1.4.5 Wat hebben we bereikt en wat hebben we ervoor gedaan?

Doelstelling

Activiteiten 2024

Wat is er bereikt in 2024?

Versterken van Halderberge als woongemeente die ligt in een goed bereikbare, veelzijdige, groene en landelijke omgeving, met een aantrekkelijk en levendig buitengebied.

We realiseren circa 1.000 woningen in de periode tot en met 2030. We voegen voldoende woningen voor doorstromers (versneld) toe aan de woningvoorraad. We geven hierbij prioriteit aan eigen woningbouwlocaties Om deze hoeveelheid woningen te kunnen realiseren, zullen we het werkproces en de inhoud van de woningbouwprogrammering in kaart brengen, coördineren op basis van afspraken in regionale investeringsagenda en optimaliseren. Hiermee ontstaat meer en eerder duidelijkheid richting ontwikkelaars, professionele beleggers en de woningcorporatie.

Hieraan wordt invulling gegeven door middel van uitvoering van de Woondeal.

Ook wordt er gewerkt aan een afwegingskader woningbouwinitiatieven waarbij we prioriteit geven aan projecten met een hogere kwaliteit.

In regionaal verband wordt in de versnellingstafel gewerkt aan het optimaliseren van processen en wegnemen van belemmeringen. Dit alles doen we samen met ontwikkelaars, provincie en de woningcorporatie.

Samen met Woonkwartier wordt gewerkt aan het maken van procesafspraken rondom de intake en uitvoering van projecten vanuit de woondealafspraken.

We streven naar minimaal 25% (Collectief) particulier opdrachtgeverschap en bijzondere woonvormen bij nieuwbouwplannen.

Hier wordt invulling gegeven, maar het percentage in de praktijk is natuurlijk afhankelijk van het aanbod. Aan de realisatie van bijzondere woonvormen wordt pro-actief in het meedenken meegewerkt.

We zorgen voor voldoende toevoegingen voor starters en zoeken naar mogelijkheden om deze woningen beschikbaar te houden voor deze doelgroep. Dit doen we onder andere door het herzien van de startersverordening.

Dit doen we onder meer door het inzetten op betaalbare woningen in de bouwplannen, zoals de koopgarantwoningen in Oud Gastel. 

We herijken de starterslening.

Jaarlijks wordt de starterslening geëvalueerd. Dit jaar zal dit gezamenlijk worden opgepakt met de duurzaamheidslening. Ook wordt er met de Sociale Verzekeringsbank geschakeld omtrent nieuwe financiëringsvormen voor starters.

We vertegenwoordigen actief de gemeentelijke belangen in regionale en grotere ontwikkelingen (bijvoorbeeld RIA, 380kV, spoor). Een voorbeeld is hier verder het samenwerken met de stedelijke regio West-Brabant West aan aanvullende verstedelijkingsafspraken. Samen met de provinciale prognoses vernieuwen we het woningbouwprogramma in 2024.


We nemen actief deel aan de diverse project- en kerngroepen: o.a. de SRWB en de Woondeal overleggen en zijn regionaal trekker van diverse deelprojecten. 

We onderzoeken de schaarste op de woningmarkt en vertalen de uitkomst indien mogelijk in aanvullend beleid.

Er is een schaarste onderzoek uitgevoerd, uitwerking voorrangsregeling eigen inwoners. Deze voorrangsregeling is inmiddels vastgesteld door de raad.

We werken samen met de wooncorporatie aan de verbetering van de leefbaarheid (ook op het gebied van veiligheid) in de wijken. We werken aan een pilot wijkaanpak.

Frequente gesprekken met de Wooncorporatie worden gevoerd, waarbij de onderwerpen leefbaarheid en veiligheid centraal staan.

We nodigen iedereen uit om met goede initiatieven te komen om de leefomgeving mooier en beter te maken.

Nieuwe ontwikkelingen worden getoetst aan wenselijkheid. We geven daarbij prioriteit aan initiatieven die het meest aansluiten op of bijdragen aan de speerpunten genoemd in de omgevingsvisie.

Deze toetsing vindt plaats aan de intaketafel. Verschillende disciplines nemen deel aan de intaketafel zodat snel een integrale beoordeling plaats kan vinden inclusief een toetsing aan de omgevingsvisie.

Initiatiefnemers betrekken inwoners en ondernemers bij hun plannen. Als gemeente de initiatiefnemer is gebeurt dit ook.

We dragen uit en stimuleren de omgevingsdialoog bij initiatieven. En werken conform Participatieplicht en de Nota Overheids- en Burgerparticipatie.

De Omgevingswet wordt ingevoerd en biedt ruimte voor initiatief.

We ontwikkelen de nieuwe vaardigheden van medewerkers door en passen deze toe in de (nieuwe) werkende processen.

