1.4.6 Wat gaan we daarvoor doen in 2025?

Doel

Wat gaan we daarvoor doen

Participatie

Wanneer

Versterken van Halderberge als woongemeente die ligt in een goed bereikbare, veelzijdige, groene en landelijke omgeving, met een aantrekkelijk en levendig buitengebied.

We realiseren circa 750 woningen in de periode 2023 tot en met 2028. We voegen voldoende woningen voor doorstromers (versneld) toe aan de woningvoorraad. We geven hierbij prioriteit aan eigen woningbouwlocaties Om deze hoeveelheid woningen te kunnen realiseren, zullen we het werkproces en de inhoud van de woningbouwprogrammering in kaart brengen, coördineren op basis van afspraken in regionale investeringsagenda en optimaliseren. Hiermee ontstaat meer en eerder duidelijkheid richting ontwikkelaars, professionele beleggers en de woningcorporatie.

Informeren

Doorlopend

We streven naar minimaal 25% (Collectief) particulier opdrachtgeverschap en bijzondere woonvormen bij nieuwbouwplannen.

Informeren

Doorlopend

We zorgen voor voldoende toevoegingen voor starters en zoeken naar mogelijkheden om deze woningen beschikbaar te houden voor deze doelgroep. Dit doen we onder andere door het herzien van de startersverordening.

Informeren

Doorlopend

We herijken de starterslening.

Advies

Vanaf 2022

We vertegenwoordigen actief de gemeentelijke belangen in regionale en grotere ontwikkelingen (bijvoorbeeld RIA, 380kV, spoor). Een voorbeeld is hier verder het samenwerken met de stedelijke regio West-Brabant West aan aanvullende verstedelijkingsafspraken. Samen met de provinciale prognoses vernieuwen we het woningbouwprogramma in 2024.

Raadplegen

Doorlopend

We onderzoeken de schaarste op de woningmarkt en vertalen de uitkomst indien mogelijk in aanvullend beleid.

Advies

2024 - 2025

We werken samen met de wooncorporatie aan de verbetering van de leefbaarheid (ook op het gebied van veiligheid) in de wijken. We werken aan een pilot wijkaanpak.

Co-creatie

2023 - 2025

We nodigen iedereen uit om met goede initiatieven te komen om de leefomgeving mooier en beter te maken.

Nieuwe ontwikkelingen worden getoetst aan wenselijkheid. We geven daarbij prioriteit aan initiatieven die het meest aansluiten op of bijdragen aan de speerpunten genoemd in de omgevingsvisie.

Co creatie

Doorlopend

Initiatiefnemers betrekken inwoners en ondernemers bij hun plannen. Als gemeente de initiatiefnemer is gebeurt dit ook.

Co-creatie

Doorlopend

De Omgevingswet wordt ingevoerd en biedt ruimte voor initiatief.

We ontwikkelen de nieuwe vaardigheden van medewerkers door en passen deze toe in de (nieuwe) werkende processen.

Raadplegen

Doorlopend

We bepalen de uitgangspunten voor het opstellen van het omgevingsplan en werken gebiedsgericht aan de eerste aanpassingen van het omgevingsplan in regionaal verband.

Co creatie

2022-2026

Energietransitie

Transitievisie: We stellen de eerste wijkverkenningen op om in 2050 het doel van een aardgasvrije gemeente te kunnen bereiken.

Co creatie

Doorlopend

We ondersteunen initiatieven voor alternatieve manieren van energie opwek voor eigen gebruik in het buitengebied.

Informeren

Doorlopend

Nationaal Isolatieprogramma: We gaan door met het informeren en activeren van inwoners over het isoleren van hun woning.

Activeren

Doorlopend

De raad is meegenomen in de voortgang van de transitievisie warmte, herijking op dit programma om de twee jaar is niet meer nodig bevonden. Het warmteprogramma moet eind 2026 begin 2027 zijn opgesteld.

Co creatie

Doorlopend

We zetten in op afvalscheiding en informatievoorziening.

We evalueren het huidige afvalbeleidsplan en gaan daarna een nieuw plan opstellen met aandacht voor de wijze van afvalscheiding en handhaving hierop (zie ook programma 2).

Co creatie

Doorlopend

We gaan milieuparkjes versneld ondergronds aanbrengen. Hiervoor wordt een afsprakenkader opgesteld. Hierbij wordt inbreng van omwonenden gevraagd. Het nieuwe budget wat hiervoor beschikbaar is gesteld komt eenmalig ten laste van de begroting 2023 en wordt vanaf 2024 verrekend met de afvalstoffenheffing.

Co creatie

Doorlopend

De verbinding tussen de verschillende thema’s van het klimaatakkoord (energietransitie, circulaire economie (afval), klimaatadaptatie) opzoeken en uitdragen naar organisatie, ondernemers en inwoners.

informeren

Doorlopend

Versterken van het vestigings- en ondernemingsklimaat op de bestaande bedrijventerreinen

Verder uitvoering geven aan de actiekaart bedrijventerreinen.

Co-creatie

Doorlopend

Actualiseren van de actiekaarten.


Co-creatie

2024 - 2025

Versterken van de verkeersveiligheid op de bedrijventerreinen door onder andere alternatieven voor vrachtwagenparkeren te verkennen en de toegang bedrijventerrein Bosschendijk aan te pakken.

Raadplegen

Doorlopend

Versterken samenwerking bedrijventerreinen op gebied van duurzaamheid met een aanjager.

Faciliteren

2025

Levendige, compacte en aantrekkelijke kernwinkelgebieden

Uitvoering geven aan de actiekaarten kernwinkelgebieden.

Co-creatie

Doorlopend

Actualiseren van de actiekaarten.

Co-creatie

2025

Herinrichting openbare ruimte kernwinkelgebied Oudenbosch in samenhang met herinrichting openbare ruimte religieus erfgoed en visie op het havengebied Oudenbosch.

Raadplegen

2024: planvomring

2025: realisatie

Het versterken en promoten van al dat Halderberge op toeristisch-recreatief gebied te bieden heeft

Uitvoeren project religieus erfgoed wat moet leiden tot een duurzame invulling van de locaties. Ook de herinrichting van de openbare ruimte maakt onderdeel uit van dit project.

Raadplegen

2023-2026

Het maken van een verkenning naar mogelijkheden versterken waterbeleving en met name de verbinding tussen de oevers en het water.

Raadplegen

Doorlopend

Het versterken en/of terugbrengen van het toeristisch gebruik in de recreatieve verblijfsmogelijkheden binnen de gemeente.

Faciliteren

Doorlopend

Samen werken aan economische groei

Samen met de OKH en een vertegenwoordiging van de lokale bedrijventerreinen werken we toe naar een formele samenwerking tussen ondernemers op de bedrijventerreinen. De thema’s veiligheid, duurzaamheid en collectieve inkoop staat daarbij centraal.

In 2025 wordt een aanjager op het gebied van duurzaamheid ingezet.

Co-creatie

Doorlopend

Continu monitoren van subsidiemogelijkheden bij het Rijk en de provincie Noord-Brabant. Bij kansrijke uitvraag aanvraag indienen samen met betrokken partijen.

Co-creatie

Doorlopend

Top