2.4.3 Opgenomen geldleningen

De gemeente Halderberge kent diverse inkomstenbronnen om uitgaven te financieren. De belangrijkste inkomstenbronnen op een rij:

  • uitkeringen uit het Gemeentefonds (algemene uitkering, integratie- en decentralisatie-uitkeringen);

  • specifieke uitkeringen van het rijk en andere overheden (zoals de provincie);

  • gemeentelijke heffingen (belastingen en retributies).

Met deze zogeheten lopende (= jaarlijkse terugkerende) inkomsten kunnen niet alle uitgaven worden gedaan. De lopende inkomsten dienen in beginsel de lopende uitgaven te dekken. Omdat het tijdstip waarop de inkomsten ontvangen worden niet altijd gelijk loopt met het tijdstip waarop de uitgaven worden gedaan, ontstaat er behoefte aan financieringsmiddelen. Een andere oorzaak voor het ontstaan van financieringsbehoefte zijn (grote) investeringen en rente- en aflossingsverplichtingen van reeds opgenomen geldleningen.

De gemeente Halderberge hanteert net zoals veel andere gemeenten voor de financiering van haar activiteiten over het algemeen het systeem van totaalfinanciering. Dit betekent dat niet voor afzonderlijke projecten en activiteiten financiering wordt aangetrokken, maar dat er wordt gekeken naar de gezamenlijke financieringsbehoefte voor alle activiteiten van de gemeente. Hierop wordt vervolgens de daadwerkelijke financiering afgestemd.

Deze vorm van financiering heeft tot gevolg dat jaarlijks een beperkt aantal geldleningen wordt aangegaan. Hieronder treft u eerst een samenvattend overzicht aan van de aangegane langlopende geldleningen en vervolgens een toelichting op de aangegane kortlopende geldleningen. Een gedetailleerd overzicht van de langlopende geldleningen is als bijlage bij deze jaarrekening opgenomen.

Langlopende geldleningen

Bedrag leningen

Gem. renteperc.

Stand per 1 januari 2024

96.946

1,36%

Nieuwe leningen

0

Aflossingen

9.799

Stand per 31 december 2024

87.147

1,35%

In 2024 is geen nieuwe langlopende financiering aangetrokken. De gemiddelde rente over alle langlopende leningen is in 2024 nagenoeg gelijk gebleven en bedraagt 1,35%.

In 2024 is één kortlopende financiering van 5 miljoen aangetrokken om schommelingen in het liquiditeitssaldo op te vangen.

Top