GR Omgevingsdienst Midden en West Brabant (OMWB)

Doel of belang dat wordt behartigd:

Een aantal (maatschappelijke) vraagstukken en ontwikkelingen zal de komende periode binnen VTH (vergunningverlening, toezicht en handhaving) aandacht blijven genieten. Klimaat, gezondheid, energie en ruimtelijke inpassing zijn enkele van deze ontwikkelingen. Een aantal aspecten van klimaatverandering kan leiden tot extra milieurisico’s bij milieubelastende activiteiten.
Dit vormt daarom de komende jaren een specifiek aandachtspunt.
Ook de advisering over ruimtelijke besluiten rondom Seveso-inrichtingen is van belang. Hiermee wenst men vooraan in het planproces (ruimtelijke) ontwikkelingen te voorkomen die leiden tot te grote risico’s in de omgeving van een Seveso-inrichting door een (zwaar) ongeval met brand-, explosie- of toxische effecten. Niet alleen de veiligheid maar ook de gezondheid van de leefomgeving is een thema dat meer aandacht krijgt binnen het VTH domein. Afstemming over diverse onderwerpen als geur, ZZS (zeer zorgwekkende stoffen, waaronder PFAS) en gezondheid tussen

Gemeentelijke gezondheidsdiensten (GGD) en omgevingsdiensten vinden in Brabantregelmatig plaats.

Tot slot is het gewenst om zicht te hebben en te houden op de energietransitie, omdat dit gevolgen kan hebben voor externe veiligheidsrisico’s.

De OMWB blijft een belangrijke partner van de provincie als het gaat om externe veiligheid.

Deze taken worden volgens de Gemeenschappelijke Regeling namens de 25 gemeenten en provincie Noord Brabant uitgevoerd. De deelnemers hebben alle VTH milieutaken en aanvullende verzoektaken ondergebracht bij de OMWB. In sommige gevallen is zelfs een vergaand mandaat neergelegd bij de OMWB.

Beleidsrealisatie:

In 2024 is het gezamenlijk opgestelde werkprogramma 2024 uitgevoerd.

Borchwerf II

De gemeenteraad wordt middels het jaarverslag van het grondbedrijf apart geïnformeerd over de ontwikkelingen op het industrieterrein Borchwerf II. In deze paragraaf treft u derhalve slechts summiere informatie over de beleidsvoornemens.

Halderberge Borchwerf II B.V.

Doel of belang dat wordt behartigd:

Het doel van de vennootschap is het oprichten en als stille vennoot optreden van de commanditaire vennootschap Borchwerf II CV, die zorg draagt voor en verantwoordelijk is voor de exploitatie van het industrieterrein Borchwerf II.

Beleidsrealisatie:

Halderberge Borchwerf II BV (hierna: Halderberge BV) is een van drie commanditaire vennoten van Borchwerf II CV (hierna CV). Halderberge BV heeft een belang van 24% in de CV.

Tussentijds dividend
In 2024 heeft de CV voor een totaalbedrag van zo’n 250.000 tussentijds dividend uitgekeerd aan de commanditaire vennoten en de beherend vennoot. Het merendeel van dit dividend is uitgekeerd aan Borchwerf II BV, de beherend vennoot van de CV, teneinde de openstaande schuld van Borchwerf II BV op de CV te kunnen aflossen in het kader van de voorbereidingen voor de opheffing van beide ondernemingen. Aan Halderberge BV is in 2024 17.643 aan dividend uitgekeerd. In totaal heeft Halderberge BV sinds haar oprichting circa 5,5 miljoen aan (tussentijds) dividend van de CV ontvangen.

Borchwerf II B.V.

Doel of belang dat wordt behartigd:

Doel van de vennootschap is het oprichten en als beherend vennoot optreden van de commanditaire vennootschap Borchwerf II en het doen realiseren van de ontwikkeling van het bestemmingsplan / bouwplan Borchwerf II.

Beleidsrealisatie:

Borchwerf II BV (hierna: BV) is beherend vennoot van Borchwerf II CV (hierna: CV). De BV is als beherend vennoot aansprakelijk voor de schulden van de CV. De BV bezit een belang in de CV. Dit belang (lees: aandeel in het resultaat van de CV) bedraagt 4%. De gemeente Halderberge heeft een belang van 25% in de BV.

De BV is - in tegenstelling tot de CV - vennootschapsbelastingplichtig (de vennootschapsbelasting over het behaalde resultaat wordt geheven bij de vennoten, maar niet bij de CV zelf).

