Gebiedsproces Halderberge

Het uitvoeringsprogramma Water zoals in het verleden altijd opgesteld samen met het waterschap wordt niet meer als zodanig geactualiseerd. Samen met het waterschap is dit uitvoeringsprogramma opgegaan in het Gebiedsproces Halderberge. Samen met het waterschap, agrariërs, inwoners van het stedelijk gebied en natuurorganisaties is men bezig om gezamenlijk naar de wateropgave in het gebied te kijken. Maatregelen voortkomend uit het gebiedsproces worden binnen de beschikbare rioleringsbudgetten uitgevoerd. In 2024 worden vanuit het waterschap de peilbesluiten herzien. Zowel het belang van agrariers, stedelijk gebied, natuur en klimaat worden hierin meegenomen. Hiervoor is een participatieproces vanuit het waterschap opgezet. 

Bruggen en duikers

De gemeente heeft een onderhoudsverantwoordelijkheid voor de civieltechnische kunstwerken, zoals bruggen en duikers die in eigendom zijn van de gemeente Halderberge. Hierbij kennen we 75 grotere bruggen, duikers en andere civieltechnische kunstwerken (damwanden, aanlegplaatsen) en meer dan 300 kleinere duikers onder de verschillende wegen in met name het buitengebied. Onder de grotere kunstwerken zijn er een aantal bruggen en duikers van de provincie, rijkswaterstaat en het waterschap, waarbij de gemeente in veel gevallen een onderhoudsplicht heeft voor wat betreft de wegconstructie en de afwatering van hemelwater. In het beleidsplan civiele kunstwerken 2022-2031 is aangegeven welke civieltechnische kunstwerken, zoals bruggen, beschoeiingen en aanlegsteigers er in de komende periode aan vervanging en/of (kleinschalig) onderhoud toe zijn en dus door de gemeente moeten worden aangepakt.

Het onderhoud aan de Markbrug is afgerond. De verschillende damwandconstructies in de haven van Oudenbosch krijgen de nodige aandacht. Ook de Lamgatsebrug is inmiddels vervangen en weer opengesteld voor het langzaam verkeer. De aanpak van de Markbrug en de Lamgatsebrug zijn in samenwerking met de gemeente Moerdijk gedaan omdat deze twee kunstwerken ook voor de helft in eigendom zijn van de gemeente Moerdijk.

Top