De gemeente Halderberge kent diverse lokale heffingen. Deze kunnen onderverdeeld worden in belastingen, rechten en bestemmingsheffingen. Belastingen kunnen worden ingezet als algemeen dekkingsmiddel en de hoogte ervan is vrij te bepalen. Rechten worden geheven voor diensten die door de gemeente worden verleend. De hoogte ervan mag niet meer dan kostendekkend zijn. Bestemmingsheffingen zijn bedoeld voor de dekking van specifieke lasten voor collectieve voorzieningen. Ook hiervan mag de hoogte niet meer dan kostendekkend zijn.

In de gemeente Halderberge komen de volgende heffingen voor:

  • belastingen: onroerendezaakbelasting, toeristenbelasting, watertoeristenbelasting

  • rechten: marktgelden, leges, lijkbezorgingsrechten

  • bestemmingsheffingen: rioolheffing, afvalstoffenheffing

De lokale heffingen kunnen worden geheven op grond van de Gemeentewet en/of op grond van andere wetten, zoals de Wet milieubeheer en de Paspoortwet. Het beleid voor de lokale heffingen is vastgelegd in de diverse verordeningen en regelingen.

De uitgangspunten die bij het vaststellen van de verordeningen zijn gehanteerd, komen gedeeltelijk voort uit het bestuursakkoord en het collegewerkprogramma 2022 - 2026. Daarnaast is de raad gebonden aan wettelijke bepalingen. De uitgangspunten bestaan uit de volgende wettelijke bepalingen en lokale keuzes:

Wettelijke bepalingen:
  • de tarieven van de afvalstoffen- en de rioolheffing zijn maximaal 100% kostendekkend;

  • datzelfde geldt voor de tarieven van de leges. Binnen de legesverordening is kruissubsidiëring toegestaan. Zie voor een toelichting hierop het onderdeel leges.

Lokale ambities:

In het bestuursakkoord 2022 – 2026 is aangegeven dat Halderberge de ambitie houdt om voor de totale lastendruk één van de goedkopere woongemeenten van de regio te blijven.

Gezien de wettelijke bepalingen en de lokale ambities is in de begroting 2025 uitgegaan van de volgende uitgangspunten:

  • de tarieven van de onroerendezaakbelasting (OZB) stijgen met het inflatiepercentage, waarna bij het opstellen van de OZB verordening voor 2025 nog een correctie plaatsvindt voor de waardeontwikkeling;

  • de kostendekkendheid van de tarieven voor de rioolheffing is 100% en de compensabele BTW wordt in deze tarieven doorberekend;

  • de kostendekkendheid van de tarieven voor de afvalstoffenheffing is 100% en de compensabele BTW wordt in deze tarieven doorberekend.

Via de Zomernota 2024 heeft de gemeenteraad reeds een besluit genomen over de lokale keuzes voor 2025. Dit was deels nog op hoofdlijnen. In deze paragraaf is dat overgenomen of verder uitgewerkt. Het inflatiepercentage wat in deze begroting is gehanteerd, bedraagt 3%. Dit inflatiepercentage is overgenomen in de meeste tarieven. Indien een ander percentage is gehanteerd, wordt dat apart vermeld. 

Top