Het overzicht incidentele baten en lasten is een verplicht overzicht dat is opgenomen in het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV). Dit overzicht heeft als doel inzicht te geven in de mate waarin structurele lasten in de begroting worden gedekt met structurele baten. Dit wordt ook wel een structureel sluitende begroting genoemd. Indien een begroting meer incidentele baten bevat dan incidentele lasten is de begroting niet structureel sluitend.

Zowel voor de gemeenteraad als voor de externe toezichthouder (Gedeputeerde Staten) is het van groot belang dat de begroting transparant is en dat er een helder inzicht bestaat in de financiële positie op korte en langere termijn. Dit overzicht levert hiervoor samen met het hoofdstuk “Uiteenzetting financiële positie” een belangrijke bijdrage. Het overzicht incidentele baten en lasten is opgesteld conform de notitie “Incidentele en structurele baten en lasten” van de commissie BBV van 30 augustus 2018. Het doel van deze notitie is om het onderscheid tussen incidentele en structurele baten en lasten te verduidelijken, zodat de begrippen ‘incidenteel’ en ‘structureel’ meer eenduidig toegepast worden. Baten en lasten zijn incidenteel als deze voor een bepaalde tijd geraamd worden; er is een onvoorwaardelijke einddatum bekend. Baten en lasten zijn structureel als deze voor onbepaalde tijd geraamd worden; er is geen einddatum bekend.

De twaalf provincies hebben in navolging van de notitie van de commissie BBV in 2021 een handreiking opgesteld ter verduidelijking hoe incidentele baten en lasten moeten worden geïnterpeteerd. Deze handreiking is een aanvulling op het Gemeenschappelijk Financieel Toezichtskader 2020 (GTK). Het GTK wordt door de provincie Noord-Brabant als financieel toezichtskader gebruikt. Een bijkomend doel van de handreiking is de uniformering van het toezicht tussen de provincies te bevorderen, evenals een betere vergelijkbaarheid tussen begrotingen van gemeenten en gemeenschappelijke regelingen.

Top