1.5.5 Ontwikkelingen jeugdzorg

Binnen de jeugdzorg staan ons een aantal grote opgaves te wachten te verbetering van de jeugdzorg.

Eén van deze opgaves is de hervormingsagenda die op 19 juni 2023 is vastgesteld. De hervormingsagenda bevat een groot pakket maatregelen om de jeugdzorg te verbeteren en financieel houdbaar te krijgen waarin gemeentes een taak in hebben. Er zal structureel worden geïnvesteerd in de landelijke kwaliteit en effectiviteit van jeugdhulp. Ook komt er een aanpassing van de Jeugdwet, waardoor duidelijker wordt waarvoor kinderen en ouders hulp kunnen krijgen. Gemeenten worden verplicht bepaalde specialistische zorg regionaal in te kopen om beschikbaarheid en continuïteit van zorg beter te organiseren. Er zal minder papierwerk en administratie nodig zijn, zodat medewerkers daar zo min mogelijk tijd aan kwijt zijn. Ook zullen wijkteams worden versterkt en moet betere samenwerking met bijvoorbeeld het onderwijs ervoor zorgen dat kinderen en jongeren meer met collectieve voorzieningen worden ondersteund. Uithuisplaatsingen willen we zoveel mogelijk voorkomen en terugdringen.

Een andere opgave is het toekomstscenario. Dit is een landelijk programma. De huidige jeugdbeschermingsketen is complex georganiseerd met vele betrokken. De vele schakels sluiten niet altijd op elkaar aan, met als gevolg dat de juiste hulp en bescherming tekort kan schieten. Daar moet verandering in komen. Centraal in het scenario staat de hulp en bescherming van het kind en gezin in onveilige en bedreigende situaties. Daarbij is er niet alleen oog voor het kind, maar ook voor de volwassenen. Het doel is om tijdige en passende hulp en bescherming te bieden aan kinderen en gezinnen. Het is voor het kind, de ouders en de professionals belangrijk om de jeugdbescherming slimmer en effectiever te organiseren, als onderdeel van een brede, gezinsgerichte aanpak. 

Een andere belangrijke opgave is de JeugdzorgPlus. Het streven is nul plaatsingen binnen de JeugdzorgPlus en de huidige grootschalige locaties zullen getransformeerd worden naar kleinschalige, open plekken in de samenleving. De verantwoordelijkheid van deze grote transformatie op inhoud en financiën wordt gedragen door de 3 jeugdhulpregio’s West Brabant Oost, Zeeland en West Brabant.

De laatste opgave is dat we nog meer de verbinding en samenwerking dienen te zoeken tussen onderwijs en zorg. Het doel is dat alle kinderen gebruik kunnen maken van onderwijs. Zeker voor kinderen met een (grote) ondersteuningsbehoefte is het van belang dat zij onderwijs kunnen blijven volgen en niet thuis komen te zitten. Vaak hebben deze kinderen zorg nodig in de tijd dat zij op school zijn. Een manier om dit o.a. goed te kunnen bieden en te organiseren zijn de onderwijs-zorg arrangementen. In een onderwijs-zorg arrangement komen onderwijs en zorg zowel op inhoud en financieel vlak samen waardoor kinderen onderwijs kunnen blijven volgen en voorkomen wordt dat zij thuis komen te zitten.

De opgaves zijn vooral maatregelen die een meerjarenplan omvatten waarvan de effectiviteit op langere termijn zichtbaar zal moeten worden. Met deze opgaves zijn financiële middelen nodig waarvan we nu nog niet weten wat de omvang zal zijn. Tevens staat ons vanaf 2026 en verder een bezuiniging te wachten.

Top