1.3.5 Wat hebben we bereikt en wat hebben we ervoor gedaan?

Doelstelling

Activiteiten 2024

Wat is er bereikt in 2024?

Een groene omgeving draagt bij aan het welzijn van mensen.

Wandel/fiets en ruiterpaden en de mogelijkheden onderzoeken voor de aanleg van een wandelbrug bij Albano.

In het voorjaar van 2024 is de fietsoversteek bij de rotonde N268/Rijpersweg verkeersveiliger gemaakt (zie ook 'verbeteren verkeersveiligheid voor alle deelnemers').

Het plan Kruislandseweg (uitvoering staat gepland voor 2025) voorziet in een nieuw stuk fietspad tussen de aansluitingen met de Kruidenlaan en de Kerkstraat. Ook wordt de oversteek vanuit de Kerkstraat richting de Roosendaalsebaan veiliger gemaakt door de aanleg van een rotonde.

Met verkeersveiligheids-maatregelen in de Pastoor van Breugelstraat in het najaar van 2024 hebben we de verkeersveiligheid voor het langzame verkeer verbeterd. De coating van de fietsstroken  ter hoogte van de maatregelen wordt nog aangebracht in 2025.

Op de Oude Antwerpsepostbaan wordt de verkeerskundige komgrens verplaatst naar de locatie ter hoogte van de aansluiting bij Achter ‘t Hof. De gemeenteraad heeft hierover een besluit genomen in september 2024. We gaan in 2025 de maximumsnelheid op het wegvak van de fietsstraat verlagen naar 30 km/uur. Het hiervoor vereiste verkeersbesluit is voor advies naar de politie verzonden. Zodra dit advies binnen is, gaan we het verkeerbesluit publiceren en vervolgens de maatregel uitvoeren.

Het vergroenen van de gemeente met aandacht voor entrees van de kernen en rotondes en extra aanplant van bomen (ook in het buitengebied).

Op diverse locaties is nieuwe beplanting aangeplant. Niet alleen heesters maar ook  bomen. Zoals in het Rasopark, Rentmeersterstraat, Arnoutlaan, Hertog Janlaan in Hoeven. De Berkenlaan, Clemensstraat en Mauritsstraat in Bosschenhoofd. De Sparrenstraat en Darinkveld in Oudenbosch. Kolonel den Oudenstraat, De Biestraat, van Glymesstraat en Wilheminastraat in Oud Gastel en in de Meekrapstraat en Weike van Bus in Stampersgat.  Binnen de bebouwde kom zijn in 2024 in totaal 226 bomen geplant.

Omvormen overbodige verharding en versnellen vervanging beplanting. We zijn terughoudend in de verkoop van reststroken zodat groen, groen kan blijven (extra budget 10.000).

In 2024 zijn we voor de tweede keer Nederlands Kampioen Tegelwippen geworden. We hebben dit jaar weer ruim 9000 m2 onthard en vergroend. Zoals de omvorming van verharding naar groen in de Rivierelaan en Noviciaatlaan in Oudenbosch en omgeving Pioenroos in Hoeven.

Verbeteren verkeersveiligheid voor alle verkeersdeelnemers.

Aanpak van verkeersknelpunten.

In het najaar van 2024 is de Pastoor van Breugelstraat afgewaardeerd naar de nieuwe wegcategorie Gebiedsontsluitingsweg 30.

In 2024 hebben we – in samenwerking met Rijkswaterstaat en de provincie – de studie naar de verkeersveiligheid bij de afrit Kralen (A17/N640) uitgevoerd. Momenteel wordt aanvullend onderzoek gedaan in verband met een aantal uitwerkingspunten, en op een aantal punten is overleg nodig met de provincie en Rijkswaterstaat. In overleg met de griffie gaan we inzetten op een nadere toelichting in een aparte sessie met gemeenteraadsleden.

De provincie heeft werkzaamheden aan de N268 in 2024 uitgevoerd. In samenspraak met de gemeente Halderberge is de fietsoversteek ter hoogte van de rotonde Rijpersweg verkeersveiliger gemaakt. In overleg met de Samenstichting Stampersgat hebben we in het najaar van 2024 aanvullend:

  • een snelheidsdisplay geplaatst langs de Rijpersweg (voor het verkeer in de richting van de fietsoversteek);

  • een voorwaarschuwingsbord (met knipperende lampen) geplaatst op ca. 50 meter vóór de fietsoversteek.

