Omgevingsdienst Midden en West Brabant (OMWB)

Doel of belang dat wordt behartigd:

De zorg voor het milieu in de ruimste zin, waarbij in samenspel met andere beleidsterreinen van de deelnemers aan duurzame ontwikkeling vorm wordt gegeven. Ter behartiging van dit belang verricht de OMWB alle milieutaken van de deelnemers, in die zin dat zij wettelijke milieutaken voorbereidt en uitvoert en over de milieubeleidstaken adviseert aan de deelnemers en na besluitvorming door de deelnemers de uitvoering ter hand neemt.

Deze taken worden volgens de Gemeenschappelijke Regeling namens de 25 gemeenten en provincie Noord Brabant uitgevoerd. De deelnemers hebben alle VTH milieutaken en aanvullende verzoektaken ondergebracht bij de OMWB. In sommige gevallen is zelfs een vergaand mandaat neergelegd bij de OMWB.

Beleidsvoornemens:

Afgeleid uit de strategische doelstelling zoals deze door de OMWB zijn opgesteld in 2022 kunnen de volgende doelstellingen geformuleerd worden:

  • Implementatie van de Omgevingswet.

  • Opstellen van een gemeenschappelijk uitvoeringskader (GUK).

  • Ketenaanpak.

  • Zeer zorgwekkende stoffen.

  • Verkenningen.

Concrete zaken waar hier invulling aan is gegeven in het huidige beleid zijn:

  • Data ontwikkeld op gebied van GUK, Omgevingswet, Inter Bestuurlijk Programma (IBP), VTH, PDC en MBA-tool.

  • Interne voorbereiding (inrichten en toetsen) op de komst van de Omgevingswet.

  • Samen met de deelnemers en ketenpartners invulling geven aan de verschillende werkgroepen (gebruik omgevingstafel, afspraken vergunningverlening, geluid in het omgevingsplan en gebruik SWF) en inregelen van de afspraken rondom DSO.

  • Het GUK is opgeleverd.

  • Integrale en uniforme aanpak van stikstofproblematiek.

  • Bij intensieve veehouderij is flinke vooruitgang geboekt bij de inrichting en gebruiken van datatools op basis van outcome gerichte vragen.

  • Energietoezicht is versterkt.

  • Kennis en uitvoeringskracht over Zeer Zorgwekkende Stoffen (zzs) is binnen de OMWB op niveau.

  • Businessplan Ruimtelijke Ordening (RO) geeft een duidelijk beeld dat de OMWB een relevante partner is bij ruimtelijke initiatieven.

Richtlijnen 2026

Beleidsmatige richtlijnen:

  1. De omgevingsdienst is in 2024 gestart met de implementatie van het kwaliteitsmanagementsysteem in de organisatie. In de kaderbrief 2026 geeft de omgevingsdienst concreet aan op welke wijze de resultaten van het kwaliteitsmanagementsysteem en de doorontwikkeling van datamanagement en -beheer worden verwerkt in de (meerjaren)begroting 2026. Bijvoorbeeld door in het beleidsdeel van de begroting inzage te geven in de aanpak van de ontwikkeling van kritieke prestatie-indicatoren (kpi’s) voor de primaire processen (dienstverlening).

  2. Wij hebben de OMWB gevraagd om in 2025, samen met de deelnemers, de MWB-norm te herzien en te komen tot een nieuwe financieringsopzet. Hierbij wordt aansluiting gezocht bij de rapportage ‘Financieringssystematiek omgevingsdiensten’ vastgesteld op 20 juni 2024 door het bestuurlijk overleg Interbestuurlijk Programma Versterking VTH (IBP VTH) en het Gemeenschappelijk Uitvoeringskader (GUK). Het proces om tot een nieuwe financieringssystematiek te komen wordt in de Kaderbrief 2026 beschreven en ook de (potentiële) gevolgen voor de (meerjaren)begroting 2026 en verder.

Financiële richtlijnen:
Voor de financiële richtlijnen 2026 verwijzen wij u naar de paragraaf Verbonden partijen.

Borchwerf II

De gemeenteraad wordt middels het jaarverslag van het grondbedrijf apart geïnformeerd over de ontwikkelingen op het industrieterrein Borchwerf II. In deze paragraaf treft u derhalve slechts summiere informatie aan over de beleidsvoornemens.

Halderberge Borchwerf II B.V.

Doel of belang dat wordt behartigd:

Het doel van de vennootschap is het oprichten en als stille vennoot optreden van de commanditaire vennootschap Borchwerf II CV, die zorg draagt voor en verantwoordelijk is voor de exploitatie van het industrieterrein Borchwerf II.

Beleidsvoornemens:

Voor 2025 is geen specifiek beleid aangegeven

Borchwerf II B.V.

Doel of belang dat wordt behartigd:

Doel van de vennootschap is het oprichten en als beherend vennoot optreden van de commanditaire vennootschap Borchwerf II en het doen realiseren van de ontwikkeling van het bestemmingsplan / bouwplan Borchwerf II.

Beleidsvoornemens:

Voor 2025 is geen specifiek beleid aangegeven

Borchwerf II C.V., gevestigd in Oud Gastel (Gemeente Halderberge)

Doel of belang dat wordt behartigd:

Het doel van de vennootschap is het uitoefenen van een onderneming, omvattende de realisatie van de ontwikkeling van het bedrijventerrein Borchwerf 2 en het beheer van en beschikken over registergoederen, het verstrekken en aangaan van geldleningen en het stellen van zekerheden.

Als beherend vennoot treedt op Borchwerf II B.V.

Beleidsvoornemens:

Zie de bovenstaande toelichting bij het onderdeel beleidsvoornemens bij Borchwerf II B.V.

Richtlijnen 2025

Niet van toepassing

Stichting Beheer Borchwerf II

Doel of belang dat wordt behartigd:

De stichting heeft tot doel het parkmanagement van Borchwerf 2 uit te voeren. De gemeente Halderberge draagt hierin bij en heeft zitting in het bestuur.

Beleidsvoornemens:

Voor 2025 is geen specifiek beleid aangegeven.

Richtlijnen 2025

Niet van toepassing

Brabant Water N.V.

Doel of belang dat wordt behartigd:

De levering van drinkwater van hoge kwaliteit, water op maat en water gerelateerde producten en diensten.

Beleidsvoornemens:

Voor 2025 is geen specifiek beleid aangegeven.

Richtlijnen 2025

Niet van toepassing

Samenwerkingsverband Reinigingsdiensten N.V. (SAVER)

Doel of belang dat wordt behartigd:

Uitvoering van de wettelijke en autonome taken op het gebied van reiniging en afvalverwijdering.

Beleidsvoornemens:

Voor 2025 is geen specifiek beleid aangegeven.

Richtlijnen 2025

Niet van toepassing

REWIN NV

Doel of belang dat wordt behartigd:

De regionale ontwikkelingsmaatschappij REWIN West-Brabant is actief voor een economisch veerkrachtig West-Brabant. REWIN voert daarbij de Economische Agenda uit; de visie voor de regio zoals vastgesteld door de Economic Board West-Brabant, door overheid, onderwijs en bedrijfsleven samen. Met de inzet van regionale programma’s gericht op het versterken en vernieuwen van de sectoren maintenance, logistiek en agrofood/biobased. En door het bevorderen van startups & innovatief mkb en het aantrekken van nieuwe vestigers die een meerwaarde vormen voor de West-Brabantse economie.

Beleidsvoornemens

Voor 2025 is geen specifiek beleid afgegeven.

Richtlijnen 2025

Niet van toepassing

Top