De gemeenteraad heeft in de raadsvergadering van 23 april 2020 een motie ingediend voor het inrichten van een gemeentelijk noodfonds voor degene die geen gebruik kunnen maken van o.a. de landelijke regelingen en toch hard getroffen worden door de COVID 19 maatregelen. Hierbij denkt de raad aan het maatschappelijk midden, zoals maatschappelijke organisaties, verenigingen, clubs, dorpshuizen en culturele instellingen maar ook aan beginnende-, creatieve- en innoverende ondernemers. Daarbij is het ook belangrijk om toekomstgericht te denken bij de non-profit organisaties. Zij zullen een belangrijke rol spelen na deze coronatijd. Het noodfonds kan zowel stimulerend als faciliterend ingezet te worden.

Bij de zomernota 2020 heeft de gemeenteraad, mede op basis van de aangenomen motie, besloten in te stemmen met de uitgangspunten en maatregelen uit het noodfonds en het college opdracht te geven de maatregelen per doelgroep verder uit te werken en uit te voeren. Het college heeft de uitvoering van de maatregelen verder opgepakt en uitgevoerd, zoals ook in de bijlage bij de zomernota 2020 “Uitwerking maatregelen noodfonds” was opgenomen.

De coronacrisis is echter nog niet voorbij en instellingen, organisaties, verenigingen en ondernemers worden nog steeds geconfronteerd met de gevolgen van de genomen rijksmaatregelen. Het college zal daarom het noodfonds binnen de door de raad vastgestelde uitgangspunten en maatregelen verder uit blijven voeren tot 1 oktober 2021. Eén van de punten uit de eerdergenoemde motie betreft de evaluatie van de effecten van het noodfonds na 1 jaar. De maatregelen zijn op 2 juli 2020 bij de zomernota 2020 door de raad vastgesteld. Het college zal de evaluatieperiode van 1 juli 2020 – 30 juni 2021 hanteren, waarbij de evaluatie bij de najaarsnota 2021 aan de raad wordt aangeboden.

Hierover bent u op 10 februari 2021 per brief geïnformeerd.

Maatregelen

Bij vaststelling van Zomernota 2020, zijn de maatregelen van het Noodfonds verder geconcretiseerd en gecommuniceerd richting organisaties, instellingen en verenigingen. Hierbij geven wij u een korte stand van zaken per maatregelen.

Programma 3. Openbare ruimte

  • Horeca meer ruimte voor terrassen bieden
    Er is in overleg met de collega’s van veiligheid en het kernteam gekeken hoe de uitbreiding van de terrassen zo praktisch en snel mogelijk gerealiseerd kon worden. In samenwerking met de Koninklijke horeca Nederland is er een brief verspreid naar de horeca waarin navraag is gedaan welke ondernemers gebruik zouden willen maken van de uitbreiding van het terras en welke ruimte ze zouden willen gebruiken. Enkele ondernemers hebben zich hiervoor gemeld. Deze verzoeken zijn beoordeeld. Als er een verzoek niet wenselijk of mogelijk was, is er gekeken naar een alternatief. Alle verzoeken zijn afgehandeld en terrassen zijn geplaatst.
    Vanwege de Rijksmaatregelen bleek deze maatregel in de loop van het jaar niet meer uitvoerbaar.