Medewerkers die werken binnen de fysieke leefomgeving hebben in 2023 gerichte cursussen/webinars over de Ow gevolgd. Vooral via de intaketafel is ingezet op de andere manier van werken en denken (incl. via evaluaties). Ook worden medewerkers via het opstellen van het (tranisitieplan om te komen tot een) omgevingsplan al doende meegenomen in het opdoen van kennis en de nieuwe manier van werken en denken.

We bepalen de uitgangspunten voor het opstellen van het omgevingsplan en werken gebiedsgericht aan de eerste aanpassingen van het omgevingsplan in regionaal verband.

We zijn gestart met het bouwen van een nieuw Omgevinsgplan. Besloten is hiervoor aan te sluiten bij het provinciale project SPRONG. Dit project wordt ondersteund door de VNG en heeft tot doel dmv het samen maken van bouwstenen sneller te komen tot het Omgevingsplan.

Energietransitie.

Transitievisie: We stellen de eerste wijkverkenningen op om in 2050 het doel van een aardgasvrije gemeente te kunnen bereiken.

In deze visie zijn er al verkenningsbuurten in Halderberge in kaart gebracht die kansrijk zijn om als eerste van het aardgas af te gaan (voor 2030).
1e wijkverkenning is gedaan (Stampersgat) 2e wijkverkenning is bezig (Oud-Gastel)

We ondersteunen initiatieven voor alternatieve manieren van energie opwek voor eigen gebruik in het buitengebied.

De gemeente ondersteund deze initiatieven. De aantallen vallen echter tegen. Als gevolg van de snelle ontwikkelingen wat betreft techniek en regelgeving is het voor de individu lastig om dit te initiëren.

Nationaal Isolatieprogramma: We gaan door met het informeren en activeren van inwoners over het isoleren van hun woning.

Er is een social media campagne gedaan en er is een gemeentebreed onderzoek uitgezet over de mate van interesse, betrokkenheid en bereidheid van verduurzamen, via het Digipanel (Citisens).

Duurzaamheidslening: We onderzoeken de mogelijkheid voor een duurzaamheidslening die voor alle inwoners toegankelijk is en kijken daarbij ook of sportverenigingen hierbij betrokken kunnen worden.

In maart 2024 is de Raad meegenomen over de voortgang van duurzaamheid waaronder de transitievisie warmte. Herijking is niet nodig bevonden. Aangezien ook de transitievisie warmte onder de nieuwe omgevingswet omgezet wordt in een Warmteprogramma, zal er geen herijking van de transitievisie warmte meer komen. Het Warmteprogramma moet eind 2026/begin 2027 zijn opgesteld.

We zetten in op afvalscheiding en informatievoorziening.

In 2024 is het beleidplan verwoord in de Afvalspiegel 2024 - 2028 met de nadruk op een circulaire economie van afval naar grondstof.

In het afvalbeleidsplan 2024-2028 is er meer nadruk gelegd op het kwalitatief verbeteren van de afvalstromen en daarmee de recycling te verbeteren on samenwerking met partijen als Verpact en Saver.

Status ondergronds brengen milieuparkjes.

Bijna alle milieuparkjes zijn ondergronds gebracht en de bestrating eromheen wordt ook vernieuwd. Eea is nog afhankelijk van het aansluiten van de ondergrondse perscontainers op het elektriciteitsnetwerk.

De verbinding tussen de verschillende thema’s van het klimaatakkoord (energietransitie, circulaire economie (afval), klimaatadaptatie) opzoeken en uitdragen naar organisatie, ondernemers en inwoners.

In het afvalbeleidsplan 2024-2028 is een koers uitgezet waar vanuit verschillende domeinen de komende jaren werkt aan verwezenlijking van de circulaire ambities van de gemeente op het vlak van preventie, hergebruik en recycling van afval. Dit sluit aan bij wat is opgenomen in de programmabegroting 2024.

Versterken van het vestigings- en ondernemingsklimaat op de bestaande bedrijventerreinen.

Verder uitvoering geven aan de actiekaart bedrijventerreinen.

Vanuit het KVO-traject wordt gewerkt aan schone, hele en veilige bedrijventerreinen. (On)mogelijkheden van camerabewaking zijn verkend. In samenwerking met de RWB en met een subsidie vanuit de SPUK regeling wordt met een externe kartrekker verder gewerkt aan het versterken van de samenwerking met duurzaamheid als belangrijk thema.

Actualiseren van de actiekaarten

Er is gestart met de voorbereidingen voor de actualisatie van de actiekaart bedrijventerreinen. In 2025 wordt deze ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad.



Versterken van de verkeersveiligheid op de bedrijventerreinen door onder andere alternatieven voor vrachtwagenparkeren te verkennen en de toegang bedrijventerrein Bosschendijk aan te pakken.

