Een sluitende begroting voor nu en in de toekomst

Onze gewenste doelen sluiten aan op de financiële mogelijkheden. Hierbij houden we rekening met structurele en incidentele lasten. Structurele lasten worden gedekt met structurele baten.

Een betere vermogenspositie

De financiële kengetallen die een beeld geven van de vermogenspositie worden verbeterd. De solvabiliteit bedraagt minimaal 20%. Op de langere termijn sturen we op een netto schuldquote (zowel met als zonder correctie van verstrekte leningen) onder de 90%.

De stijging van de lasten voor inwoners en bedrijven blijft beperkt

De verhoging van de onroerendezaakbelasting blijft beperkt tot maximaal het inflatiepercentage. De rioolheffing en de afvalstoffenheffing blijven kostendekkend.

Het weerstandsvermogen blijft goed

Het weerstandsvermogen (de verhouding tussen de risico’s die de gemeente loopt en de middelen die beschikbaar zijn om die op te vangen) is goed. Dit houden we in ieder geval op de status “goed”.

We houden een goede financiële basis en blijven realistisch

Een gezond en solide financieel beleid is een belangrijke pijler voor de gemeente. Het huidige beleid wordt minimaal in stand gehouden en daar waar nodig verder aangescherpt.

In control blijven op de financiën en een heldere communicatie naar alle partijen

Om goed te kunnen sturen is een stabiele financiële organisatie nodig met genoeg eigen controles. Niet alleen de eigen organisatie, maar ook externe partijen zoals de accountant en de Belastingdienst kunnen daar op vertrouwen. Door samenwerking en uniformering met de De6 gemeenten vergroten we de stabiliteit. Communicatie over de financiën naar alle partijen vindt op een heldere wijze plaats.

Top