GR GGD West-Brabant

Doel of belang dat wordt behartigd:

Het behartigen van de belangen van de gemeenten op het gebied van de publieke gezondheid. Het samenwerkingsverband beheert de GGD West-Brabant.

Beleidsrealisatie:

In 2019 stelde de GGD de uitwerking van haar meerjarenbeleidsplan Agenda van de Toekomst vast. Zij voerde haar taken uit op het terrein van Infectieziektebestrijding, Jeugdgezondheidszorg, Onderzoek & beleid, Gezonde en veilige leefomgeving en Kwetsbare groepen. 2019 was het tweede jaar van de intensivering van infectieziektebestrijding. De GGD heeft de intensiveringsgelden gebruikt om projecten op te zetten en meer formatie op infectiepreventie in te zetten. Het regionale uittredingsprogramma voor prostitués is voortgezet. De jeugdgezondheidszorg heeft zich voorbereid op wijzigingen in het Rijksvaccinatieprogramma en heeft extra inspanningen verricht om de vaccinatiegraad te verhogen.

GR Regionale Ambulancevoorziening (RAV)

Doel of belang dat wordt behartigd:

Regionaal ambulancevervoer

Beleidsrealisatie:

Ambulancezorg is geen gemeentelijke taak meer en de zeggenschap over beleid en financiering is belegd bij de Minister van VWS en de zorgverzekeraars. Uit onderzoek blijkt dat een stichting zonder winstoogmerk het beste voldoet als toekomstige rechtsvorm. Het Algemeen Bestuur besloot eerder het landelijke besluit over de herinrichting van het stelsel voor de ambulancezorg af te wachten voordat hij een besluit neemt over een andere rechtsvorm voor de RAV. De nieuwe Wet ambulancezorg zal naar verwachting 1 januari 2021 van kracht worden.

In 2019 was in Halderberge in 92,9% van het aantal meldingen de ambulance voor een A1 rit binnen 15 minuten na melding op de plaats van bestemming. Voor de hele regio Midden-West-Brabant was dit 92,4%.

GR Werkvoorzieningschap Westelijk Noord-Brabant (WVS)

Doel of belang dat wordt behartigd:

In het rechtsgebied uitvoeren van de Wet sociale werkvoorziening door een op zo doelmatige wijze taken en bevoegdheden op het terrein van gesubsidieerde arbeid en arbeidsre-integratie te behartigen.

Beleidsrealisatie:

Op 1 januari 2015 is de Participatiewet ingevoerd. Hiermee is de toegang tot de WSW afgesloten. SW-werknemers met een dienstbetrekking houden hun rechten en plichten, maar onder deze wetswijziging worden door uitstroom vrijkomende plekken niet langer door nieuwe SW’ers ingevuld. Dit heeft grote invloed op de toekomst van WVS.

WVS is, samen met het Werkplein Hart van West-Brabant, een organisatie die een belangrijke rol speelt bij de invulling van de Participatiewet. WVS kan met haar kennis en ervaring bijdragen aan de re-integratie van mensen die onder de Participatiewet vallen en dan met name voor de voor het Werkplein nieuwe doelgroepen. Besloten is om WVS-Groep in stand te houden voor de huidige SW-populatie en de uitvoering van beschut werk. Daarnaast zal WVS worden omgevormd naar een leerwerkbedrijf. De gevolgen voor WVS van de uitstroom van SW-ers voor met name de bedrijfstak groen wordt momenteel onderzocht. Behoud van werk voor de doelgroep met een grote afstand tot de arbeidsmarkt is daarbij een belangrijke peiler. De ketensamenwerking tussen WVS en de Werkpleinen krijgt steeds meer vorm en wordt gemonitord door middel van een ketenmonitor. Hierdoor kan steeds beter ingespeeld worden op de ontwikkelingen binnen de Participatiewet.

Het uiteindelijke doel is het zodanig omvormen van de WVS-groep en het vormgeven van de ketensamenwerking, dat zowel WVS-groep als ook Werkplein Hart van West-Brabant in staat zijn:

  • Invulling te geven aan hun veranderende rol binnen de Participatiewet;
  • Effectief en efficiënt samen te kunnen werken met, en aan te kunnen sluiten bij het Werkplein ISD Brabantse Wal;
  • Toekomstige financiële tekorten te kunnen terugdringen en het gezamenlijk resultaat te optimaliseren.

