2.1.6 Toeristenbelasting

Zoals de naam al aangeeft wordt deze belasting geheven van (water)toeristen. Omdat toeristen gebruik maken van de voorzieningen in de gemeente, maar de gemeente hiervoor niet gecompenseerd wordt via het gemeentefonds, mogen gemeenten een deel van de kosten van deze voorzieningen verhalen op de toeristen via een toeristenbelasting. Als toeristen worden aangemerkt personen die in de gemeente verblijven zonder dat ze in het bevolkingsregister van de gemeente zijn opgenomen.

Tarief

Via het besluit voor de (water-)toeristenbelasting over 2023 op 15 december 2022 heeft de gemeenteraad besloten om het tarief voor de (water-)toeristenbelasting voor de komende vier jaar gelijk te houden. Dat houdt in dat het tarief voor de toeristenbelasting in 2025 net als in 2024 1,35 bedraagt. Voor de watertoeristenbelasting bedraagt het tarief in 2025 1,20.

Opbrengst (water)toeristenbelasting in 2025

De jaarlijkse opbrengst van de (water)toeristenbelasting is geheel afhankelijk van het aantal overnachtingen. Onvoorziene omstandigheden kunnen de opbrengst flink beïnvloeden. De geraamde opbrengst voor 2025 bedraagt ca. 624.000. Dit betreft zowel de toeristenbelasting die geheven wordt voor toeristische accommodaties, als de toeristenbelasting die geheven wordt van exploitanten met accommodaties voor huisvesting van arbeidsmigranten (geen uitzonderingvrijstelling in de verordening).

Top