Op diverse plaatsen is een verbod voor vrachtwagenparkeren op bedrijventerreinen ingesteld. Verder is de toegang tot bedrijventerrein Bosschendijk verbeterd. Verkeersveiligheid blijft een aandachtspunt in het KVO-traject op de bedrijventerreinen en in de uitvoering van de actiekaarten.

Modernisering van de noordzijde van Breda International Airport.

Breda International Airport is als casus meegenomen in de SPUK regeling. Hierdoor ontstaat meer slagkracht om vanuit samenwerking en de verduurzamingsopgave de modernisering aan te jagen.

Levendige, compacte en aantrekkelijke kernwinkelgebieden.

Uitvoering geven aan de actiekaarten kernwinkelgebieden.

Op diverse manieren is de uitvoering opgepakt:

  • Aanjagen en faciliteren van ruimtelijke initiatieven die bijdragen aan de gewenste economisch-ruimtelijke structuur;

  • Organisatie van een open panden dag in het centrum van Oudenbosch;

  • Indienen subsidieaanvraag Impulsaanpak centrumgebieden (deze is gegund).

Actualiseren van de actiekaarten.

Voor het kernwinkelgebeid Oudenbosch is Q4 2024 opdracht gegeven voor een second opinion op onze huidie ruimtelijke economische structuur. Ook wordt Q2 2025 een bezoekersonderzoek uitgevoerd. Deze vormen samen met de gesprekken met ondernemers de bouwstenen voor een actualisatie van de actiekaart. De daadwerkelijke actualisatie komt in 2026 (na herinrichting van de openbare ruimte). Op dit moment vraagt het ontwerp van de herinrichting van de openbare ruimte al veel inzet van de ondernemers.

Herinrichting openbare ruimte kernwinkelgebied Oudenbosch in samenhang met herinrichting openbare ruimte religieus erfgoed en visie op het havengebied Oudenbosch.

In de eerste helft 2024 is de verkeersvisie centrum Oudenbosch opgesteld. Vanuit deze visie wordt duidelijk of (een deel van) de winkelstraat autovrij wordt en/of parkeerplaatsen verdwijnen. In de tweede helft van 2024 wordt het ontwerp voor de herinrichting van de winkelstraten opgesteld.

Het versterken en promoten van al dat Halderberge op toeristisch-recreatief gebied te bieden heeft.

Uitvoeren project religieus erfgoed wat moet leiden tot een duurzame invulling van de locaties. Ook de herinrichting van de openbare ruimte maakt onderdeel uit van dit project.

Werkzaamheden aan de Kapel st. Louis zijn uitgevoerd en is operationeel met nog kleine opleverpunten te verwerken in 2025. Exploitatie is overgedragen aan de stichting CCO met o.a. De invulling van arrangementen en andere programma's.




Het maken van een verkenning naar mogelijkheden versterken waterbeleving en met name de verbinding tussen de oevers en het water.

De haven van Oudenbosch is aangepakt met het realiseren van nieuwe stijgers. Ook is de exploitatie in 2024 overgegaan naar de stichting Waterpoort naar Rome. Samen met de stichting wordt er gekeken naar de mogelijkheid om een havenpaviljoen inclusief terras te realiseren en te toetsen op haalbaarheid. Hier heeft een omgevingsdialoog voor plaatsgevonden.

Het versterken en/of terugbrengen van het toeristisch gebruik in de recreatieve verblijfsmogelijkheden binnen de gemeente.

De handhaving ten aanzien van oneigenlijk gebruik op Villapark Panjevaart loopt en de zakelijke verhuur is grotendeels beëindigd. Ondertussen denken we na over onze houding t.a.v. van de toeristisch-recreatieve toekomst van het park (zie ook Programma 2 hoofdstuk 2.2.1 Handhaving op oneigenlijk gebruik van de vakantieparken).

Samen werken aan economische groei.

Samen met de OKH en een vertegenwoordiging van de lokale bedrijventerreinen werken we toe naar een formele samenwerking tussen ondernemers op de bedrijventerreinen. De thema’s veiligheid, duurzaamheid en collectieve inkoop staat daarbij centraal.

Alle bedrijventerreinen in de gemeente hebben een KVO certicifering (samenwerking tussen ondernemers, eigenaren, gemeente, politie en brandweer). In Klaverweide is deze Q4 2024 opnieuw gecertificeerd en de overige bedrijventerreinen volgen in 2025.
Werkgroep bedrijventerreinen met kartrekkers van alle bedrijventerreinen op o.a. gebied van camerabewaking.

Continu monitoren van subsidiemogelijkheden bij het Rijk en de provincie Noord-Brabant. Bij kansrijke uitvraag aanvraag indienen samen met betrokken partijen.

Er is een subsidieaanvraag impulsaanpak centrumgebieden ingediend bij het ministerie. Deze is goedgekeurd.
Verkrijgen SPUK regeling vanuit RWB om aanjager voor samenwerking  op bedrijventerreinen op het onderwerp duurzaamheid te kunnen financieren.

Top