Op basis van artikel 229 van de Gemeentewet kunnen gemeenten rechten heffen ter zake van het genot van door of vanwege het gemeentebestuur verstrekte diensten. Hieronder vallen onder meer de diensten voor het verstrekken van paspoorten, rijbewijzen en het in behandeling nemen van aanvragen voor omgevingsvergunningen. In de legesverordening is een groot aantal diensten van de gemeente Halderberge opgenomen waarvoor leges in rekening gebracht mogen worden. De tarieven hiervan mogen niet meer dan kostendekkend zijn. De bij de legesverordening behorende tarieventabel is verdeeld in 3 titels:

  • algemene dienstverlening;
  • dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/omgevingsvergunning;
  • en dienstverlening vallend onder Europese dienstenrichtlijn.

De wet spreekt van een maximale kostendekking van 100% op het niveau van de verordening. Dit impliceert dat sommige tarieven hoger kunnen zijn dan nodig is om de geraamde kosten te dekken en dat andere tarieven juist lager kunnen zijn. Indien dit het geval is, is sprake van kruissubsidiëring. In de gemeente Halderberge zijn niet van ieder product afzonderlijk de kosten bepaald. Dit vindt minimaal plaats op het niveau van productcategorie of zelfs hoger. Derhalve is het mogelijk dat kruissubsidiëring plaatsvindt.

Op het uitgangspunt van kruissubsidiëring binnen de verordening bestaan enkele uitzonderingen:

  • er is geen kruissubsidiëring toegestaan tussen de dienstverlening vallend onder de Europese dienstenrichtlijn en de overige dienstverlening;
  • de wetgeving over de omgevingsvergunning gaat ervan uit dat alleen binnen de omgevingsvergunning kruissubsidiëring kan worden toegepast en niet met dienstverlening erbuiten.
Belastingplicht

Belastingplichtig is de aanvrager van de dienst of van de Nederlandse identiteitskaart of het reisdocument, dan wel degene ten behoeve van wie de dienst is verleend of de handelingen zijn verricht.

Maatstaf van de heffing

De leges worden geheven naar de maatstaven en tarieven zoals die opgenomen zijn in de tarieventabel van de legesverordening. Gezien het groot aantal onderdelen wordt volstaan met een verwijzing naar die tarieventabel.

Tarieven

In titel 1 van de tarieventabel zijn tarieven opgenomen voor algemene dienstverlening. Hieronder vallen een aantal producten waarvoor van Rijkswege wettelijke tarieven worden bepaald. Zoals besloten in de Zomernota 2021 worden hiervoor in 2022, net als in 2021, de maximaal toegestane tarieven aangehouden. De tarieven worden naar beneden afgerond op een veelvoud van 0,05.

Voor de overige tarieven is besloten tot een indexering met het inflatiepercentage van 1,5%. De tarieven worden afgerond op een veelvoud van 0,05. In afwijking hiervan worden de tarieven in hoofdstuk 1 van de tarieventabel (dienstverlening voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap), voor zover wettelijk toegestaan, afgerond op hele euro’s.

In titel 2 van de tarieventabel zijn de leges opgenomen voor de dienstverlening vallend onder de fysieke leefomgeving. Paragraaf 2.3.1.1 gaat specifiek over bouwactiviteiten. Hiervoor is een staffel opgenomen. Het basisbedrag van de staffel wordt conform de Zomernota 2021 met het inflatiepercentage verhoogd en afgerond op een veelvoud van 5. Het basisbedrag wordt daardoor 250. De staffel is verder zodanig logisch opgebouwd dat het bedrag van de start van een trede in de staffel gelijk is aan het maximum van de voorgaande trede. De percentages wijzigingen niet. De uitkomst van de staffel wordt afgerond op hele euro’s. De invoering van de Omgevingswet per 1 juli 2022 zal waarschijnlijk leiden tot aanpassing van de bepalingen en tarieven in titel 2. Hiervoor zal een voorstel aan de raad worden aangeboden voor aanpassing van de legesverordening. Indien de inwerkingtreding van de Omgevingswet verder wordt uitgesteld, zal ook het voorstel voor wijziging van de legesverordening daarop worden afgestemd.

In titel 3 van de tarieventabel zijn de tarieven opgenomen voor vergunningsverlening op het gebied van horeca, organisatie van evenementen of markten, brandbeveiliging en verdere niet specifiek genoemde aangelegenheden. Deze tarieven worden verhoogd met het inflatiepercentage van 1,5% en vervolgens naar beneden afgerond op een veelvoud van 0,05.

In de raadsvergadering van 10 december 2015 is besloten dat voor verenigingen en vrijwilligersorganisaties de leges voor collectes en loterijen zijn vervallen. De overige tarieven in de tarieventabel bij de verordening zijn gehandhaafd.

Hierboven zijn per titel de uitgangspunten opgenomen voor de tariefontwikkeling voor 2022. Het kan echter wenselijk zijn om wegens bijzondere redenen of voor specifieke tarieven een afwijkend voorstel te doen. Indien dat het geval is, zal dat bij het voorstel voor de legesverordening 2022 nader worden toegelicht.

Baten en lasten leges

In het onderstaande overzicht staan de verwachte baten en lasten die betrekking hebben op de dienstverlening waarvoor leges in rekening kunnen worden gebracht. Daarbij zijn de verwachte baten en lasten onderverdeeld naar de titels in de tarieventabel.

Titel

Lasten 2022

Baten 2022

Kostendekking

1.

Algemene dienstverlening

1.176.806

304.241

26%

2.

Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving / omgevingsvergunning

1.557.491

685.664

44%

3.

Dienstverlening vallend onder Europese dienstenrichtlijn

249.916

19.898

8%

Kosten die verbonden zijn aan de leges

In de lasten die zijn opgenomen in bovenstaand overzicht bevinden zich alleen de directe kosten die verbonden zijn aan de betreffende leges. Dit betreft met name het personeel dat de dienst verleend. Indirecte kosten zijn wel meegeteld in het percentage kostendekking en zijn opgenomen conform hetgeen in de algemene toelichting aan het begin van deze paragraaf hierover is opgenomen.

Binnen de titel Algemene dienstverlening is er sprake van een kostendekking van 26%. Het belangrijkste aandeel binnen deze titel zijn de reisdocumenten, ID kaarten en de rijbewijzen. De tarieven voor deze documenten zijn gelimiteerd. Hierdoor zijn er weinig tot geen mogelijkheden om de kostendekkendheid binnen deze titel te verhogen.

Binnen de titel Omgevingsvergunningen is voor het begrotingsjaar 2021 sprake van een kostendekking van 44%. De belangrijkste baten binnen deze titel zijn de leges voor de omgevingsvergunningen en de leges voor de procedures Ruimtelijke Ordening. Op basis van de verwachte kosten, de doorberekende uren en raming van de leges is de kostendekkendheid berekend. Het verloop van het aantal vergunningen en de leges (op basis van de bouwsom) fluctueren jaarlijks. De hoogte van de leges dient te worden bezien in relatie tot de hoogte van de leges in de regio. Een verhoging van de leges kan met name effect hebben op het vestigingsklimaat voor bedrijven. Ook kunnen voor particulieren de leges naar verhouding te hoog worden.

Binnen de titel Europese dienstenrichtlijn is de kostendekking ca. 8%. Binnen deze titel vallen de diverse APV vergunningen en vergunningen op basis van de Drank- en horecawet.

Top