GR Werkplein Hart van West-Brabant (HvWB)

Doel of belang dat wordt behartigd:

Het Werkplein Hart van West-Brabant (hierna te noemen: het Werkplein) beschouwt werk als het belangrijkste middel om zelfstandig te zijn en uit de armoede te komen. Het is belangrijk dat iedereen die kan werken dat ook doet en zelf in zijn levensonderhoud voorziet. Een uitkering is dan niet aan de orde. Wie niet direct aan het werk kan, gaat actief aan de slag om zijn of haar kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Het Werkplein kan ondersteunen, maar in principe blijft de cliënt zelf verantwoordelijk voor het vinden van een baan. Als daarbij inkomensondersteuning nodig is, dan is dat altijd tijdelijk en gericht op het vinden van een baan. Wie echt niet kan werken, levert een tegenprestatie voor de uitkering die nuttig is voor de maatschappij.

Beleidsrealisatie:

Het Werkplein streeft ernaar zoveel mogelijk potentiële werknemers van de deelnemende gemeenten naar vermogen te laten participeren op de reguliere arbeidsmarkt of, indien dit niet haalbaar is, in de maatschappij.

Het Werkplein is, samen met WVS, een organisatie die voor de gemeente Halderberge de Participatiewet uitvoert, Naast het verstrekken van bijstandsuitkeringen draagt het Werkplein met haar kennis en ervaring bij aan de re-integratie van mensen die onder de Participatiewet vallen.

Door de veranderde doelgroep (als gevolg van de Participatiewet) is een goede samenwerking in de keten tussen de WVS en het Werkplein cruciaal. Deze ketensamenwerking krijgt steeds meer vorm en wordt gemonitord door middel van een ketenmonitor. Hierdoor kan steeds beter ingespeeld worden op de ontwikkelingen binnen de Participatiewet.

Het uiteindelijke doel van de omvorming WVS en het vormgeven van de ketensamenwerking is dat zowel WVS als ook het Werkplein in staat zijn:

  • Invulling te geven aan hun veranderende rol binnen de Participatiewet;
  • Effectief en efficiënt samen te kunnen werken met, en aan te kunnen sluiten bij het Werkplein ISD Brabantse Wal;
  • Toekomstige financiële tekorten te kunnen terugdringen en het gezamenlijk resultaat te optimaliseren.

GR inzake Geweld in Afhankelijkheidsrelaties (GIA) en Meldpunt Crisiszorg West-Brabant (VTWB)

Doel of belang dat wordt behartigd:

Met Veilig Thuis is er één advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling voor de regio West-Brabant. De missie van Veilig Thuis is om huiselijk geweld en kindermishandeling te stoppen, terug te dringen en de schade ervan te beperken en zo de cirkel van geweld, de overdracht van generatie op generatie te doorbreken. Ook heeft Veilig Thuis de taak sinds 2019 om te zorgen voor één Meldpunt Crisiszorg in de regio West-Brabant.

Beleidsrealisatie:

In 2019 heeft Veilig Thuis haar taken uitgevoerd als advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling en is er gestart met het uitvoeren van het Meldpunt Crisiszorg. Beide voor de regio West-Brabant. Daarnaast heeft Veilig Thuis in 2019:

  • De radarfunctie geïmplementeerd. Hierdoor zijn er meer situaties van huiselijk geweld en kindermishandeling in beeld, doordat;
    • Professionals werken met de verbeterde meldcode, hierdoor komen er meer meldingen en zijn Veilig Thuis en partners vaker betrokken;
    • Er een landelijk register is aangelegd. Dit zorgt ervoor dat er nagegaan kan worden of een gezin bij een andere Veilig Thuis bekend is;
    • De taak gekregen om gezinnen en huishoudens waar veiligheid uitblijft langer te monitoren (1,5 jaar). Veilig Thuis gaat na of de veiligheid tot stand komt en daadwerkelijk standhoudt.
  • Een nieuw triage instrument in gebruik genomen. Alle Veilig Thuis organisaties beoordelen de veiligheid bij alle meldingen op eenduidige wijze.
  • Samen met gemeenten nieuwe afspraken gemaakt over de aanpak die volgt na een melding.
Top