2.1.4 Afvalstoffenheffing

De gemeente zorgt voor het ophalen van het huisvuil. Via de afvalstoffenheffing worden de lasten die verbonden zijn aan het verzamelen en het verwerken van het huisvuil verhaald op de burgers van de gemeente Halderberge. Sinds 1 januari 2014 hanteert de gemeente Halderberge gedifferentieerde tarieven voor de afvalstoffenheffing. Dit betekent dat naast een vast bedrag per perceel een tarief per lediging van de afvalcontainer of inworp in een ondergrondse container in rekening wordt gebracht. Het aantal werkelijke ledigingen van de restafvalcontainer over 2018 is in 2019 afgerekend.

Tarieven afvalstoffenheffing 2019

Tarieven Afvalstoffenheffing 2019

Tarief

Vast tarief per perceel

160,80

Tarief voor een extra container

100,00

Tarief per lediging 240-liter container

8,20

Tarief per lediging 140-liter container

4,78

Tarief per inworp in een ondergrondse container

1,37

Opbrengst afvalstoffenheffing 2019

In de volgende tabel treft u de begrote en gerealiseerde opbrengst aan van de afvalstoffenheffing (x 1.000).

Opbrengst Afvalstoffenheffing

Primaire begroting 2019

Begroting 2019 incl. wijziging

Realisatie 2019

Verschil

V/N

Afvalstoffenheffing

3.495

3.345

3.300

-45

N

De afvalstoffenheffing is 45.000 lager dan geraamd doordat het gemiddeld aantal ledigingen en inworpen in een ondergrondse container lager was dan geraamd. Het gemiddeld aantal ledigingen was geraamd op 14 terwijl in werkelijkheid een restafvalcontainer minder dan 13x werd aageboden. Bij de inworpen was het verschil groter. Geraamd was een gemiddeld aantal van 84 inworpen, terwijl in werkelijkheid 43x een inworp per huishouden werd gedaan. Doordat het aantal percelen voorzichtig was geraamd, trad een voordeel op bij de opbrengst van het vaste tarief per perceel. Andere jaarlijks terugkerende oorzaken zijn verhuizingen en leegstand.

Kosten die verbonden zijn aan de afvalstoffenheffing

In de tarieven voor de afvalstoffenheffing zijn diverse kosten meegenomen. Allereerst vanzelfsprekend de directe kosten die verbonden zijn aan het ophalen van huishoudelijk afval. Dit betreft met name de kosten die door Saver in rekening zijn gebracht. Ook kosten die daar rechtstreeks mee verbonden zijn, zoals het stortrecht, de milieustraat en andere verwerkingskosten zijn volledig meegenomen. Verleende kwijtscheldingen zijn op begrotingsbasis voor 60% meegenomen in de heffing, aangezien het aandeel afvalstoffenheffing hierin ongeveer dit percentage bedraagt. Het vegen van de straten wordt voor 40% meegenomen in de heffing. Het aandeel zwerfafval en -vuil in het straatafval is iets minder groot dan het aandeel bladafval. Een percentage van 40% wordt redelijk geacht voor dit aandeel.

Kostendekkendheid

In de primitieve begroting zijn de tarieven afgestemd op de verwachte lasten, zodat sprake was van 100% kostendekkendheid. In 2019 bleek dat de vergoeding die wordt ontvangen voor ingezameld verpakkingsmateriaal lager was dan geraamd, terwijl de verwerkingskosten hoger waren. Ook het werkelijk aantal ledigingen en inworpen in een ondergrondse container, en daarmee de opbrengst van de afvalstoffenheffing, was lager dan geraamd. Via de najaarsnota is de raming dan ook neerwaarts bijbesteld. Bij de jaarrekening bleek dat de kosten nog wat hoger en het werkelijk aantal ledigingen en inworpen nog wat lager waren. Daarnaast was de dividenduitkering van SAVER aanzienlijk lager. De kostendekkendheid kwam hierdoor uit op 91,3%.

In de verschillentoelichting bij de jaarrekening worden de belangrijkste verschillen in de lasten verder toegelicht. Verschillen tussen begroting en realisatie worden gewoonlijk verrekend met de voorziening afvalstoffenheffing. Aangezien het saldo hiervan echter nihil is, kan dit in 2019 niet plaatsvinden.

Top