1.2.7 Verbonden partijen

Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio West- en Midden-Brabant

Doel of belang dat wordt behartigd:

Het openbaar lichaam heeft tot doel samen te werken voor een goede behartiging van de zorg voor de veiligheid en de hulpverlening aan de burgers in het werkgebied bij het bieden van brandweerzorg, geneeskundige hulpverlening en de voorbereiding op en bestrijding van ongevallen, crises en rampen. Het primaire doel is het beschermen van burgers tegen risico’s op het gebied van fysieke veiligheid.
Het secundaire doel is om te zorgen voor een efficiënte en kwalitatief hoogwaardige organisatie van de brandweerzorg, de geneeskundige hulpverlening en de rampenbestrijding en crisisbeheersing onder één regionale bestuurlijke regie.

Beleidsvoornemens:

Het uitvoeren van het beleidsplan voor de periode 2023-2027. in dit plan ligt het accent op risicobeheersing, zelfredzaamheid burgers, brandveilig leven, en het vernieuwen van de organisatie voor bevolkingszorg. Jaarlijks worden deze onderwerpen vertaald in acties.

Belangrijkste voornemens voor de periode 2023-2027 zijn:

Rekening houden met:

  1. Onverwachte risico’s;

  2. Versterken van de informatiepositie om op de juiste momenten de juiste beslissing te kunnen nemen en effectiever te opereren

  3. Veilig verduurzamen;

Daarbij ligt het accent op de risico’s met de hoogste prioriteit volgens het risicoprofiel:

  • Infectieziekten mens;

  • Verstoring vitale infrastructuur;

  • Extreem weer;

  • Effecten maatschappelijke onrust;

  • Natuurbranden.

Richtlijnen 2026

Beleidsmatige richtlijnen:
De VRMWB heeft een beleidsplan 2023-2027 en voert dit uit. Ervan uit gaande dat de VRMWB zich houdt aan de voornemens genoemd in dit plan en blijft werken binnen de drie genoemde pijlers en daarover adequaat rapporteert is er nu geen aanleiding om specifieke beleidsmatige richtlijnen op te stellen. Er zijn ook geen ontwikkelingen te benoemen die invloed hebben op het beleid.

Financiële richtlijnen:
Voor de financiële richtlijnen 2026 verwijzen wij u naar de paragraaf Verbonden partijen.

Top