Programma 4. Ruimtelijke en economische ontwikkelingen

  • Adviseur aanpassingen inrichting 1½ m samenleving
    Er zijn geen concrete vragen met betrekking tot de inrichting van de 1,5 meter samenleving binnengekomen. Vanwege de Rijksmaatregelen bleek deze maatregel in de loop van het jaar niet meer uitvoerbaar.
  • Communiceren ondersteuningsmaatregelen voor inwoners & ondernemers
    Tot 18 juli is er elke week in de Halderbergse Bode een extra pagina verschenen over de ontwikkelingen rondom het Corona virus. Mochten er nieuwe ontwikkelingen zijn of een duidelijke informatiebehoefte komen vanuit de samenleving, dan plaatsen we opnieuw een extra pagina in de Halderbergse Bode. De afgelopen periode is er regelmatig informatie vanuit de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant en de Rijksoverheid op de gemeentelijke informatiepagina in de Halderbergse Bode en op de gemeentelijke sociale media geplaatst.
    Verder is de informatie op de aparte Corona pagina van de website regelmatig bijgewerkt en geactualiseerd. Dat blijven we ook de komende periode doen.
  • Ondersteuning voucherregeling consumenten en voucherregeling financiële rapportage ondernemers
    Beide regelingen worden uitgevoerd en bekostigd door EKH, waarbij de tweede tranche voucherregeling financiële rapportage vanuit noodfonds wordt gefinancierd. De Voucherregeling voor consumenten loopt tot en met 30 november 2020. Van de voucherregeling voor ondernemers (financiële rapportage) wordt minimaal gebruik gemaakt. Er is een herhaalde oproep uitgestuurd door Ondernemingskring Halderberge. Er zijn tot op heden nog weinig aanmeldingen. Mogelijk dat dit door de tweede golf zal toenemen.
  • Extra aandacht voor bedrijven en onderwijs bij (her)opstarten stages en leer-werksituatie en inzet van lokale of regionale ondernemers bij her- of omscholingstrajecten (en/of testtrajecten)
    Het landelijk programma "NL leert door" is in 2020 van start gegaan. Via de Economische Koepel Halderberge is Bovendonk actief richting de horeca- en hospitality opleidingen. Dit speelt zich parallel af en zij merken dat er meer stage-aanvragen komen, ook van buiten de regio. Een actieve rol van het bedrijfsleven is een pré in deze.

Programma 5. Jeugd, zorg en particpiatie

  • Ondersteuning en hulp geïsoleerde inwoners
    Een doelgroep waaraan extra aandacht is besteed zijn (potentieel) geïsoleerde inwoners, waarbij eenzaamheid nu extra toeslaat. Vanuit het Uitvoeringsprogramma Naar een hechte gemeenschap 2020 zijn de volgende projecten uitgevoerd:
    • Het project “Ik vergeet je niet”
      Dit project is in juli en augustus uitgevoerd in Bosschenhoofd. De 12 deelnemers hebben wekelijks opdrachten ontvangen om creatief aan de slag te gaan. Het resultaat, de gezamenlijke kunstwerken zijn geëxposeerd in het kunstweekend van 12 en 13 september in het Gerard van Slobbehuis in Bosschenhoofd. Een deel van de expositie is nu nog te zien in een vitrine in Bosschenhoofd. Er vindt nu een evaluatie plaats van het project en er is een filmpje van het project beschikbaar. Er hebben zich al deelnemers aangemeld voor een volgend project. Uitvoering daarvan is op dit moment financieel niet mogelijk.
    • Het project “Oog voor de buurt”
      Dit project vindt in de vorm van een pilot plaats in Hoeven. In enkele straten gaan buurtverbinders langs de inwoners om aan de hand van een kaart te inventariseren wat iemand kan bieden aan buurtgenoten en waaraan diezelfde persoon behoefte heeft. Het gaat om 7 buurtverbinders en 220 adressen die bezocht zijn. Zo worden verbindingen tussen mensen tot stand gebracht. In de loop van oktober worden de resultaten verzameld en geëvalueerd. Aan de hand daarvan wordt besloten om de pilot verder te ontwikkelen voor meer straten en buurtverbinders.
  • Armoedebestrijding
    Van geen van de organisaties (Stichting Leergeld, Voedselbank en Stichting Paulus) die een beroep kunnen doen op deze maatregel is tot nu toe een signaal ontvangen dat het toegekende reguliere budget voor 2020 niet toereikend is geweest en dat meer budget nodig is.

