Voor diensten die door of vanwege het gemeentebestuur worden verleend, kunnen rechten worden geheven. Hieronder vallen onder meer de rechten voor administratieve diensten, ook wel leges genoemd. Bekende leges zijn de leges voor paspoorten, de leges voor rijbewijzen en de aan bouwen gerelateerde leges.

De tarieventabel is opgedeeld in drie titels, algemene dienstverlening (titel 1), dienstverlening vallend onder de fysieke leefomgeving (titel 2) en dienstverlening vallend onder de dienstrichtlijn (titel 3). Voor titel 1 en een groot deel van titel 2 geldt dat de opbrengsten per titel op begrotingsbasis niet hoger mogen zijn dan de opbrengsten (maximaal 100% kostendekkend). Voor de leges van titel 3 geldt dat deze per hoofdstuk van die titel op begrotingsbasis niet meer dan kostendekkend mogen zijn.

Opbrengst leges 2022

De volgende tabel laat de begrote en gerealiseerde opbrengst in 2022 zien (x 1.000).

Opbrengst Leges

Primaire begroting 2022

Begroting 2022 incl. wijziging

Realisatie 2022

Verschil

V/N

Leges algemene dienstverlening

356

407

478

71

V

Leges Omgevingsvergunningen

689

1.486

1.793

307

V

Leges Europese dienstenrichtlijn

20

20

2

-18

N

Totaal Leges

1.065

1.913

2.273

360

V

Bovenstaand overzicht laat verschillen zien tussen de begrote en werkelijke opbrengst. Vooraf is niet altijd goed in te schatten hoe de vraag zich zal ontwikkelen. Het verschil bij de algemene dienstverlening is een optelsom van de leges voor dienstverlening door burgerzaken, leges voor werkzaamheden in de openbare ruimte (bijv. door nutsbedrijven), leges voor verkeer en vervoer (bijv. gehandicaptenparkeerkaarten) en leges voor enkele andere diensten (bijv. stookontheffingen). De hogere opbrengst kwam met name door de leges voor de burgerlijke stand, de afgifte van rijbewijsdocumenten en werkzaamheden in de openbare ruimte.

Het positieve verschil bij de leges voor de fysieke leefomgeving wordt met name veroorzaakt door een hogere opbrengst bij de leges voor de omgevingsvergunningen.

De leges inzake de Europese dienstenrichtlijn betreffen met name de diensten die voortkomen uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en de bijzondere wetten. Deze opbrengst blijft ver achter bij de raming.

Top