1.2.5 Wat hebben we bereikt en wat hebben we ervoor gedaan?

Doelstelling

Activiteiten 2024

Wat is er bereikt in 2024?

Handhaven en doorpakken

Aanpassing beleid op handhaving per onderwerp, zoals parkeren grote voertuigen/bedrijfsbusjes, plaatsen containers openbare weg, huisvesting van en overlast door arbeidsmigranten.

Hiermee is aangevangen in 2024 en in het handhavingsbeleid van 2025 wordt dit verder opgepakt. Bij terugkerende overlast worden gebiedsverboden opgelegd.
De afdelingen verkeer en veiligheid trekken samen op als het gaat om parkeren grote voertuigen. Met communicatie worden stickers gemaakt om mensen te attenderen op het feit dat containers op de openbare weg geplaatst worden zonder vergunning.
Met ondernemers zijn we in nauwcontact om overlast door arbeidsmigranten te beperken.

Beleid opstellen voor beboeten van bijplaatsingen van afval inclusief een onderzoek naar opties voor beboeten door de buitendienst.

Beboeten door buitendienst wordt lastig. Zij zullen dan opgeleid moeten worden tot boa met de bijbehorende her- en bijscholingen. In het huidige beleid neemt de buitendienst in geval van bijplaatsingen contact op met Saver. Er komen afspraken tussen afvalcontroleurs van Saver en de Boa's. Er wordt ook gekeken naar de mogelijkheden voor cameratoezicht.

Handhaving op oneigenlijk gebruik van de vakantieparken.

Er is een handhavingsactie geweest op 18 en 19 juni. Tijdens deze actie is er een controle uitgevoerd wie er op het park verblijven. Ok vind er nog een actie plaats Q1 2025, waarna de definitieve verwerking plaats zal gaan vinden.

In 2023 is onderzoek gedaan naar cameratoezicht. Dit onderzoek wordt in 2024 geïmplementeerd.

Het onderzoek naar cameratoezicht is afgerond. De aanbevelingen worden nu geïmplementeerd.

We zorgen dat we als overheid meer weerbaar worden. Hier maken we een plan van aanpak voor. We onderzoeken een aantal onderwerpen en maken daar beleid voor. Voorbeelden hiervan zijn ondermijning, cybercrime en BIBOB. Ook streven we naar een veiliger publieke taak in de strijd tegen ondermijning (oa. Schade verhalen op daders).

Onlangs is er een BIBOB introductie training gegeven voor de desbetreffende ambtenaren. Tevens zijn we bezig om te voldoen aan de Brabantse norm weerbare overheid, een handreiking voor Brabantse overheden om in gezamenlijkheid te komen tot een weerbare overheid. Met deze norm geven gemeenten en provincie uiting aan de ambitie om aan een bepaald basisniveau of ondergrens te willen voldoen als het om weerbaarheid gaat. De norm geeft concrete handvatten om gemeenten gerichter te ondersteunen in hun streven om weerbaarder te worden. Dit pakken we gezamenlijk op met onder andere het RIEC.Ook is er een analyse gemaakt van VPT en in hoeverre wij hier als gemeente aan voldoen. In deze analyse wordt tevens meegenomen om schade te verhalen op daders.

We pakken overlastsituaties op een pragmatische manier domeinoverstijgend aan met samenwerkingspartners.

Dit is een lopend proces. Overlastsituaties worden met alle betrokken partners besproken. Het beschikbare budget wordt gebruikt om overlast te voorkomen. Ook is budget beschikbaar om in overleg een maatwerkoplossing te vinden om de overlast te verminderen.

Zichtbaar, aanspreekbaar, bereikbaar en duidelijk in resultaten

We zorgen ervoor dat onze BOA’s zichtbaarder en beter bereikbaar worden. Dit doen we onder andere door het publiceren van wat de BOA’s doen via de gemeentelijke communicatiemiddelen, het bekend maken van de vaste BOA in de wijk en het verbeteren van de telefonische bereikbaarheid.

Er is een algemeen telefoonnummer van de Boa’s voor interne collega’s. Dit betekent dat het klant- en contactcentrum via dat telefoonnummer de dienstdoende Boa kan bereiken. Er zijn regelmatig gesprekken met medewerkers van het KCC om te verifiëren of de afspraken goed lopen. Daarnaast staan op de website van de gemeente de verschillende meldroutes, die ook de extra aandacht kregen en krijgen.

Samenwerken aan veiligheid

We versterken de samenwerking met alle partners voor het verbeteren van de leefbaarheid in wijken onder andere voor de aanpak van de Wet Aanpak Woonoverlast en voor controle op snelheidsovertredingen.

In samenwerking met de politie worden integrale controles gehouden. Afhankelijk van het soort controle kan hierbij door de politie op bijvoorbeeld snelheid worden gecontroleerd. De wet aanpak woonoverlast wordt in bijzondere situaties ingezet, bij bijvoorbeeld zeer escalerende burenruzies. Hierbij moet wel de kanttekening geplaatst worden dat eerst een dossier opgebouwd moet worden voordat er met de wet aanpak woonoverlast aan de slag kan worden gegaan. Dit proces is zeer arbeidsintensief.

We gaan een nieuw beleid opstellen voor ontsporende jongeren vanaf groep 8 met als doel om ontsporing te voorkomen en om jongeren te leren hoe zij gevaarlijke situaties op tijd kunnen herkennen.

Samen met het RIEC hebben we diverse sessies georganiseerd over jeugdcriminaliteit/ontsporende jongeren. Hierbij waren diverse partners die met jeugd te maken hebben uitgenodigd: politie, jeugdboa, bureau Halt, jongerenwerkers, jeugdprofessionals, basisscholen, middelbare scholen, leerplichtambtenaren, zorg en veiligheidshuis. We hebben met elkaar gedeeld hoe (jeugd)criminaliteit ontstaat, welke signalen je kan herkennen bij ontsporing en wat je hier vervolgens mee doet. Na de zomervakantie komt hier een vervolg op. Verder hebben alle basisscholen een uitnodiging gehad om deel te nemen aan de risk factory. In de risk factory leren zij onder andere gevaarlijke situaties op tijd te herkennen.




We voeren het beleidsplan Mensenhandel uit wat is opgesteld binnen het district Markiezaten.

We voeren het beleidsplan Mensenhandel uit wat is opgesteld binnen het district Markiezaten. Er is intern een bewustwordingsbijeenkomst georganiseerd op het gebied van mensenhandel. Ook is een aandachtsfunctionaris mensenhandel aangewezen binnen de gemeentelijke afdelingen Zorg en Veiligheid. Er is nauw contact met de procesregisseur mensenhandel vanuit het zorg- en veiligheidshuis. Ook is mensenhandel onderdeel van de jaarkalender die met communicatie wordt opgesteld. Tevens is er aandacht voor speciale doelgroepen: eind oktober hebben alle coördinatoren van opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen een training gehad in het herkennen van signalen mensenhandel.

Top