De concept jaarrekening 2024 is op het moment van schrijven nog niet door de Algemene vergadering van Aandeelhouders (AvA) van de BV vastgesteld en heeft daarmee dus nog een voorlopig karakter. Op 31 december 2024 (ultimo 2024) heeft de BV een eigen vermogen van 145.000 tegenover 150.000 ultimo 2023. De kortlopende schuld aan de CV, ultimo 2023 nog zo’n 304.000, is in 2024 volledig afgelost, zodat het totale vermogen van de BV ultimo 2024 nog alleen bestaat uit eigen vermogen.

Borchwerf II C.V., gevestigd in Oudenbosch

Doel of belang dat wordt behartigd:

Het doel van de vennootschap is het uitoefenen van een onderneming, omvattende de realisatie van de ontwikkeling van het bedrijventerrein Borchwerf 2 en het beheer van en beschikken over registergoederen, het verstrekken en aangaan van geldleningen en het stellen van zekerheden.

Als beherend vennoot treedt op Borchwerf II B.V.

Beleidsrealisatie

Borchwerf II CV (hierna: CV) is een (gesloten) commanditaire vennootschap bestaande uit drie commanditaire vennoten en één beherend vennoot, te weten Borchwerf II BV. Halderberge Borchwerf II BV, waarvan de gemeente Halderberge 100% eigenaar is, is een van de drie commanditaire vennoten. Halderberge Borchwerf II BV heeft een belang (aandeel in het resultaat) van 24% in de CV. De CV is fiscaal transparant, hetgeen impliceert dat de vennootschapsbelasting over het resultaat bij de vennoten wordt geheven en niet bij de CV.

In de grex van 1 januari 2024 was de totale winstverwachting berekend op 25,43 miljoen (afgerond op 10.000). Daarnaast werd er rekening gehouden met een risico op hogere exploitatielasten voor een totaalbedrag van 120.000 in de vorm van een risicovoorziening.

In de grex van 1 januari 2024 werd er vanuit gegaan dat het laatste nog te verkopen perceel op veld F voor een totaalbedrag van 1,69 miljoen (afgerond op 10.000) in de eerste helft van 2024 zou worden verkocht, maar dat is helaas niet gelukt. Op het moment van schrijven is het laatste perceel op veld F nog steeds niet verkocht c.q. notarieel overgedragen aan de potentiële koper als gevolg van een lopende bezwaarprocedure. Voorlopige jaarrekening 2024 De concept jaarrekening over 2024, die op het moment van schrijven nog niet door de algemene vergadering van vennoten is vastgesteld en daarom dus nog een voorlopig karakter heeft, laat een voorlopig jaarresultaat over 2024 zien van -/- 160.000 (ter vergelijking in 2023 bedroeg het jaarresultaat -/- 101.000).

De concept grex van 1 januari 2025 is op het moment van schrijven nog niet door de algemene vergadering van vennoten vastgesteld. De winstverwachting in de voorlopige grex van 1 januari 2025 bedraagt 25,27 miljoen. Daarnaast wordt er nog rekening gehouden met een mogelijk hoger bedrag aan hogere exploitatiekosten van 120.000 (risicovoorziening). Ten opzichte van de grex van 1 januari 2024 betekent dit een (lichte) afname van de winstverwachting van -/- €160.000 (= het negatieve jaarresultaat over 2024). In 2024 heeft de CV geen percelen gronden verkocht. Eind 2024 moet de CV nog voor circa 1,69 miljoen aan grond verkopen. Dat komt overeen met circa 0,8% van totale verwachte verkoopopbrengsten.

De totaal nog uit te keren winst aan Halderberge Borchwerf II BV en de gemeente Halderberge wordt thans ingeschat op ca. 551.000. Daarbij wordt er vanuit gegaan dat het risico van mogelijk hogere exploitatiekosten zich niet zal voltrekken. Mocht de looptijd van de grex medio 2025 nog verlengd worden, dan resulteert dat uiteindelijk in hogere kosten (met name organisatiekosten die doorlopen) en uiteindelijke in een lagere winstverwachting.

Stichting Beheer Borchwerf II

Doel of belang dat wordt beharitgd:

