024 het besluit genomen een investeringskrediet beschikbaar te stellen voor het ontwikkelen van een foyer en museum in het souterrain van de kapel van Saint Louis.

Kunst in de openbare ruimte.

Er wordt uitvoering gegeven aan het opgestelde actieplan ‘Kunst in de Openbare Ruimte’. Hierbij is aandacht voor o.a. kunst op rotondes, langs routes, en teksten op gevels, en bestickeren van stroomhuisjes ed. Hierbij betrekken we inwoners (waaronder jongeren) en ondernemers zoveel mogelijk met onder andere prijsvragen.

Actiepunt uit de visie op Cultuur is het opstellen van een actieplan ‘Kunst in de openbare ruimte'. In 2025 wordt hier uitvoering aan gegeven.

Top