Op basis van de weerstandscapaciteit en de verwachte risico’s kan een uitspraak worden gedaan over het weerstandsvermogen. Het weerstandsvermogen is het vermogen van de gemeente om financiële tegenvallers op te kunnen vangen zonder dat de normale bedrijfsvoering wordt aangetast. Het weerstandsvermogen bestaat uit de relatie tussen de beschikbare weerstandscapaciteit (de middelen waarover de gemeente kan beschikken om niet begrote kosten die onverwachts en substantieel zijn te dekken) en de benodigde weerstandscapaciteit (de risico’s waarvoor geen voorzieningen of verzekeringen zijn afgesloten). Deze relatie kan op een eenvoudige wijze in de volgende vergelijking worden weergegeven:

Ratio weerstandsvermogen = Beschikbare weerstandscapaciteit / Benodigde weerstandscapaciteit (risico's).

De ratio weerstandsvermogen is berekend op 12.751.000 / 4.177.000 = 3,05.

De ratio voor het weerstandsvermogen is als volgt gecategoriseerd.

Situatie

Ratio weerstandsvermogen

Betekenis weerstandsvermogen

A

X > 2,0

Hoog

B

1,5 < X < 2,0

Ruim voldoende

C

1,0 < X < 1,5

Voldoende

D

0,5 < X < 1,0

Onvoldoende

E

X < 0,5

Ruim onvoldoende

De ratio van het weerstandsvermogen is voor 2022 berekend op 3,05. Dit is te categoriseren als hoog.

Zoals ook bij de eerder genoemde uitgangspunten is aangegeven, is bij de berekening van benodigde weerstandscapaciteit rekening gehouden met zowel incidentele als structurele risico’s. Hierdoor heeft het benodigde weerstandsvermogen ook een meerjarig karakter voor de komende 4 jaar. Dit zal vervolgens jaarlijks bij de Zomernota en Begroting worden bijgesteld met de inzichten op dat moment.

De daling ten opzichte van de ratio, zoals die voor het jaar 2021 was berekend in de Programmabegroting 2021 (4,35), is het gevolg van een daling van de weerstandscapaciteit met 5,4 miljoen (30%). Het totale risicobedrag van 4,1 miljoen is nagenoeg gelijk aan de Programmabegroting 2021.

De daling van de weerstandscapaciteit is met name het gevolg van diverse mutaties in de algemene reserve ten opzichte van de Begroting 2021:

  1. Een daling van 3 miljoen als gevolg van het later ontvangen van de winstuitkering Borchwerf. De winstuikering wordt nu verwacht in 2021 en 2022. In het programma Ruimtelijke en economische ontwikkelingen is een nadere toelichting opgenomen;
  2. Een daling van 1,4 miljoen als gevolg van het vormen van een voorziening voor het wegwerken van achterstallig; onderhoud van wegen ad. 1,4 miljoen. Een raadsbesluit van 3 juni 2021;
  3. Een daling van afgerond 730.000 als gevolg van mutaties volgend uit raadsbesluiten over het Religieus Erfgoed (raad april 2017 en oktober 2020), het Vitaal Buitengebied (166.000) en de bijdrage aan de supermarkt in Bosschenhoofd ad. 50.000.

Met de motie "Aanspraak op reserves Brabant Water en Saver" van 2 juli 2020 is het college verzocht om met Brabant Water en Saver in gesprek te gaan om hun te vragen om een flink deel van hun reserves te laten terugvloeien naar de gemeenten. Hieronder is de stand van zaken aangegeven.

Brabant Water

Op initiatief van de gemeenten Zundert, Etten-Leur, Altena en Halderberge is een brief opgesteld waarin Brabant Water wordt verzocht om jaarlijks dividend uit te laten keren. Een andere optie was om Brabant Water eenmalig een deel van het eigen vermogen uit te laten keren. Omdat dit slechts een incidenteel voordeel oplevert werd deze optie niet gesteund door de meeste gemeenten. Het verzoek wordt gesteund door nog 15 gemeenten. Deze 19 gemeenten gezamenlijk vertegenwoordigen 32,4% van het aandelenvermogen. Om een kans van slagen te hebben moet een meerderheid worden behaald. Mogelijk sluiten zich nog meer gemeenten aan tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van 18 juni 2021. De uitkomst hiervan was bij het opstellen van de Zomernota 2021 nog niet bekend.

Saver

In de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van 11 december 2020 stond de herkapitalisatie van Saver N.V. op de agenda. In deze AVA is de afspraak gemaakt dat er in overleg met de ambtelijke werkgroep Saver N.V., waarin ambtelijke vertegenwoordigers van de aandeelhoudende gemeenten vertegenwoordigd zijn, drie scenario's voor de herkapitalisatie van Saver N.V. nader worden uitgewerkt door Saver N.V. Besluitvorming over de herkapitalisatie zou plaatsvinden in de eerstvolgende reguliere AVA, die in de maand juni gepland is. De verwachting is echter dat er in de eerstvolgende reguliere AVA nog geen besluit kan worden genomen over de herkapitalisatie, omdat tot op heden twee van de drie scenario's nog nader moeten worden uitgewerkt.

Top