2.3.2 Gemeentelijk Water Programma (GWP)

Het Gemeentelijk Water Programma (GWP) is het resultaat van een planproces. Het GWP omvat de doelen die aan de gehele waterketen worden gesteld, de maatregelen om deze doelen te bereiken en de daarvoor in te zetten middelen. Met de komst van de Omgevingswet is de verplichting voor het hebben van een vastgesteld Gemeentelijk Riolering Plan (GRP) komen te vervallen. Echter, de assets vanuit de waterketen moeten goed beheerd worden. Daarnaast wordt door klimaatverandering steeds vaker de hele openbare ruimte aangepakt om een klimaatadaptieve buitenruimte te creëren. Daarom is gekozen om een Gemeentelijk Water Programma op te zetten, waarbij breder naar stedelijk water wordt gekeken. Het nieuwe GWP heeft een looptijd van 4 jaar en is geldig van 2024 tot 2027. Deze opzet is gekozen om iedere raadsperiode een nieuw plan te laten vaststellen.

De speerpunten van beleid worden ook in de programmabegroting vertaald. Naast het beleid en de taken op het gebied van riolering is ook de zorg en het beheer van het hemelwater en grondwater binnen dit plan betrokken.

Dit GWP is binnen de Waterkring West opgesteld waarbij zoveel mogelijk gezamenlijke beleidsuitgangspunten voor de samenwerkende gemeenten en het waterschap zijn gehanteerd.

Naast het reguliere beheer van de afvalwaterketen is er in het nieuwe GWP steeds meer aandacht voor klimaatadaptatie. Door maatregelen te nemen om wateroverlast te verminderen wordt nadrukkelijk ook hitte en droogte meegenomen in de afwegingen. Effectieve maatregelen hiervoor zijn om water zoveel mogelijk te bergen en vast te houden waar het valt. Effectieve maatregel hiervoor is het vergroenen/ ontharden van de buitenruimte in zowel openbaar gebied als particulier terrein. De combinatie van groen en blauw helpt om wateroverlast te voorkomen, waarbij het voorkomen van hittestress en tegengaan van droogte meeliften.

Top