Programma 6. Onderwijs, sport en cultuur

  • Behoud subsidies
    Bij beoordeling van de subsidie wordt de hoogte van de subsidie niet bijgesteld als blijkt dat de organisatie minder activiteiten heeft kunnen uitvoeren en/of lagere exploitatielasten hebben als gevolg van de Corona crisis. De beoordeling vindt pas plaats bij de vaststelling van het subsidiebedrag 2020.
  • Compensatie huurlasten
    Voor zowel de culturele sector (openbare bibliotheken, muziekscholen, musea en filmhuizen) als amateursportverenigingen is een landelijke compensatieregeling opgesteld.

    Medio augustus is de 'Beleidsregel tegemoetkoming verhuurders sportaccommodaties COVID-19' geopend. De gemeente heeft voor 7 verenigingen een aanvraag ingediend en toegekend gekregen. In totaal gaat het om een bedrag van 13.537. Op dit moment is ook een tweede regeling opengesteld. Medio juni 2021 wordt duidelijk of deze aanvraag wordt toegekend.
    De middelen voor de culturele sector zijn via het gemeentefonds uitgekeerd. Culturele instellingen kunnen bij de gemeente een aanvraag doen om de huurlasten gecompenseerd te krijgen. Er is tot nu toe 1 aanvraag ontvangen en toegekend. Als een organisatie niet in aanmerking komt voor een landelijke regeling, dan kan een beroep worden gedaan op het noodfonds van de gemeente.

    Er zijn tot op heden twee verzoeken van in totaal 1.526 ontvangen voor (financiële) compensatie. Het betreft verzoeken van verenigingen die geen beroep kunnen doen op de landelijke regelingen. Deze zijn beide gehonoreerd.
  • Adviseur aanpassingen inrichting 1½ m samenleving
    Zie de bovenstaande toelichting bij deze maatregel bij programma 4.

Overige maatregelen

  • Behoud (exploitatie)subsidies accommodaties
    Een aantal organisaties, zoals musea en dorpshuizen ontvangen een subsidiecomponent voor de huisvestingskosten of de exploitatie. Deze maakt integraal onderdeel uit van de totale subsidiebedrag die zij ontvangen. Bij beoordeling van de subsidie wordt de hoogte van de subsidie niet bijgesteld als blijkt dat de organisatie minder activiteiten heeft kunnen uitvoeren en/of lagere exploitatielasten heeft als gevolg van de Corona crisis. De beoordeling vindt pas plaats bij de vaststelling van het subsidiebedrag 2020.
  • Inkoopbeleid – gunnen van opdrachten aan lokale ondernemers
    Insteek van de maatregel is om zoveel mogelijk opdrachten, binnen de kaders van rechtmatigheid en proportionaliteit, te gunnen aan lokale partijen. Er zijn in 2 inkooptrajecten meervoudig onderhands aanbesteed waarbij conform het inkoopbeleid Nationaal is voorgeschreven. Het gaat hierbij om de aanbesteding van werkzaamheden aan de doorgaande route Standdaarbuiten en om het woonrijp maken van Oud Gastel Noord (Buitenring). Voor beide trajecten is wel afgeweken van het inkoopbeleid via het college.
  • Ondersteuning bij indienen van aanvragen Rijksregelingen voor welzijnsorganisaties
    Indien gewenst kan ondersteuning worden geboden bij het indienen van aanvragen voor één van de rijksregelingen. Er zijn in 2020 geen aanvragen voor ondersteuning ontvangen.

Financiën noodfonds

Voor de uitvoering van de maatregelen is door de raad voor het jaar 2020 een budget van 97.000 beschikbaar gesteld. De aanvragen voor het noodfonds zijn tot nu toe beperkt. Het Rijk heeft in de loop van 2020 diverse rijksregelingen getroffen die onze eigen maatregelen (voorlopig) overbodig hebben gemaakt. Of dit ook in 2021 het geval zal zijn is nu nog niet duidelijk.

Over 2020 resteert nog een bedrag van 95.474 Dit budget zal in 2021 als taakstellend budget voor het noodfonds worden ingezet. Hiermee kan het noodfonds tot 1 oktober 2021 worden gecontinueerd.

Top