Via de rioolheffing worden de lasten in rekening gebracht die verbonden zijn aan de inzameling, berging en het transport van huishoudelijk afvalwater en bedrijfsafvalwater, de zuivering van huishoudelijk afvalwater en de inzameling en verwerking van afvloeiend hemelwater. Het tarief is verschillend voor éénpersoons- en meerpersoonshuishoudens. Bedrijven betalen het meerpersoonstarief. Deze tarieven gelden tot een afname van 500m³. Personen of bedrijven die meer dan 500m³ water afnemen worden gezien als grootverbruikers.

Tarieven rioolheffing 2019

Tarieven Rioolheffing 2019

Tarief

Eénpersoonshuishouden

158,76

Meerpersoonshuishouden

211,80

Bedrijf tot maximaal 500 m3

211,80

Opbrengst rioolrecht 2019

In de volgende tabel treft u de begrote en gerealiseerde opbrengst aan van de rioolheffing (x 1.000).

Opbrengst Rioolheffing

Primaire begroting 2019

Begroting 2019 incl. wijziging

Realisatie 2019

Verschil

V/N

Rioolheffing

2.765

2.765

2.795

30

V

De gerealiseerde opbrengst is zo’n 30.000 hoger dan geraamd. Ongeveer de helft komt voort uit gebruikelijke mutaties bij woningen en bedrijven. U kunt hierbij denken aan verhuizingen, leegstaande panden en wisselingen tussen eenpersoons- en meer persoonshuishoudens. De andere helft betreft afrekeningen van voorgaande jaren die iets hoger waren dan verwacht.

Kosten die verbonden zijn aan de rioolheffing

In de tarieven voor de rioolheffing worden diverse kosten meegenomen. Allereerst vanzelfsprekend de directe kosten die verbonden zijn aan het beheer van de riolering. U dient hierbij te denken aan het reinigen van de riolering, energielasten voor het gebruik van de gemalen en onderzoekskosten aan het rioolsysteem en de waterketen. Een ander onderdeel wat een flinke bijdrage levert aan de kosten betreffen de kapitaallasten die verbonden zijn aan de investeringen in de riolering. Verleende kwijtscheldingen worden voor 40% meegenomen in de heffing, aangezien het aandeel rioolheffing hierin ongeveer dit percentage bedraagt. Het vegen van de straten wordt voor 50% meegenomen in de heffing. Het voorkomen dat zwerfvuil en bladafval in het riool terecht komt zorgt ervoor dat er minder kosten uitgegeven hoeven te worden aan het beheer. Een percentage van 50% wordt momenteel redelijk geacht voor dit aandeel.

Kostendekkendheid

De verwachte kosten zoals die zijn opgenomen in de primitieve begroting liggen vast in het in december 2013 vastgestelde Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (VGRP) 2014 – 2019. Uitgaande van 100% kostendekkendheid zijn de tarieven voor 2019 hier op afgestemd. In werkelijkheid was de kostendekkendheid ook 100%, onder meer dankzij enkele onttrekkingen aan de voorzieningen voor de rioolheffing. In de verschillentoelichting bij de jaarrekening worden de belangrijkste verschillen in de lasten verder toegelicht.

Top