Daarnaast heeft de provincie, in overleg met de gemeente en de samenstichting, het (over)zicht ter hoogte van de fietsoversteek verbeterd door de bosschages langs de rijbaan een aanzienlijk stuk terug te snoeien.

Onderzoek en opstellen plan van aanpak tegengaan sluipverkeer.

Dit punt heeft betrekking op de Pastoor van Breugelstraat. Met de afwaardering naar 30 km/uur hebben we in het najaar van 2024 de verkeersveiligheid op de route bevorderd. Daarnaast zijn we al in 2023 gestart met het handhaven op doorgaand vrachtverkeer (niet toegestaan). Ook hebben we extra bebording geplaatst (waarop het verbod staat aangekondigd) bij het einde van de afrit van de A58 en op het deel van de Pastoor ven Breugelstraat buiten de bebouwde kom.

We willen een kwalitatief goed onderhoudsniveau van onze openbare ruimte en gemeentelijk vastgoed.

Optimaliseren serviceteams. (bomenploeg, groen inclusief, vegen verhardingen) en het beter communiceren en in beeld brengen van uitgevoerde werkzaamheden.

De serviceteams groen, bomen, reiniging, buitengebied en algemeen van de Buitendienst werken continu aan het onderhouden en verder vergroenen van de openbare ruimte. Er wordt doorlopend gecommuniceerd over de uitgevoerde werkzaamheden, waaronder de productie van diverse informatieve video's in 2024.

Onderhoud wegen: opstellen plan van aanpak verbeteren kwaliteit trottoirs en fietspaden.

Plan van aanpak is opgesteld. Sinds juli loopt er een contract voor de aanpak van trottoirs en fietspaden. Begin 2025 naar aanleiding van de wegeninspectie toetsen of er vorderingen gemaakt zijn.

We gaan voor een klimaatrobuuste inrichting van de hele buitenruimte in Halderberge.

Communicatie/ educatie: opzetten klimaatportaal.

We hebben de website voor klimaatadaptatie al deels aangepast. Wegens capaciteitsgebrek hebben we het klimaatportaal doorgeschoven naar 2025. We hebben wel in 2024 een hele klimaatadaptatiecampagne gevoerd die voornamelijk gericht was op de subsidieregeling van de gemeente en het stimuleren van het tegelwippen.

We betrekken bewoners bij veranderingen in de openbare ruimte en communiceren daar helder en duidelijk over.

Inzet omgevingsmanager bij alle projecten die we uitvoeren in de openbare ruimte.

Vooralsnog is er formatief geen ruimte voor de inzet van een omgevingsmanager binnen de formatie. Voor grote projecten wordt daarom aan de opdrachtnemer gevraagd om een omgevingsmanager in te zetten. Dit is al bij verschillende grote projecten succesvol gebleken.

We gaan bij projecten en onderhoud gerichter communiceren wat we gaan doen en hoe we dat gaan doen. Hiervoor zijn extra middelen opgenomen. Dat geldt niet alleen voor grote projecten, maar ook regulier werk en onderhoud.

We communiceren beter en vaker via alle beschikbare kanalen. Projecten worden met een hoge participatievorm voorbereid en uitgevoerd. Verder wordt er ook steeds meer gecommuniceerd over beheersmatige werkzaamheden. Recent zijn er bijvoorbeeld nog tekstbordjes geplaatst bij gebieden waar in verband met het bevorderen van biodiversiteit het gras minder intensief wordt gemaaid. Daarnaast is er in 2024 veel de media opgezocht voor bijvoorbeeld beheerwerkzaamheden, maar ook bij de vervanging van de Lamgatsebrug waarbij we de samenwerking gezocht hebben met onderwijsinstellingen (Techniektalenten, CURIO en Markland College). Verder hebben onze serviceteams van de buitendienst en de bomenploeg de nodige publiciteit gekregen en is een toelichting gegeven over de werkzaamheden die zij uitvoeren.

Top