Huidig beleid (wat voortgezet wordt):

  • Beleidsplan sociaal domein “de kracht van samen” 

  • Verordeningen Jeugdwet, Wmo en Participatiewet

  • Beleidsregels Maatschappelijke Ondersteuning

  • Regionale nota ‘Integraal Armoede- en schuldenbeleid’

  • Beleidsplan Hulp bij Financiële Zorgen

  • Regiovisie Jeugdhulp West-Brabant 2022 - 2025

  • Regionaal beleidsplan inburgering ‘Iedereen doet mee’

  • Regiovisie Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang

  • Regionaal beleidskader 2022 - 2025 inzake Geweld in afhankelijkheidsrelaties en Meldpunt Crisiszorg 

  • Regionaal Beleidsplan Mensenhandel 2022-2025

Huidige werkzaamheden:

Samen met partners organiseren we passende ondersteuning voor en met inwoners, wanneer zij het zelf niet redden. We werken dichtbij onze inwoners en zetten in op preventie. We luisteren naar de vraag en kijken met een brede blik samen met de inwoner naar wat nodig is. Ook voeren we de regie op uitvoeringsorganisaties en werken we in de regio intensief samen. Hierbij geven we kaders mee voor de uitvoering.

De budgetten voor het sociaal domein staan onder druk terwijl we een hogere en complexere zorgvraag zien. Daarnaast worden we als gemeente geconfronteerd met een fors aantal nieuwe ontwikkelingen in het sociaal domein die een grote impact hebben op de beleidsontwikkeling en de uitvoering.

De grootste opgaven zijn het Integraal Zorg Akkoord (IZA), het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA), de Hervormingsagenda Jeugd en het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming. Deze, in combinatie met de andere nieuwe opgaven in het sociaal domein, moeten we verbinden én laten landen in de brede toegang sociaal domein bij team Zorg & Jeugd. Dat is complex. Enerzijds vanwege de omvang van de opgaven, anderzijds doordat alles aan elkaar gerelateerd is (sociale basis ↔ preventie ↔ voorliggend veld ↔ toegang sociaal domein ↔ gespecialiseerd hulpaanbod Wmo, Jeugdwet en Participatiewet).

We zetten alle zeilen bij om de gestelde doelen op een efficiënte manier uit te voeren. Jaarlijks bepalen we in het uitvoeringsprogramma sociaal domein ‘De kracht van samen’, waar we dat jaar op inzetten. Deze werkwijze blijven we voortzetten.

IZA/GALA

Om de zorg in de toekomst toegankelijk en betaalbaar te houden is (landelijk) ingezet op een meer gezonde generatie (Gezond en Actief Leven Akkoord) en een transformatie in de zorg (Integraal Zorg Akkoord). De landelijke afspraken vanuit het Gezond en Actief Leven Akkoord en het Integraal Zorgakkoord zijn vertaald naar een lokaal plan van aanpak ‘Gezond en Actief Halderberge’. De inzet van dit plan is de preventie te versterken en te verduurzamen door meer samenhang aan te brengen tussen gezondheid, sport en bewegen, cultuur en de sociale basis waaronder welzijn. We werken hier samen met onze inwoners, lokale en regionale partners en sluiten daarbij aan op de afspraken en activiteiten van het Regioplan IZA West-Brabant. De activiteiten die hieruit voortvloeien nemen we op in het uitvoeringsprogramma sociaal domein ‘De kracht van samen'.

Hervormingsagenda Jeugd

De hervormingsagenda Jeugd is op 19 juni 2023 vastgesteld. De hervormingsagenda bevat een groot pakket maatregelen met als doel de jeugdzorg te verbeteren, financieel houdbaar te krijgen en om ervoor te zorgen dat kinderen en gezinnen die hulp nodig hebben, zo snel mogelijk de juiste hulp en ondersteuning  krijgen. Zowel het Rijk, gemeentes en samenwerkingspartners hebben hierin een grote taak. Zo gaan gemeenten en het Rijk bijvoorbeeld structureel investeren in de landelijke kwaliteit en effectiviteit van jeugdhulp. Ook komt er een aanpassing van de Jeugdwet, waardoor duidelijker wordt waarvoor kinderen en ouders hulp kunnen krijgen.

Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming

Het toekomstscenario streeft naar een andere benadering van het bieden van hulp, ondersteuning en bescherming, namelijk een integraal mens- en gezins (systeem)gerichte aanpak. Lokale teams krijgen een centrale rol en krijgen bij complexe (veiligheids)casussen ondersteuning van een Regionaal Veiligheidsteam, dat gespecialiseerde expertise op het gebied van veiligheid biedt. In het eerste kwartaal 2024 is het Programmaplan Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming vastgesteld voor de jeugdhulpregio West-Brabant West. De komende jaren zal er uitvoering gegeven worden aan dit programmaplan.

De opgaven zijn vooral maatregelen die een meerjarenplan omvatten waarvan de effectiviteit op langere termijn zichtbaar zal moeten worden. Met deze opgaven zijn financiële middelen nodig waarvan we nu nog niet weten wat de omvang zal zijn.

Top