2.4.9 Garanties en borgstellingen

In het verleden heeft de gemeente Halderberge garanties verstrekt in het kader van de woningbouw en aan sportverenigingen, stichtingen en sinds enkele jaren ook aan enkele verbonden partijen. De gemeente Halderberge hanteert een terughoudend beleid ten aanzien van het verstrekken van gemeentegaranties. Het verstrekken van garanties is wel mogelijk, maar alleen uit hoofde van de publieke taak en onder vastgestelde voorwaarden.

Momenteel lopen garanties en borgstellingen voor de volgende kredieten:

  1. kredietfaciliteit van maximaal 5 miljoen van de BNG Bank aan het Werkplein Hart van West-Brabant. De gemeente Halderberge staat borg voor het aandeel van de gemeente in de gemeenschappelijke regeling. In 2024 bedraagt dit aandeel 11,8% x 5 miljoen = € 590.000.

  2. kredietfaciliteit bij de Kredietbank Nederland voor de ondersteuning van inwoners van Halderberge op het gebied van inkomensbeheer en schuldhulpverlening.

  3. overige leningen die door de gemeente voor 100% worden gewaarborgd. Het saldo hiervan bedroeg eind 2023 ca. 124.000.

Achtervang

Naast leningen met een directe borging heeft de gemeente afspraken lopen over leningen waarvoor een achtervangovereenkomst bestaat. In het verleden zijn achtervangovereenkomsten aangegaan op het gebied van woningbouw met het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW).
De achtervangovereenkomsten met het WEW betrof overeenkomsten uit 1994 met de gemeenten die in 1997 zijn opgegaan in de gemeente Halderberge en wijzigingsovereenkomsten in 1998 en 2010 met de gemeente Halderberge. De laatste wijzigingsovereenkomst betrof de overname van de achtervang van gemeenten door het Rijk per 1 januari 2011. Sinds die datum zijn er geen nieuwe leningen meer bijgekomen. Voor bestaande leningen blijft de oude regeling van kracht.

Met het WSW zijn sinds 2018 meerdere achtervangovereenkomsten aangegaan. De meeste recente is van oktober 2021 en was nodig door wijzigingen in het borgstelsel. Geldleningen die volgens de nieuwe achtervangovereenkomst worden afgesloten, worden niet meer aan één gemeente toegerekend. Deze leningen worden verhoudingsgewijs toegerekend aan alle gemeenten waar een corporatie actief is. Als verhouding geldt de waarde van de sociale huurwoningen in de deelnemende gemeenten, het zogenaamde DAEB bezit (DAEB staat voor Diensten van Algemeen Economisch Belang). Leningen die volgens de oude achtervangovereenkomsten zijn afgesloten, worden nog wel geheel aan één gemeente toegerekend.

In onderstaand overzicht treft u het overzicht per 31 december 2023 aan van de woningcorporaties die gebruik hebben gemaakt van de achtervangovereenkomst met het WSW om hun activiteiten binnen de gemeente Halderberge te financieren. Bij de Jaarrekening 2024 vindt een actualisatie plaats.

Woningcorporaties (bedragen x 1 miljoen)

Aandeel DAEB bezit in Halderberge

Schuldrestant leningen per 31-12-20223

waarvan toegerekend aan Halderberge

Stichting Woonkwartier

45,3%

217,2

161,5

Woningstichting Geertruidenberg

0,0%

32,7

32,7

Totaal

249,9

194,2

In de tabel ziet u de totale omvang van de leningen die een corporatie heeft afgesloten waarvoor de gemeente Halderberge een achtervangpositie inneemt. Voor leningen die vóór 1 augustus 2021 zijn afgesloten is dat voor 100% van het schuldrestant, voor leningen na die datum is dat voor het aandeel in het DAEB-bezit zoals dat in de tabel is aangegeven. Per saldo nam de gemeente Halderberge eind 2023 een achtervangpositie in voor ca. 194,2 miljoen.

Op grond van de gelaagde en gedeelde zekerheidsstructuur van het WSW staat de gemeente Halderberge borg voor ongeveer een kwart hiervan. Dat is ca. 48,6 miljoen. Indien daar aanspraak op wordt gemaakt, vindt een actuele berekening plaats en dient de gemeente renteloze leningen te verstrekken aan het WSW. De werkelijke borgstelling kan dan iets afwijken van deze 25%. Zie meer voor informatie over de zekerheidsstructuur de website van het WSW.

Top