De Stichting Beheer Borchwerf II (hierna: stichting) heeft tot doel het parkmanagement op bedrijventerrein van Borchwerf II uit te voeren.
Het bestuur van de Stichting bestaat uit een vijftal leden. De gemeenten Halderberge en Roosendaal wijzen elk één bestuurslid (vanuit de eigen organisatie) aan en de Coöperatieve Vereniging van vestigende bedrijven Borchwerf II U.A. (hierna: Vereniging) wijst twee leden aan. Gezamenlijk wijzen zij een onafhankelijke bestuurslid - voorzitter - aan. De bestuurders in de Stichting stemmen zonder last of ruggenspraak; ze behartigen primair de belangen van Stichting. De gemeente Halderberge draagt bij in de kosten verbonden aan het beheer en onderhoud van openbare ruimte voor zover het werkzaamheden betreft op het grondgebied van Halderberge. Daarnaast draagt de gemeente bij (20%) in de gezamenlijke kosten van parkmanagement (kosten inhuur parkmanager, huisvestingskosten, accountanskosten e.d.). Voor het benoemen en ontslaan van de bestuurders is, naast de goedkeuring van het bestuur van de Stichting, ook goedkeuring van de colleges van de gemeenten Halderberge en Roosendaal vereist. De Stichting is een aanbestedende dienst en dient zich te houden aan de aanbestedingswetgeving. Andere wetgeving die van toepassing is op de Stichting zijn onder meer het Burgerlijk Wetboek Boek 2, de statuten (voor het laatst herzien in 2011) en de Overeenkomst Parkmanagement uit 2005.

Beleidsrealisatie:

Op het moment van schrijven hebben wij al wel de concept jaarrekening 2024 van de Stichting ontvangen. Deze jaarrekening is nog niet vastgesteld door het bestuur en wij hebben ook nog niet ingestemd met de jaarstukken over 2024 (jaarrekening, jaarverslag en accountantsverslag). De vaststelling van de jaarstukken door en het college van de gemeente Roosendaal tot décharge van het bestuur van de Stichting.

Ofschoon er nog verduidelijkende vragen zijn gesteld aan het bestuur van de Stichting komt de bijdrage van de gemeente Halderberge over 2024 uit of 241.000. Ten opzichte van de begroting c.q. bevoorschotting een afwijking van zo’n 32.000. Tegenover hogere werkelijk onderhoudskosten verharding en onderhoud openbare verlichting staan lagere werkelijke onderhoudskosten riolering gemalen en waterretenties. Daarnaast zijn de algemene kosten over 2024 in werkelijkheid wat lager uitgevallen dan geraamd. Ambtelijk zijn er nog wel enkele kritische vragen gesteld over een aantal aanbestedingen, de inzet van de parkrangers en de tijdelijke benoeming van een bestuurslid namens de Vereniging.
Het eigen vermogen van de Stichting ultimo 2024 bedraagt 829.000 en is ongewijzigd ten opzichte van de stand ultimo 2023. Het eigen vermogen van de Stichting omvat louter bestemmingsreserves (voor de vervanging van investeringen ten behoeve van de Vereniging).

Brabant Water N.V.

Doel of belang dat wordt beharitgd:

De levering van drinkwater van hoge kwaliteit, water op maat en water gerelateerde producten en diensten.

Beleidsrealisatie:

Primair beleid is voortgezet in 2024. De vraag naar water stijgt hard door bevolkingsgroei, economische ontwikkelingen en klimaatverandering. Om de levering van voldoende en betrouwbaar drinkwater in de toekomst veilig te stellen, is het noodzakelijk om nieuwe, aanvullende bronnen te zoeken. Zo lopen er onderzoeken om brak water en zout water om te zetten in bruikbaar drinkwater op een betaalbare en verantwoorde manier.

Samenwerkingsverband Reinigingsdiensten N.V. (SAVER)

Doel of belang dat wordt behartigd:

Uitvoering van de wettelijke en autonome taken op het gebied van reiniging en afvalverwijdering.

Beleidsrealisatie:

Bestaand beleid is voortgezet en welke wordt verantwoord in het jaarverslag 2024 van Saver N.V.. Speerpunt voor 2024 was een nieuw registratiesysteem, wat compleet is geimplementeerd in 2024 en waarvoor in 2025 nog optimalisatie plaats vindt.

REWIN B.V.

Doel of belang dat wordt behartigd:

De regionale ontwikkelingsmaatschappij REWIN West-Brabant is actief voor een economisch veerkrachtig West-Brabant. REWIN voert daarbij de Economische Agenda uit; de visie voor de regio zoals vastgesteld door de Economic Board West-Brabant, door overheid, onderwijs en bedrijfsleven samen. Met de inzet van regionale programma’s gericht op het versterken en vernieuwen van de sectoren maintenance, logistiek en agrofood/biobased. En door het bevorderen van startups & innovatief mkb en het aantrekken van nieuwe vestigers die een meerwaarde vormen voor de West-Brabantse economie.

Beleidsrealisatie:

REWIN maakt zich sterk voor de transitie naar een groene, duurzame en sociale economie. Door het organiseren van samenwerkingen en stimuleren van innovatieve toepassingen in samenwerking met kennisinstellingen, onderwijs, overheden en bedrijven. Dit doen ze door projecten te initiëren, organiseren van bijeenkomsten en zelf actief deel te nemen aan bedrijfsbezoeken en netwerkevenementen.

Top